Вже більше 5 місяців в Україні йде повномасштабна війна. Війна, яка змусила мільйони українців залишити свої домівки і шукати собі житло чи за кордоном, чи в інших регіонах. Хмельницький та вся Хмельницька область стала другою домівкою для десятків тисяч українців. Вони налаштовують свій побут, готують дітей до школи, отримують медичну допомогу та шукають роботу. Однак все це роблять з надією, що зовсім скоро повернуться до себе додому – відбудовувати, жити та працювати. В цьому матеріалі розповімо про особливості надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам у Хмельницькій територіальній громаді. Медична допомога – надзвичайно важлива сфера в житті кожної людини, адже це про здоров’я та збереження життя.

Внутрішньо переміщені особи на Хмельниччині

Відповідно до даних Управління верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців в області залишилися близько 139 тисяч переселенців на початок червня. В Хмельницькому на обліку стояло майже 43 тисячі ВПО. За інформацією Хмельницької обласної військової адміністрації на початок травня Хмельницьку область для проживання обрало 153,5 тисячі внутрішньо переміщених осіб. Найбільше ВПО на той час прийняла саме Хмельницька міська громада. Мова йде про 46 тисяч осіб.

Загалом Хмельницька область входить у трійку найпопулярніших областей для проживання ВПО поряд із Львівською та Закарпатською. Однак питання надання медичних та лікувальних послуг торкнулось не лише цих областей, а загалом усіх, в яких наразі проживають внутрішньо переміщені люди.

Налагодженням медичної допомоги для ВПО з перших днів війни займалося Міністерство охорони здоров’я, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Національна служба здоров’я України, органи місцевого самоврядування та хаби, які наразі спеціалізуються на наданні допомоги ВПО.

Медична допомога в центрі “ЯМаріуполь”

У Хмельницькому цим питанням, до прикладу, з перших днів почав опікуватись центр «ЯМаріуполь», двері якого відчинилися наприкінці червня. На момент відкриття хабу в Хмельницькій області вже проживало 6 тисяч маріупольців, тому питання надання медичних та лікувальних послуг стало надзвичайно актуальним. З перших днів у ньому почала працювати сімейна лікарка Софія Косарева. Лікарка двічі переселенка. Народилася в Горлівці Донецької області, перед війною закінчила інтернатуру та працювала в ЦПМСД № 3, що функціонував у місті Маріуполі.

Команда центру «ЯМаріуполь» у Хмельницькому. Фото з ТГ-каналу центру

Прийом маріупольців та працевлаштування за сумісництвом

Пані Софія цілеспрямовано переїздила до Хмельницького. Завдяки сприянню її керівництва в Маріуполі, вона змогла влаштуватись працювати в центр «ЯМаріуполь», що відкривався в обласному центрі. Однак у самому місті на неї чекав приємний сюрприз – начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борис Ткач запропонував сімейній лікарці працювати також за сумісництвом у міській амбулаторії. У період, коли Софія Косарева отримувала всі доступи до системи Medics (система якою користуються заклади охорони здоров’я в Хмельницькому – ред.), працівники амбулаторії здійснювали прийом пацієнтів замість неї. Окрім цього начальник управління охорони здоров’я регулярно допомагає центру та сімейній лікарці гуманітарними ліками. Допомогу також надають колеги з місцевої амбулаторії.

«Ми познайомилися з Борисом Васильовичем одразу після відкриття центру. Я не знаю, як він про нас дізнався. Він приніс нам гуманітарні препарати, а потім запропонував працювати. Відвів мене до завідуючої амбулаторії, яка погодилася приймати людей поки в мене ще не було доступу до медичної бази. Дякую їй дуже за це. А потім він знову приїхав. Ніде такого не бачила, щоб начальник управління здоров’я приїздив до лікаря»,

– розповіла Софія Косарева.

