На фото - Володимир Рогов, колаборант на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

На тлі успіхів української армії актуалізується інформаційна війна росії проти України. А колаборанти докладають значних зусиль для поширення шкідливих і токсичних меседжів російської пропаганди. В одному з наших попередніх матеріалів ми уже проводили фактчек заяв одного з головних зрадників Запорізької області — Євгена Балицького та дійшли висновків, що у його повідомленнях майже немає правдивої та фактологічної інформації. Натомість, в озвучених ним тезах багато маніпуляцій, емоцій і перекручень. У цьому матеріалі ми продовжимо досліджувати публічні заяви “балакаючих голів” на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. “Героєм” цієї публікації став колаборант Володимир Рогов. 

Яким джерелом ми користувалися

Колаборант Володимир Рогов — один із головних спікерів від тимчасово окупованих територій Запорізької області у російських так званих медіа. Зараз він іменує себе головою руху “Ми разом із Росією”, хоча раніше у матеріалах і ефірах чоловіка називали “членом головної ради адміністрації Запорізької області” та “представником місцевої адміністрації”. Усі заяви, що були відібрані для публікації, оприлюднені в Телеграм-каналі пропагандистського коментатора.

Повторимо: наполегливо радимо вам не читати і тим паче не підписуватися на такі ресурси. Пам’ятайте про інформаційну гігієну й обирайте тільки перевірені джерела інформації!

Більшість озвучених Володимир Роговом заяв неможливо перевірити, адже вони не засновані на фактологічній інформації; це здебільшого емоції, мова ворожнечі та нічим не підтверджені твердження (що вже є маркером фейків чи маніпуляцій).

Маніпуляція про Василівський коледж

ВСП “Василівський фаховий коледж ТДАТУ ім. Д. Моторного” — фото з офіційної сторінки навчального закладу на Facebook

На каналі Рогова з’явилося повідомлення:

Украинские нацисты нанесли удар по Васильевскому колледжу МГУ им. А С Макаренко.

Учебное заведение, в котором учатся студенты, разрушили прямым попаданием из артиллерии 122 калибра! 

Укрофашисты охотятся не только на нас, но и на наших детей!

По чистой случайности жертв нет.

Цей текст швидко розповсюдили російські інфосміттярки. До того ж, повідомлення супроводжувалося відео. 

На відео, справді, будівля Василівського коледжу. Помітно, що у будівлі повилітало скло та є зруйновані шибки. Частина даху була деформована, що можна побачити на скріншоті з відео.

Скріншот із відео колаборанта

Звернемо увагу на вжиті у пості та відео формулювання: “зруйнували прямим потраплянням”, “відбулося два прильоти по коледжу”, “приліт був у дах”. Утім, зважаючи на продемонстровані на відео наслідки обстрілу, ми маємо обгрунтований сумнів у тому, що “результати” обстрілу насправді ж не такі руйнівні, як їх описують. 

Згадка про ПВК Вагнера: маніпуляція

31 жовтня о 2.33 на каналі Рогова з’являється це зображення з підписом: 

Спокойной ночи добрым людям, а нацисты пусть в ужасе дрожат от страха!

Текст на картинці мовить: “Там, де забороняють російських композиторів Чайковського та Шостаковича, будуть слухати Вагнера!”. Це посилання на незаконне збройне формування — приватну військову компанію (ПВК) Вагнера.

Зображення, яке розповсюджене в телеграм-каналі Володимира Рогова

Утім, крім війни росії проти України, “вагнерівці” брали участь у багатьох збройних конфліктах і війнах — серед них, до прикладу: Сирія, Лівія, ЦАР тощо. Доказів того, що у цих країнах є заборона на російську музику, не знайдено. До речі, так само не знайдено ґрунтовного доказу того, що в Україні заборонений Чайковський або Шостакович. 19 червня Верховна Рада прийняла Закон (проєкт № 7273-д) про заборону російської музики в українських медіа та громадському просторі. Але у тексті законопроєкту чітко вказано, що таке публічне виконання має бути “здійснене співаком (співачкою), який є або був у будь-який період після 1991 року громадянином держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором”. Відповідно, названі Шостакович і Чайковський до переліку не входять. 

До того ж, в Україні досі функціонує Національна музична академія України імені П.І. Чайковського, хоч у публічному просторі точаться дискусії щодо перейменування закладу.

Посилання на неправдиву заяву Тетяни Москалькової

4 листопада в “день народного єднання росії” Рогов опублікував таке повідомлення: 

Тёплое поздравление с Днём народного единства от Татьяны Москальковой – Уполномоченного по правам человека при Президенте России:

“Сильная Россия идёт вперёд и высоко несёт знамя национального достоинства. Многое сделано Президентом Российской Федерации, Правительством и Парламентом для того, чтобы укрепить гарантии прав и свобод человека и гражданина в нашей стране”.

Для початку, завважимо, що 16 вересня “Російська Федерація припинила бути учасником Європейської конвенції про Права людини”. По-друге, додамо, що заява про те, що президент і парламент росії укріплює права та свободи людини та громадян — це неправда. Численні порушення владою росії базових прав людини можна чітко простежити на тимчасово окупованих територіях, які нібито за конституцією рф були включені до складу федерації. Але навіть більше — російським урядом системно ігноруються та нівелюються права не тільки жителів окупованих їхніми військами територій, але і власних громадян. Це може підтвердити кількість справ, спрямованих проти держави в Європейському суді з прав людини. Наразі на розгляді Суду перебувають 17 450 заяв. Світова організація Human Rights Watch ще до повномасштабного вторгнення звітувала про те, що у росії “влада розпочала придушення голосів інакомислячих, запровадивши нові, політично вмотивовані судові переслідування та обшуки в будинках і офісах політичних і громадських активістів і організацій. Наприкінці року уряд подав низку нових законопроектів, які розширюють російський «закон про іноземних агентів» і звужують і без того дефіцитний простір для громадянської активності”. Вважаємо, що за таких умов говорити про укріплення прав людини — щонайменше некоректно. Відповідно, Рогов цитує неправдиве повідомлення.

