У Запоріжжі працює «Затишно Space» – безпечний простір для жінок та дівчат, створений БФ Восток SOS. Мета ініціативи – захистити, надати психологічну, юридичну та соціальну допомогу жінкам і дівчатам, які постраждали внаслідок війни та перебувають у складних життєвих обставинах. Також діяльність простору спрямована на протидію гендерно зумовленому насильству. Про роботу запорізького «Затишно Space» ми поговорили з менеджеркою простору у Запоріжжі Людмилою Остапенко.

Людмила Остапенко. Фото надане Людмилою.

Про проєкт

Людмило, розкажіть, будь ласка, трошки про «Затишно space» та вашу роль в організації. 

– Наш проєкт «Затишно Space» реалізується Благодійним фондом «Восток SOS» спільно з «Консорціумом реагування» за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID Ukraine – USAID Україна (BHA). Благодійний фонд «Восток SOS» є імплементаційним партнером CARE, що входить до консорціуму. Знаєте, коли ми говоримо про свій функціонал у просторі, це завжди викликає посмішку, бо, по факту, ми усі живемо однією ідеєю, спільною філософією – допомогти нашим жінкам почуватися краще та стати опорою для того, щоб вони себе відчували впевненішими, захищеними, врешті-решт, почутими. 

Як у мененджерки в мене багато справ: забезпечення простору й необхідного оснащення, домовленості з лекторками про цікаві лекції, тренінги тощо.

У нашому просторі, окрім культурно-просвітницької й освітньої діяльності, ще є багато різних напрямків роботи, як-от: психологічний, соціальний і юридичний супровід. Кожна жінка або дівчина, яка звернулася до нас, може отримати безкоштовну консультацію психолога. Навіть більше: кому потрібно терапія, то вони тут можуть абсолютно на безоплатній основі це отримати. 

Хоча у нас фокус здебільшого на жінок, також на базі «Затишно Space» проводиться підлітковий клуб. Ми часто звертаємо увагу на те, що підлітки – це теж не захищена категорія, яка так само потребує нашої підтримки. Наша дитяча психологиня Світлана Копаниця запустила регулярний підлітковий клуб, де вони порушують серйозні дорослі теми й намагаються розібратися з ними. 

Зустріч підліткового клубу у «Затишно space». Фото надане авторці

Я хотіла б зазначити, що ми не так давно відкрилися (16 травня), але вже буквально на першому тижні ми отримали запит на допомогу психолога саме від підлітків: тобто, вони самі прийшли та записалися на консультацію. Зараз у Світлани вже є ті, хто ходять до неї на постійній основі для психологічного супроводу.

Діти після майстер-класу з педагогинею Іриною Зайченко та психологинею Світланою Копаницею. Фото надане авторці

Унікальність простору

Скажіть, будь ласка, що, на вашу думку, відрізняє вас від інших організацій, які працюють у цьому напрямку? 

– У першу чергу, хочу зазначити, що ми у жодному разі не є конкурентами з іншими благодійними фондами чи громадськими організаціями. Навпаки, ми партнеримося, допомагаємо.  Благодійний Фонд «Восток SOS» з 2014 року допомагає постраждалим від війни. Раніше у нас вже була купа освітніх активностей, простір у Сєвєродонецьку, то фактично ми займалися просвітницькою діяльністю і використали цей досвід для просторів.

Якщо ж говорити саме про унікальність «Затишно Space», то це, в першу чергу, про людей. Наша команда – всі дуже висококваліфіковані фахівчині. Дійсно, навіть коли ми проходили співбесіди, то я для себе відмітила, що запит щодо рівня фаховості був дійсно високим. Кожна фахівчиня у нас у просторі – це дійсно майстриня своєї справи.

По-друге, маємо ще одну важливу особливість. Оскільки в нас безпечний простір для жінок і дівчат, то наші відвідувачки – ті, в яких є діти. Так, зазвичай вони б і раді отримувати якісь послуги, але зараз такий час, що не кожна мама готова залишити свою дитину і не кожній мамі є з ким залишити цю дитину. А у нас в просторі є крута опція, що коли мама приходить до нас, вона може отримати послуги, а в цей час за її дитиною подивиться педагогиня та дитяча психологиня, якщо це буде потрібно. Насправді це значно більше, ніж просто подивитися за дитиною. 

