У Сумах волонтери проводять навчання з домедичної допомоги для цивільних. Охочі вчаться накладати турнікети, тампонувати рани, проводити серцево-легеневу реанімацію. Загалом, опановують навички з алгоритму MARCH. Заняття тривалістю понад три години коштує 200 гривень, але всі зібрані кошти організатори передають на закупівлю тактичних аптечок для військових.

Які навички можна здобути на навчанні з домедичної допомоги?

Волонтери-інструктори з домедичної допомоги навчають цивільних діяти за алгоритмом MARCH. Це послідовність дій в екстреній ситуації, яка допоможе максимально швидко зорієнтуватися у ситуації і допомогти пораненому, не нашкодивши власному здоров’ю. Назва алгоритму – це абревіатура: M – Massive bleeding (масивна кровотеча), A – Airway Management (управління дихальними шляхами), R – Respiration (дихання), C – Circulation (Циркуляція), H – Hypothermia (гіпотермія).

Тобто, в першу чергу, надаючи людині домедичну допомогу, необхідно виявити та зупинити масивну кровотечу. Це можна зробити шляхом накладання турнікета або тампонування рани (залежно від частини тіла). На наступному етапі слід з’ясувати, чи дихає людина, очистити дихальні шляхи, правильно розмістити голову особи, аби нічого не перешкоджало диханню. Не менш важливо – перевірити, чи немає ран в зоні грудної клітини та на спині. Вже потім проводять перевірку кровообігу та запобігають гіпотермії.

фото автора

«Найперше, що ми хочемо зробити – навчити людей допомогти собі або комусь. Важливо, щоб люди спробували зробити це своїми руками хоча б один раз. Бо чи будуть вони повторювати це вдома – не відомо. Але той факт, що вони прийшли і спробували зробити частину всього руками,  дає можливість нам бути впевненими, що вони вже не будуть дуже сильно розгубленими, коли щось станеться».

Арсеній Верхов – волонтер-інструктор з домедичної допомоги і тактичної медицини Громадського фонду «Суми»

Хто проводить навчання з домедичної допомоги у Сумах?

Навчання організовують волонтери Громадського фонду «Суми». Фонд займається підтримкою української армії з 2014 року. Один з напрямків роботи – закупівля і передача військовим тактичних аптечок (військових також навчають інструктори, але за більш поглибленою програмою з тактичної медицини). Охочих пройти навчання для цивільних просять внести на рахунки фонду по 200 гривень. Усю суму витрачають на придбання тактичних аптечок, яких так потребують наші захисники.

фото автора

«Частіше ми проводимо заняття з тактичної медицини для військових. Там ми людей навчаємо, а потім видаємо їм аптечки. Але нам потрібно аптечки придбати за щось. Саме тому ми вигадали таку «фішку», щоб цивільні мали можливість пройти заняття, разом з тим – допомогли військовим».

Арсеній Верхов – волонтер-інструктор з домедичної допомоги і тактичної медицини громадського фонду «Суми»

Враження учасників навчання

Щоразу на навчання з домедичної допомоги приходить близько 20 жителів Сумщини. Хтось прагне підтримати таким чином військових, хтось – навчитися надавати допомогу в екстреній ситуації. Прикордонне розташування Сумської області і постійні ворожі обстріли змушують жителів регіону існувати в нових умовах, а отже – володіти новими знаннями і навичками.

фото автора

«Тампонування – це найцікавіша була для мене тема. Також цікаво було турнікет накладати. Багато з того, що я не знала. Хоча я здобуваю медичну освіту».

Інна – учасниця навчань

«Для мене все було зовсім новою інформацією, оскільки я з медичною практикою взагалі не знайома. Я сюди прийшла тому, що в мене є маленька дитина, та і взагалі, в побутовому житті ці знання можуть знадобитись. Дуже мені сподобалось вивчення масивної кровотечі, методики, як її можна зупинити. Я взагалі цього не знала, інформація була дуже легкою для сприйняття».

Ірина – учасниця навчань

Долучилась, тому що, по-перше це може допомогти нашим військовим закупити аптечки. Також, все-таки, щось нове для себе дізнатися. Зараз війна і чудово, що є люди, які так багато знають і можуть підказати. Бо медицина – це медицина, а війна – це війна.

Інна – учасниця навчань

Іще одна важлива складова навчання з домедичної допомоги – розвіювання міфів. Інструктори говорять: з розповсюдженими, але неправильними думками зустрічаються фактично на кожному занятті.

«Часто говорять про тампон гігієнічний, який, мовляв, можна використовувати при кровотечі. І також згадують про нанесення мазей при опіках. Але і те, й інше робить тільки гірше, тобто лише шкодить. Так само є біда, бо люди думають, що при приступі епілепсії треба тримати людям руки і ноги. Це, як і відкривання рота через силу, пережитки радянської медицини. З цим ми боремося. Як можемо».

Арсеній Верхов – волонтер-інструктор з домедичної допомоги і тактичної медицини Громадського фонду «Суми»

Читайте також: «Медична допомога для ВПО в Хмельницькій громаді: особливості та наявні проблеми».