“Вибори” на тимчасово окупованій частині Донецької області завершилися. З правової точки зору вони не матимуть наслідків, оскільки повністю позбавлені легітимності. Однак з політичного та суспільного поглядів вони створили серйозні проблеми: втягування українців на окупованій території в російський політичний простір, активізацію пропаганди, значне збільшення кількості колаборантів.

Самі ж окуповані території Кремль також використав в якості інструменту пропаганди: високий результат путінської партії “Єдина Росія” покликаний показати, що так звані “нові суб’єкти” масово підтримують окупаційну владу. 

В “Єдиний день виборів” у Росії, який насправді розтягнувся на три дні, з 8 до 10 вересня, російська влада також провела так звані “вибори” на тимчасово окупованих українських територіях. Зокрема, у Донецькій області “обирали депутатів” до окупаційного органу “Народна Рада ДНР” і до нелегітимної Донецької міської ради.

Брати участь у цих “виборах” могли лише російські парламентські партії. За місяць до “голосування” державна соціологічна компанія Всеросійський центр вивчення громадської думки (російська абревіатура – ВЦИОМ) прогнозував, що російська правляча партія, путінська “Єдина Росія”, на “виборах” в окупованій Донеччині набере 83% голосів.

Іронічно, але результати голосування ватажок “ДНР” Денис Пушилін у своєму Телеграм-каналі оголосив практично одразу після завершення основного дня “голосування” 10 вересня, декілька хвилин після опівночі. За його даними, путінська партія перемогла на “виборах до Народної Ради ДНР” з результатом аж 78,03%. З величезним відривом на другому та третьому місцях опинились Комуністична партія РФ з результатом 6,43% та ЛПДР із 6,25%.

Результати “виборів” до нелегітимної Донецької міської ради загалом показали таку ж картину, з невеликими відмінностями. “Єдина Росія” отримала результат 75,69%, а ЛДПР та КПРФ помінялися місцями – 6,98% та 5,52% відповідно.

Денис Пушилін / Фото nikvesti.com

Ніби підкреслюючи важливість цих “виборів” в окупаційній стратегії Російської Федерації, Денис Пушилін у своєму зверненні зазначив:

“Шановні друзі, працюємо, хороший результат, перші історичні вибори за законами Росії в Донецькій Народній Республіці – відбулися”.

Важливість “перемоги” “Єдиної Росії”

“Вибори” на тимчасово окупованих територіях України росіяни влаштували з метою інтегрувати їх в російський політичний і правовий простір. Ці дії окупантів є доволі очевидними, про цей процес ми вже розповідали в одній із попередніх публікацій. Однак перебіг і “результати” виборів вказали ще на низку інших важливих аспектів в цій “інтеграції”.

Так, Кремлю було надзвичайно важливо показати високий результат партії влади на цих “виборах”, вважає аналітик Громадянської мережі ОПОРА Дмитро Баштовий.

“Для внутрішньої аудиторії, загалом для всіх громадян, було надважливо показати, що є підтримка Путіна на окупованих територіях. Показати перемогу “Єдиної Росії”, бо це нібито показує ефективність путінської влади. Було дуже показово, що при зустрічі з гауляйтерами один з фокусів Владіміра Путіна завжди був про те, як відбуваються вибори. І вони поспішали його запевнити, що підтримка Путіна на окупованих територіях – близько 80%, а “Єдиної Росії” – близько 70%”, – пояснює Баштовий.

В такий спосіб, за словами Дмитра Баштового, намагалися продемонструвати, що мешканці окупованих територій дуже підтримують російську окупацію. Саме цим можна пояснити і акценти на тому, що в “ДНР” “Єдина Росія” має більшу підтримку, ніж в деяких регіонах Російської Федерації, і наголос на високій активності “виборців”.

Наприклад, російське пропагандистське ЗМІ “Ведомости” в ніч з 10 на 11 вересня вийшло з публікацією під заголовком “Явка на виборах до законодавчих зборів нових регіонів стала однією із найвищих в Росії”. У цьому тексті “високу явку” коментувала голова російської ЦВК Елла Памфілова.

“Люди, які пережили за ці роки так багато, дуже близько до серця приймають, і для них ці вибори – дуже важливі”, – заявила вона.

Елла Памфілова / Фото rapsinews.ru

Пропаганда під час “кампанії”

Попри те, що навіть в цілому виборчий процес в Росії зведений до ритуалу, маючи мало спільного з реальною демократією, російські “передвиборчі кампанії” на  окупованих територіях України були доволі активними.