Робоче місце сімейної лікарки Софії Косаревої. Фото авторки

Наразі сімейні лікарка має повноцінний доступ до медичної системи Medics, якою користуються медичні заклади громади, проводить прийоми пацієнтів, може видавати направлення до інших вузькоспеціалізованих спеціалістів і виписувати електронні рецепти. За момент спілкування з лікаркою до неї вже звернулось близько чотирьох сотень маріупольців. Також 11 серпня з нею, як сімейною лікаркою, було укладено першу декларацію в місті Хмельницькому.

«Добре працюється. Класно працюється. Плюси в тому, що це більш вільний простір, мінуси – я ж казала, що тільки закінчила інтернатуру, в мене завідуюча поряд була, це був медичний колектив, де вирішувались суто медичні питання. Я дзвоню постійно Тетяні Михайлівні»,

– так, дещо соромлячись, про свою роботу розповідає сімейна лікарка.

І додає, що в Хмельницькому практично ніде не була. Пані Софія зазвичай ходить з роботи на роботу, а в єдиний вихідний – відсипається.

Медичні ініціативи центру “ЯМаріуполь”

У центрі «ЯМаріуполь» не лише працює сімейка лікарка, а й реалізують різноманітні ініціативи медичного спрямування. Яскравим прикладом такої ініціативи є проходження медичного огляду діток перед школою. З 15 серпня це стало можливим завдяки співпраці з Хмельницькою міською радою, а саме профільним управлінням. За інформацією сімейної лікарки Софії Косаревої на медогляд було попередньо записано близько 40 маленьких маріупольців. У Телеграм-каналі центру зазначено, що всі охочі «могли перевіритися у дитячого хірурга, травматолога, офтальмолога, стоматолога та педіатра. А також здати необхідні аналізи». В центрі розповіли, що поки визначились з одним днем для проходження дітками медогляду, однак за потреби вони готові організувати додатково зустріч із хмельницькими лікарями.

Проходження дітками медогляду. Фото з ТГ-каналу центру “ЯМаріуполь” у Хмельницькому

Іншою медичною ініціативою, до організації якої планують перейти в центрі після медогляду діток, буде вакцинація. В центрі хочуть запросити бригаду для вакцинації маріупольців. Наразі у списку охочих вже зазначено близько шести десятків бажаючих провакцинуватись.

«Людям так буде не зручніше, а спокійніше. Багато людей кажуть, що вони сюди приходять і атмосферу Маріуполя відчувають»,

– прокоментувала ініціативу центру сімейна лікарка.

Співпраця центру з Товариством Червоного Хреста

Керівник центру «ЯМаріуполь» у Хмельницькому Євген Мазур розповів також про співпрацю з Хмельницькою обласною організацією Товариства Червоного Хреста. За підтримки цієї організації щочетверга в хабі проводять прийом вузькопрофільні спеціалісти. Мова йде про невролога, гінеколога та хірурга.

«У четвер, з 10 до 14, у вигляді живої черги відбувається прийом. Усі отримують консультації, які хочуть. Ми повідомляємо в своєму Телеграм-каналі, які будуть спеціалісти приймати, і люди якщо хочуть, то приходять. Двічі приймав невролог, у минулий четвер був гінеколог і хірург. Які бригади вільні – такі здійснюють прийом»,

– наголосив Євген Мазур.

Консультації лікарів. Скріншот допису з ТГ-каналу центру «ЯМаріуполь» у Хмельницькому

Прийоми лікаря-реабілітолога з Маріуполя

Також керівник додав, що кожної суботи в другій половині дня в приміщенні центру проводить прийом лікар-реабілітолог. Сам лікар із Маріуполя. До нього в рідному місті було надзвичайно важко потрапити. В Хмельницькому ж він проводить свої прийоми абсолютно безкоштовно саме для маріупольців.

Лікар допомогу надає безкоштовно. Виділяється десь до пів години на людину. В минулу суботу він почав прийом з 14 години і до кінця робочого дня до нього йшли люди. Професійно оглядає та радить»,

– додав керівник хабу «ЯМаріуполь» у Хмельницькому Євген Мазур.