Наша педагогиня Ірина завжди проводить майстер-класи, готує якісь цікавинки. Тобто, це не просто якесь статичне проводження часу, а дійсно активності. До речі, діти не хочуть іти від нас. Наприклад, мама виходить після занять з англійської мови чи риторики, а малюк їй каже: “Ні, мамо, ми ще тут залишимося, бо у нас ще справа з Іриною є”. Ми уже навіть дійшли до того рівня, що дітки говорять: “Мамо, пішли, мені там цікаво”. Так що ми намагаємося паралелити наші заходи для матерів і для дітей.

Свято День родини у «Затишно space». Фото надане авторці

Географія проєкту

– «Затишно Space» є ще в інших містах. Чи ви можете назвати, де саме?

– Так, звичайно. Ми відкрилися під номером 5, а всього просторів 6. Останній відкрився у Миколаєві, також є у Вінниці, Хусті, Кропивницькому, Черкасах. Розташування просторів пояснюються дуже простою філософією: наші донори, які й фінансують простори, мають позицію, що потрібно відкривати простори там, де в цьому є необхідність. От, до прикладу, Черкаси, Вінниця відкрилися, бо там багато зосереджено саме переселенців. Запоріжжя – прифронтове місто, лінія фронту дуже близько. 

Цілі роботи

– Так, чудово, що ви з’явилися вчасно, саме там, де треба. Розкажіть, будь ласка, які основні цілі вашої роботи?

– Філософія нашого проєкту – це безпечний простір, безпечне місце для жінок і дівчат, які зазнали гендерно зумовленого насильства. Це, в принципі, провідна тематика всіх наших заходів, всієї нашої роботи. Але, звичайно, тема гендерно зумовленого насильства складна для сприйняття. Коли ти, наприклад, у назві читаєш слово “насилля”, то у тебе вже не виникає бажання йти на захід, розмовляти про якісь такі речі. Але ми з командою “упаковуємо” таку складну тему в цікаві навчальні заходи, які би дійсно хоча б просто дали можливість жінці задуматися про те, що особисті кордони – це важливо. Про те, що ображати себе не варто нікому дозволяти. Про те, що жінка – це є найбільша цінність у самої себе. Про те, що жінка, направду, може все. Про те, що є місце, де можуть надати допомогу… 

Коли ми проводимо опитування чи фокус-групи, з’ясовуємо, що рівень обізнаності про те, що таке гендерно зумовлене насильство – дуже низький. Це говорить про те, що жінки навіть не завжди можуть розрізнити, що з ними сталося, що у неї в житті це було. Тобто, одне з наших головних завдань – дати жінці впевненість у тому, що вона зможе розкрити свій потенціал і стати економічно незалежною.

Жінки беруть участь у антидискримінаційній грі «Бути жінкою». Гру проводять психологині Лілія Шаповалова та Наталія Шульте. Фото надане авторці

Це теж один із видів допомоги, яку ми надаємо. Окрім психологинь, соціальних працівниць і юристок, у нашій команді є кейс-менеджерки. На жаль, бувають випадки, коли ми виявляємо, що у жінки відбувається випадок гендерно зумовленого насильства. Тоді наша кейс-менеджерка повністю супроводжує таку дівчину чи жінку. Там допомога надається пакетом: вони зустрічаються, обговорюють безпековий план, що за чим вони будуть робити. Дуже добре, що в одному місці зібрані психологині, юристки і соціальні працівниці – це все командна робота. Але знову ж таки: конфіденційність, безпека – це величезний виклик. Коли виявляємо дівчат, яким потрібно знайти безпечне місце, де вони могли б перебувати, ми перенаправляємо жінок до наших партнерів. У нас уже 5 кейсів в роботі, і одному з кейсів якраз-таки було треба надати прихисток.

Відвідувачки на заході з теми гендерно зумовленого насильства з кейс-менеджеркою Анною Бардаченко. Фото надане авторці

І ще дуже важливо, що дівчата можуть просто прийти сюди поспілкуватися – не обов’язково під якусь лекцію, не обов’язково під якусь консультацію, просто прийти попити каву (у нас дуже смачна кава!), смаколики, фрукти. 

