Сумщина – одна із прикордонних українських областей, що межує з росією. І попри те що область звільнили від російських окупантів ще наприкінці березня минулого року, росіяни не припиняють регулярно обстрілювати прикордоння – ракетами, дронами, мінометами. Однією з регулярних цілей окупантів є заклади освіти. Станом на початок літа цього року із 348 шкіл в області російські військові пошкодили понад третину – 130, а три заклади зруйнували вщент. Атаки освітніх закладів, на жаль, не обходяться і без жертв – постраждалих і загиблих. Про те як росіяни руйнують освіту на прикордонні – читайте у цьому матеріалі.

Ромни

День Державного прапора України, що відзначається 23 серпня, цьогоріч став трагічним для Сумщини. В Ромнах ворожий ударний безпілотник влучив у заклад освіти і внаслідок удару загинуло четверо освітян – директор школи, заступник директора, бібліотекар та секретар. Поранення отримали ще четверо місцевих, які в той час проходили повз. Сама будівля школи була зруйнована вщент.

З 1 вересня цей заклад мав почати приймати дітей – школа не перейшла на дистанційний режим навчання.

фото: Суспільне Суми

Укриття на території закладу, за інформацією міністра освіти і науки України Оксена Лісового, удар витримало.

Укриття у закладі вціліло й витримало. Школа знищена. Бережіть себе та близьких. Зважайте на повітряні тривоги. Спускайтеся до сховища” – написав Лісовий на своїй сторінці у Facebook.

Голова Роменської військової адміністрації Денис Ващенко також підтвердив, що укриття на території школи було.

 “Після оголошення тривоги основна маса людей вийшла на вулицю, залишилися 4 людини. Укриття є, гарне, обладнане, ми зараз його оглянули — воно в принципі все ціле, завалений тільки 1 запасний вихід“, — сказав посадовець у коментарі журналістам Суспільного.

За словами очевидців, під час оголошення тривоги у закладі перебувало 19 працівників. Більшість вийшли на подвір’я і прямували в бік укриття, але добігти не встигли.

Відновити приміщення після такого удару російського безпілотника неможливо. Діти перейшли на дистанційний режим навчання.

Білопільська гімназія

За інформацією військової цивільної адміністрації Сумщини вночі 24 березня росіяни сильно вдарили по невеличкому райцентру області – Білопіллю. По місту випустили близько сотні снарядів із різного виду озброєння. Тільки за цю ніч окупанти зруйнували або ж пошкодили приватні будинки, будівлю поліції, місцеві гімназію та училище.

4-та гімназія, у якій навчалися дошкільнята та учні початкових класів, внаслідок удару була зруйнована вщент. За день до атаки у цьому приміщенні навчалися близько 80 дітей, зараз же будівля не підлягає відновленню.

Тієї ночі внаслідок ракетного удару по гімназії загинув охоронець.

Фото: Суспільне Суми

Потужність удару була страшна. Це був абсолютно мирний об’єкт. Ніяких військових тут не було, до порога не підходили. Ніяких складів, нічого. Ну просто я не знаю. Школа була відремонтована, видно залишки вікон. Це була просто окраса району“, — розповідає директор гімназії Микола Гончаров у коментарі журналістам.

Поряд із будівлею гімназії розташоване місцеве училище, яке також постраждало внаслідок удару у ту саму ніч. У закладі вибиті вікна, пошкоджені кабінети, обладнання. Вибуховою хвилею пошкодило гуртожиток поряд, майстерню, спортзал. Викладачі та студенти вже власноруч відновили все, що могли. У деяких кабінетах продовжили навчання.

фото: Суспільне Суми

Середино-Буда

У травні цього року російські військові посеред дня обстріляли школу у місті Середина-Буда, що на півночі Сумщини. Під час обстрілу у школі перебувало 10 працівників. Дивом всі залишились неушкодженими.

На щастя, учні навчалися дистанційно, тож дітей у приміщенні в момент удару не було взагалі.

фото: Суспільне Суми

У школі відсутнє бомбосховище або ж укриття. Вчителі, почувши сигнал повітряної тривоги, просто спустилися на перший поверх. Кажуть, що нарахували 19 “прильотів”, 10 з яких – на території школи.

Ударом тут вибило вікна, сильно пошкодило дах і перекриття. Заступниця директора школи Людмила Логвинова розповідає: вивезли три вантажівки битого скла:

“На допомогу завжди приходять батьки, вчителі. І не тільки вчительські сім’ї тут працювали, щоб все це полагодити. Повиносити все це сміття. І навіть люди, сусіди приходили і допомагали наводити лад в нашому закладі”.

На Сумщині близько 500 закладів освіти – це школи, гімназії, дитячі садочки, ліцеї, училища та університети. Близько третини з них цього навчального року працюють в режимі онлайн. Розпорядження про онлайн-роботу закладів освіти стосується тих, хто розташований у 15-ти кілометрах від російського кордону і зараз таких освітніх закладів близько 50. Решта, за інформацією місцевого департаменту освіти та науки, переходить на дистанційний режим навчання залежно від розпоряджень місцевої влади, особливо коли є загроза обстрілів або енергетичних відключень.

Висновки

Окупанти продовжують обстрілювати Сумщину, попри те, що відступили звідти ще навесні минулого року. Угруповання російських військ продовжує залишатися біля кордону із Сумщиною, вони зосереджені у районі міст Курськ, Брянськ та Бєлгород. За інформацією Сумської обласної прокуратури, росіяни б’ють по закладам освіти регулярно – приблизно раз на два тижні. Від початку повномасштабного вторгнення росіяни обстріляли 120 освітніх закладів – 50 шкіл, 32 садочки, 2 університети, 16 коледжів та училищ, а також понад 20 інших закладів освіти. Деякі заклади освіти поблизу кордону росіяни обстрілюють по кілька разів – вже після того як їх беруться відновлювати. Тож найближчі до кордону заклади нині не відновлюють – ні державним коштом, ні за гроші міжнародних донорів. За фактами пошкодження об’єктів освітньої інфраструктури на Сумщині сьогодні зареєстровано 103 кримінальних провадження.

Читайте також про воєнні злочини росіян на Сумщині.

Заголовне фото: Суспільне Суми