Проблема із стоматологічними послугами та плани організації побутового блоку

За словами Євгена Мазура, найбільше проблем маріупольці наразі мають із стоматологічною допомогою, адже вона не безкоштовна. Навіть якщо говорити про безкоштовну екстрену стоматологічну допомогу, за яку не потрібно платити, то за супутні процедури, такі як, до прикладу, рентген та знеболення, потрібно оплачувати відповідно до прайсу навіть комунальних стоматологій. Саме тому в центрі шукають партнерів серед приватних стоматологій, які б могли почати співпрацювати і допомагати маріупольцям.

У глобальних планах центру «ЯМаріуполь» у Хмельницькому створення побутового блоку, в якому мають поєднатись досить розширені напрямки допомоги – ремонт одягу, пральна та стоматолог. А за кращих обставин і наявності потрібно приміщення – центр планує відкрити гуртожиток на 40 кімнат. Зараз активно проводиться пошук приміщення.

Для побутового блоку мінімальна площа 200 м2. А для гуртожитку, то було б добре обладнати хоч 40 кімнат. Можливо в когось є гуртожиток у занепаді, то було б чудово його реконструювати. Для цього проєкту вже є донори, які можуть профінансувати його реалізацію, лише потрібно знайти приміщення потрібного формату»,

– додав Євген Мазур.

Також проблему центр має із запасами ліків. Серед маріупольців багато людей хворіють на цукровий діабет та на інші хвороби. Для таких людей потрібні особливі препарати, аналогів яких в Україні немає. Потрібні саме іноземні препарати, які дуже важко знайти. До прикладу, це препарати для щитоподібної залози, для осіб, які хворіють діабетом 2 типу та ін. За словами сімейної лікарки Софії Косаревої та керівника центру цими препаратами час від часу їм допомагає Борис Ткач, начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради. Загалом пан Мазур позитивно відгукується про налагоджену співпрацю з профільним управлінням Хмельницької міської ради:

Начальник управління охорони здоров’я сам особисто сюди приїжджає, запитує, чи є якісь труднощі, чи потрібна допомога. Ми з ним особисто знайомі. Співпраця в цьому напрямку дуже така, можна сказати, на 5 з плюсом. Він нам допомагає з усіх питань».

Борис Ткач відвідує центр «ЯМаріуполь» у Хмельницькому. На фото також Євген Мазур та Софія Косарева. Фото з ТГ-каналу центру

Специфіка медичної допомоги для ВПО

Міністерство охорони здоров’я України ще 17 березня 2022 року затвердило Наказ №496 «Про деякі питання надання первинної медичної допомоги в умовах воєнного стану», яким намагалося певним чином врегулювати питання надання медичних послуг внутрішньо переміщеним особам. Однак він вже встиг втратити чинність.

Поряд з тим відповідно до роз’яснень Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, внутрішньо переміщена особа може звернутись до лікаря на прийом до найближчого медичного закладу, який надає первинну медичну допомогу. Що важливо – укладати нову декларацію не потрібно.

Інфографіка розроблена за підтримки Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Якщо внутрішньо переміщеній особі потрібна вторинна допомога, то вона наразі надається незалежно від зареєстрованого чи задекларованого місця проживання лікарями відповідної спеціалізації в амбулаторних або стаціонарних умовах. Вона надається як в плановому порядку, так і в екстрених випадках.

«Сімейні лікарі надають допомогу без підписання декларації. Єдине, що коли людина хоче користуватись якимись пільгами, що працюють у межах своїх програм, тобто отримувати пільгові рецепти на медикаменти, оформляти групу інвалідності, то вимагаємо від них щоб була реєстрація місцева. Тобто, щоб це не були транзитні переміщені особи, які просто десь проїжджають. І підписана декларація з нашим сімейним лікарем»,

– прокоментував надання медичної допомоги ВПО начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міськради Борис Ткач.

Рекомендації профільних Міністерств також охоплюють надання пільгового забезпечення лікарськими засобами внутрішньо переміщених осіб, однак за умови наявності в них довідки ВПО. Для того, щоб отримати ліки безкоштовно чи з незначною доплатою за програмою реімбурсації для лікування найбільш поширених хвороб, в Україні потрібно отримати електронний рецепт. Електронні рецепти можна отримати в сімейного лікаря (без потреби укладати декларацію), а далі з ним уже звернутись до будь-якої аптеки, яка має договір з Національною службою здоров’я України за програмою «Доступні ліки».