Також у наш простір можна прийти працювати, якщо у нас не зайняті кімнати. Проте у нас таке дуже рідко трапляється – заходів дуже багато і відвідувачок теж.

Аудиторія проєкту

– Ви так описали ваш простір, що захотілось до вас прийти попрацювати! Скажіть, будь ласка, хто до вас може приходити? Як людина може дізнаватися про ваші заходи?

– До нас можуть приходити жінки і дівчата будь-якого віку. Наймолодшій нашій відвідувачці – два роки. Незалежно від віку всі відвідувачки почувають себе дуже комфортно. 

Майстер-клас з малювання картин акрилом. Фото надане авторці

Але ми приймаємо тільки жінок і дівчат. Річ у тому, що якщо вже у жінок сталася у житті ситуація, пов’язана з гендерно зумовленим насильством, то присутність чоловіка може просто тригернути, і тому ми не запрошуємо до себе чоловіків. 

Звичайно, спочатку вони дуже ображаються, вважають, що це дискримінація. Але коли ми їм пояснюємо обставини, говоримо, що є жінки, яким просто некомфортно може бути у присутності чоловіків, вони змінюють свою образу, посміхаються разом з нами. Ми їм пропонуємо чай, каву, розмови біля нашого ґанку. 

Досягнення проєкту

– Скільком жінкам ви вже допомогли? 

– Наших унікальних відвідувачок, які прийшли вперше, вже понад 300 жінок. А звичайних відвідувань набагато більше – це вже, мабуть, до тисячі. Але все більше дізнаються, передають своїм знайомим. До того ж наша активна позиція теж дає про себе знати: про нас публікують інформацію, до прикладу, партнери у своїх пабліках. Поки що єдиним каналом зв’язку у нас є Telegram-канал, де ми оприлюднюємо наш план заходів на тиждень із попередньою реєстрацією. Чому за реєстрацією? Бо у нас великий попит, а у просторі не завжди всі охочі можуть розміститися, тож ми вимушені трошки обмежувати, щоб було комфортно і самим відвідувачкам, і лекторкам. Коли ми аналізуємо, скільки ми провели заходів, то виявляється, що на місяць це може бути 70 заходів. Ми ж працюємо з понеділка по суботу.

– Які ви відгуки на свою діяльність отримуєте? 

– Ми не отримали на сьогодні жодного негативного відгуку. Навпаки, отримуємо коментарі: “Повторімо той або інший захід”. Або: “А я не встигла записатися. Ну от чому ви тільки-тільки відкрили реєстрацію, а вона вже закрилася?”. У нас був рекорд, коли за хвилину закрилась реєстрація. 

Тобто, люди уже знають, чого від нас очікувати, вони абсолютно точно розуміють, що ми по них піклуємося й обов’язково це буде щось дуже цікаве та корисне. Якщо чесно, всі відгуки, які ми отримуємо, дуже окрилюють нашу команду. Вони дуже щирі. Нам вірші пишуть! Нами захоплюються, про нас розповідають, нас відзначають, про нас чують. До нас повертаються – і це найкращий відгук. 

Окрім цього, у нас ще є скринька зворотного зв’язку, в якому кожна відвідувачка може анонімно залишити для нас відгук. Після кожного заходу вони стараються обов’язково там щось написати і це завжди теплі щирі слова. 

Відгуки відвідувачок

Відвідувачка «Затишно space» Дарина Ткаченко (ВПО із міста Приморськ Запорізької області) підкреслює:

«Наразі свій внутрішній ресурс я знаходжу саме у «Затишно space». Тут багато жінок та дівчат також переселенок. Ми розуміємо одна одну. Я щаслива, що можу безоплатно відвідати тренінги, про які раніше лише мріяла, приходжу на консультації, обожнюю майстер-класи. Нам розповідають про те, як розпізнати випадки гендерно зумовленого насильства, не стати його постраждалою. Раніше я про це не знала. Хочу подякувати спеціалісткам за плідну працю, за те, що вони проводять із нами багато часу. Вони нас заспокоюють, допомагають долати стрес, навчають спеціальним технікам самодопомоги, мені зараз це дуже потрібно. Взагалі, сама ідея таких просторів – прекрасна».