Листівки: фейкова інформація

На каналі Рогова з’явилася така картинка з текстом:

Такие листовки стали находить жители Херсона

Спустя 80 лет история повторяется.

Фейкові листівки, які розповсюджувалися у Херсоні. Зображення з телеграм-каналу Володимира Рогова

Звернемо увагу на “Листівки, які почали знаходити жителі Херсону”. Ані представники органів державної влади чи місцевого самоврядування, ані місцеві партизани не могли поширювати аркуші з таким текстом. Адже у ньому є прямий натяк на те, що Херсон є складовою російської федерації: 

Ми боремося зі злочинцями з уряду вашої країни. 

Насправді ж, в усіх офіційних зверненнях щодо Херсону чітко зазначалося: Херсонщина — це Україна. Відповідно, ЗСУ чи місцеві партизани не могли заявляти, що вони борються зі “злочинцями” з уряду України. Ця картинка — фейк. 

Додамо також, що у тексті наявні імперіалістичні меседжі росії, в яких у воєнних злочинах звинувачуються корінні народи, які населяють рф: “вам доведеться страждати через злочинну політику бурятів та чеченців“. 

Реклама з Зеленським: сумнівна інформація

На своєму каналі колаборант Володимир Рогов опублікував відео з таким повідомленням:

Американцы: Зеленский – Чёрная дыра!

Американский музей Естественной Истории в Нью-Йорке представил публике рекламный ролик со следующим содержанием:

«Марс (Mars) – не шоколад, Млечный Путь (Milky Way) – тоже не шоколад, Чёрная Дыра – это один парень с Украины».

По-перше, колаборант вдається до маніпуляції, якою часто послуговується російська пропаганда, – це узагальнення та представлення думки однієї групи за спільну позицію цілого народу. По-друге, саме відео є досить сумнівним. На сторінці Американського музею природознавства ми не знайшли цього відео, так само, як і у соціальних мережах музею. По-третє, наявний маркер, який вказує на те, що відео могло бути змонтоване з інших фрагментів: це інша реклама. Так, наприклад, на відео присутня реклама T-Mobiles зі слоганом “T-Mobile’s 5G easily blows past rivals in Speedtest rankings”. Реклама з таким текстом з’явилася у медіапросторі ще 18 січня 2022 року, тож той факт, що її могли б використати у жовтні-листопаді 2022, викликає сумніви. Так само – реклама фільму Monster high компанії Paramount plus. Такий трейлер вийшов у червні, тож навряд його стали б рекламувати у жовтні-листопаді.

Маніпулятивна інформація про в’їзд на тимчасово окуповану територію

Чергове повідомлення, яке містить маніпуляції, стосувалося повернення жителів України на тимчасово окуповані території. 

Режим Зеленского препятствует возвращению жителей Запорожской области

Киевские власти препятствуют возвращению уехавших жителей Запорожской области обратно в регион, сообщил председатель движения “Мы вместе с Россией”, член главного совета администрации Запорожской области Владимир Рогов.

“Режим Зеленского намеренно создает преграды и препятствует возвращению обратно жителей Запорожской и Херсонской областей. При желании вернуться обратно их силой отправляют в лагеря для беженцев, хотя люди отказываются и готовы вернуться домой”, – сказал РИА Новости Рогов.

По его словам, киевские власти опасаются, что на Западе окончательно осознают, что люди хотят жить в составе России и массово бегут с пока ещё подконтрольной Зеленскому части Украины.

Ця інформація є маніпулятивною. Колаборант не підтверджує її жодним посиланням на заяви представників української влади чи самоврядування, не наводить конкретних прикладів таких ситуацій. Справді, у Запоріжжі мали місце перешкоди, з якими стикнулися внутрішньо переміщені особи при поверненні на тимчасово окуповані території. Але Володимир Рогов не говорить про контекст цієї ситуації. Після атаки росіян на гуманітарну колону 30 вересня ​​Запорізька обласна військова адміністрація оголосила, що з “безпекових міркувань врегульовано виїзд на тимчасово захоплену територію та заборонено масові заходи в районі умовного пункту перетину”. 

Окрім цього, Суспільне Запоріжжя повідомляло про те, що “жителі окупованих міст у Запоріжжі вимагають від влади дозволу на виїзд додому”. Але у цьому матеріалі зазначалося, що “багато з тих, хто підписався під петицією вивозить людей з окупації на підконтрольну Україні територію”. Тобто, на ТОТ повертаються люди, які допомагають своїм співгромадянам, але не ті, хто “масово тікає з підконтрольної частини України”. 

Замість висновків

Володимир Рогов — “балакаюча голова” так званої влади на тимчасово окупованих територіях Запоріжжя. Його заяви не часто мають зв’язок з реальністю, містять мову ворожнечі, маніпуляції та фейкову інформацію. 

Більше інформації про ворожу пропаганду можна знайти за посиланням

Головне фото: ВікіМедіа. Зображення ліцензовано ліцензією Creative Commons. Скриншот видео канала «Познавательное ТВ». Владимир Рогов 2 октября 2014.

Від Kristina But