Довідка. За програмою реімбурсації “Доступні ліки” пацієнти можуть отримати безоплатно чи з незначною доплатою лікарські засоби від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, діабету II типу, а також для первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів.

Міське управління охорони здоров’я та його допомога ВПО

За інформацією, яку надало управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради, всі пацієнти, що є ВПО, з невідкладними станами обслуговуються без направлень. Запис до спеціаліста амбулаторного закладу здійснюється в Хмельницькій громаді через Єдиний медичний номер і реєстратуру поліклінік. За необхідності, консультація може надаватись по телефону.

Довідка. Єдиний медичний номер 0 800 202 103 (дзвінки безкоштовні) покликаний поліпшити комунікацію між мешканцями Хмельницької громади та надавачами медичних послуг, розвантажити роботу реєстратур, зменшити черги, підвищити якість отримання медичних послуг та наблизити їх до кожного громадянина. Зателефонувавши за номером можна записатись до лікаря, дізнатись про наявність того чи іншого прийому спеціаліста, проконсультуватись щодо надання закладами охорони здоров’я міста відповідних медичних послуг та отримати усю необхідну інформацію про роботу закладу.

Управлінням охорони здоров’я у відповіді на запит зазначило, що для покращення надання медичних послуг ВПО, на базі дитячого стаціонару ними було проведено консультаційний прийом дитячого кардіолога та кардіохірурга, дитячого онколога. В стаціонарах проводиться робота з ВПО психологів та арт-терапії. Створено кабінет психологічної допомоги ВПО на базі первинної ланки в рамках проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Також управлінням надається гуманітарна допомога у вигляді лікарських засобів, індивідуальних засобів гігієни, продуктів прикорму для найменших пацєнтів.

Борис Ткач підтвердив, що управління охорони здоров’я з перших днів відкриття центру «ЯМаріуполь» у місті Хмельницькому налагодило співпрацю. Начальник управління розповів, що ця співпраця досить ефективна та управління вже підтримало ініціативу центру щодо проходження маленькими маріупольцями медичного огляду перед школою в центрі. Такий медогляд вже було організовано.

Ми працюємо ефективно з центром «ЯМаріуполь». Там в нас є лікарка. Вона сама сімейний лікар з Маріуполя. Ми її за сумісництвом взяли в наш центр ПМСД. Місце її роботи якраз в “ЯМаріуполь”. Вона проводить прийом. Може підписувати декларації, але це не є обов’язковим. Формує електронні рецепти. Формує електронні направлення»,

– у розмові наголосив Борис ТКАЧ.

Начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міськради Борис Ткач. Фото авторки

Надана допомога ВПО у Хмельницькому

За наданою профільним управлінням інформацією з 24 лютого в медичних закладах міста Хмельницького отримали медичну допомогу більше 14,7 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Також у медичних закладах, що підпорядковані управлінню, було працевлаштовано 29 медичних працівників, які є ВПО.

Загалом проблематика надання медичних послуг внутрішньо переміщеним особам наразі є актуальною для всіх регіонів України, в яких тимчасово проживають українці, що були змушені тікати від війни. Для вирішення проблем та спрощення певних процедур найефективнішими є співпраця громадськості, влади та бізнесу. Це наглядно підтверджує наявний досвід Хмельницької територіальної громади.

Однак у центрі «ЯМаріуполь» учергове закликають місцеві медичні клініки та стоматології до співпраці, а також закликають до співпраці тих, хто може допомагати центру з ліками та медичними засобами.

Про відкриття центру “ЯМаріуполь” у Хмельницькому можна прочитати у матеріалі “Центр «ЯМаріуполь» відчинив двері для маріупольців у Хмельницькому“.

В матеріалі “Майже 2 мільярди з початку року отримали медзаклади Буковини: що змінилось в наданні медпослуг” можна дізнатися про надання медичної допомоги ВПО в Чернівцях.

Основне фото – авторки.

Від Alona Bereza