Відвідувачка «Затишно space» Світлана Філоненко (ВПО із міста Пологи Запорізької області) коментує: 

«Я отримала психологічну підтримку, здобуваю нові навички, нові знайомства. Безпечний простір – це чудова можливість реалізувати себе на новому місті. Тут займаються дуже корисними справами для жінок і дітей. Особисто у мене, після відвідин осередку стабілізується психологічно-емоційний стан, отримую чудові знання, що допомагають мені розвиватися як блогерці, бо відвідую курси з риторики у просторі».

Жінки на занятті «Квітка ресурсу» з психологинями Лілією Шаповаловою та Наталією Шульте. Фото надане авторці

Історії допомоги

– Я знаю, що, напевно, важко буде виділити одну якусь історію. Але, можливо, є якась історія підтримки, історія, пов’язана з вашою роботою, яка вам запам’яталася найбільше? 

– Ви дійсно праві: важко виділити якусь одну, але, знаєте, мабуть, я б зупинилася на наших кейсах. З етичних міркувань, я не можу всі історії розказати, але якщо загалом, то це всі наші 5 випадків. 

Найчастіше людьми, що зазнають гендерно зумовленого насильства стають саме жінки, але, давайте будемо відверті, чоловіки теж потерпають. Така статистика теж існує, але просто статистично цей відсоток нижчий.

Утім, коли я чую історії жінок про те, як наші чоловіки можуть ображати, про те, які вони страшні речі коять, як вони можуть відібрати дитину, мені дуже боляче. У деяких випадках можуть просто забрати собі дитину і сказати, що ти якась не така, тому ця дитина буде зі мною. Бо я так вирішив – не давати дитині спілкуватися з матір’ю. І в якийсь момент мати для себе розуміє, що та дитина чужа…

Знову-таки, з одного із кейсів, коли просто перестрічаючи на вулиці, він її бачить і може побити – от просто на очах у своїх дітей, тільки тому, що йому щось там не подобається. 

Я знаю просто трошки історію цієї жінки: вона виросла в дитячому будинку, і, можливо, її процес соціалізації не пройшов так, як проходив у більшості з нас. І, можливо, тому вона постраждала від цього чоловіка, який усе життя розповідав, що з тобою щось не так, що ти не така, тому що ти там виросла, ти не така розумна, ти не така красива…“Чому ти можеш навчити? Ти ні до чого не здатна”. Я, звичайно, зараз підбираю слова – він говорив їй абсолютно іншими словами. Й, оскільки цей шлюб рано відбувся, то, звичайно, вона навчалась, а зараз, коли вони розійшлися, у неї немає можливості бути економічно незалежною, і це дійсно страшно.

Наша команда максимально, наскільки це можливо, включається, допомагає, але ми повинні пам’ятати, що це завжди рішення жінки, це завжди її вибір. Вона просто може бути не готова піти. Уявіть собі: коли отаке ставлення для неї є нормою, а її, наприклад, вирвали з цього оточення, вона розгублена, не розуміє, що робити. І для неї оцей спокій – це вже є зона не комфорту. Ви розумієте, до чого це може призвести? Я зараз розповідаю, у мене мурахи по шкірі… 

Я, коли слухаю історії наших відвідувачок, пригадую себе у певному віці. Я дуже шкодую, що в моїй, назвемо це так – молодості, не було такого простору, де б я могла звернутися й отримати розуміння, що зі мною все добре, що зі мною все нормально. Де мені могли б донести, що є речі, які не можна дозволяти з собою робити: не можна дозволяти себе ображати, не можна дозволяти комусь думати, що хтось може розпоряджатися твоїм життям, власним твоїм часом, тобою…

Браслети, виготовлені відвідувачками під час арттерапевтичного заняття з психологинями простору. Фото надане авторці комунікаційним відділом безпечного простору

Я думаю, що жінкам загалом треба більше знань і розуміння, що будь-яке насильство є неприйнятним взагалі – ні в сімейних стосунках, ні в робочих; що твоя цінність та твої особисті кордони – це насправді дуже важливо.

Заголовне фото: команда «Затишно Space» у Запоріжжі. Фото надане комунікаційним відділом безпечного простору.

У нашому попередньому матеріалі можна дізнатися детальніше про те, як змінилась ситуація з сімейним насильством під час повномасштабного вторгнення.

Від Kristina But