Щоправда, в окупованій Донецькій області “кампанія” демонструвала доволі химерні поєднання. З одного боку, згідно з аналізом російського видання “Важливі Історії”, серед кандидатів у “депутати” на тимчасово окупованих територіях України було чимало осіб із судимостями (і найбільше таких виявилося, до речі, саме в Донецькій області).

З іншого боку, у передвиборчій кампанії для агітації за цих же людей дуже активно використовували дітей. Дмитро Баштовий раніше детально описав це у своєму аналізі “передвиборчої кампанії” на окупованих територіях. Зокрема, в рамках агітації кандидати пропонували дітям різноманітні поїздки в Росію на оздоровлення (активно демонструючи при цьому партійну символіку).

Враховуючи загальний контекст із масовим викраденням Росією українських дітей, такий елемент агітації виглядає тривожно.

“Невідомо, чи повернуться ці діти, чи ні. Виходячи, скільки дітей росіяни вже незаконно депортували, то незрозуміло, що буде далі”, – вважає Дмитро Баштовий.

Однак навіщо взагалі проводити передвиборчу кампанію тоді, коли результат “виборів” у вигляді беззаперечної і масивної перемоги “Єдиної Росії” є визначеним наперед? Аналітик Громадянської мережі ОПОРА вважає, що мета – така ж, як і у випадку самої перемоги путінської партії: пропаганда.

“Загальна мета – втягнення українців в російське політичне життя. Цей розмах так званої “передвиборчої агітації” виконував пропагандистську роль”, – каже Баштовий.

“Вибори” як клин ворожнечі

Іншою ціллю, яку, на думку Дмитра Баштового, переслідували окупанти, організовуючи вибори на окупованих територіях, в тому числі – і в Донецькій області, було підставити якомога більше мешканців цих територій під потенційну кримінальну відповідальність в Україні.

“Однією з цілей було збільшити, так би мовити, середовище колаборантів. Збільшити кількість колаборантів і через участь в цих “виборах”, і через залучення до організації цих виборів. Таким чином вони збільшують кількість людей, які побоюватимуться притягнення до відповідальності з боку українських правоохоронних органів”, – вважає аналітик.

Тобто, з одного боку йдеться про те, щоб збільшити частину населення, яка би не бажала або побоювалася деокупації цих територій і повернення їх під контроль української влади. З іншого боку, за словами Баштового, соціологія показує, що українці переважно негативно ставляться до колаборантів. В такий спосіб Росія також створює ворожість між українцями на підконтрольних територіях і на територіях окупованих.

З огляду на це важливо пам’ятати, що частина людей брала участь в цих процесах не з доброї волі, наголошує аналітик.

“Скоріш за все, є частина людей, які робили це не з політичних уподобань. Вони робили це під примусом, під страхом втратити роботу, просто задля виживання”, – каже він.

Окрім того, на думку аналітика Громадянської мережі ОПОРА, дуже вірогідно, що увесь “виборчий процес” російські окупанти використовували також і для того, аби проводити звірку придатних до мобілізації для війни проти України чоловіків.

“Збирання даних про чоловіків для подальшої розбудови мобілізаційної інфраструктури однозначно так само може бути ціллю. Для того, щоб насильно їх призвати і кинути воювати проти наших же громадян. Йдеться, так би мовити, про “аудит” чоловіків призовного віку”, – припускає Баштовий.

За словами Дмитра Баштового, на деяких запрошеннях на “вибори” було написано, що потрібно приходити з відміткою від військкомату, що теж може вказувати на бажання провести такий “аудит”.

Тобто і в цьому випадку йдеться про те, щоб протиставити мешканців окупованих територій українцям, які живуть на підконтрольній території.

Висновки

Нелегітимність так званих “виборів” в окупованій Донецькій області є очевидною. Про це робили численні заяви не лише на рівні Євросоюзу, але й на рівні ООН. Країни з-поза меж “Західного світу” також заявляли, що не визнають ці “вибори” – наприклад, Азербайджан.

Однак ключова проблема наслідків цих “виборів” – не у правовій площині, а у політичній та соціальній. Вони стали нагодою піддати українців на окупованих територіях інтенсивному впливу російської пропаганди (і самих їх перетворити на інструменти цієї пропаганди) і втягувати їй дедалі більше в російський політичний простір.

Окрім того, “вибори” використали й для того, аби посіяти серед українців більше ворожості і збільшити кількість тих, хто побоюватиметься деокупації та повернення територій під контроль Києва.

Пошук способів подолати ці наслідки буде важливим завданням як для української влади, так і для українського суспільства в цілому.

Читайте також про те, як проходила підготовка до “виборів в ДНР”.

Заголовне фото – pnp.ru

Avatar photo

Від Danylo Mokryk