Ще з 2014 року Донецька область стала для Росії “опорним” пунктом в усіх дискусіях, що стосувалися України. Донеччина та Луганщина були одним із головних предметів російської антиукраїнської пропаганди. В подальшому, створивши достатнє підгрунтя, росіяни і повномасштабне вторгнення взялися виправдовувати саме необхідністю “захистити” мешканців цих двох областей.

Вже під час повномасштабної війни свої головні зусилля в пропаганді щодо окупованої частини Донецької області Російська Федерація зосередила на вихвалянні успіхів так званої “влади ДНР” і на дискредитації української влади і Збройних Сил України. Зокрема, в цій кампанії часто йдеться про те, що вище військово-політичне керівництво України некомпетентне (на противагу керівництву РФ та так званої “ДНР”), привело країну до занепаду та до зовнішнього управління, а соціально-економічний занепад на підконтрольних Україні територіях Донецької області досягнув свого піку. Все це випливає із аналізу Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України (ЦПД РНБО), який активно займається вивченням та боротьбою з цими процесами.

У розширеному коментарі для проєкту “Медіаграмотність в регіонах України” в.о. керівника Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України Андрій Шаповалов розповів про аналіз ключових меседжів російської дезінформаційної кампанії щодо Донецької області за час повномасштабної війни. Такий аналіз є важливим для того, аби орієнтуватися в наративах ворога і ефективніше їм протистояти.

Як росіяни використовують Донеччину для пропаганди

Загалом, за словами Шаповалова, російська дезінформаційна кампанія щодо Донецької області дещо відрізняється залежно від того, на яку аудиторію вона спрямована – внутрішню (росіяни та мешканці окупованої частини Донецької області) чи зовнішню (міжнародний інформаційний простір).

Андрій Шаповалов / Фото Вікіпедія

На внутрішню аудиторію російська пропаганда просуває думку про те, що рішення Владіміра Путіна про початок повномасштабної війни і окупацію частини території України було виправданим і необхідним з точки зору захисту прав та інтересів населення нині окупованих територій.

“Пов’язавши демократичні рухи в Україні з фашизмом та антиросійською, підтримуваною Заходом змовою, Росія сподівається «накрутити» свою домашню аудиторію задля підтримки агресивної зовнішньої політики Росії… Для мешканців тимчасово окупованих територій російські наративи йдуть під загальними гаслами «визволення від українських нацистів» і «Росія завжди захистить своїх», «українська влада цілеспрямовано знищує російськомовне населення України»”, – розповів в.о. керівника ЦПД.

Що стосується кампанії, спрямованої на зовнішню аудиторію, то у ній теж ідеться про виправдання агресії проти України, але під дещо іншим кутом.

“На західну аудиторію орієнтовані меседжі, спрямовані на виправдання російської агресії захистом російськомовного населення від знищення «нацистською українською владою» та маніпуляціями на тему корупції та розкрадання західної допомоги, а саме: «президент Зеленський аплодує нацисту в Канаді», «ЗСУ обстрілює та вбиває мирне населення», «влада розкрадає західну допомогу», «від підтримки України страждає економіка країн ЄС»”, – зазначив Андрій Шаповалов.

За його словами, важливим елементом пропаганди є також випинання нібито успіхів так званої “влади ДНР” на окупованій території і, відповідно, дискредитація української влади та Збройних Сил України.

Скриншот сайту “Донецького агентства новин”

Вихваляння успіхів так званої “влади ДНР” є помітним, зокрема, у публікаціях “Донецького агентства новин”. Лише у новинах за 26 жовтня 2023 року можна прочитати, що на ділянці автодороги “Горлівка-Єнакієво” відновлено 80% дорожного покриття, що план з посіву озимих культур в окупованій частині Донецької області виконано майже на 84%, що так звана “Донецька залізниця” з початку року отримала 9 нових електропотягів (з нагадуванням про те, що президент РФ Владімір Путін назвав відновлення залізниці в так званих “нових регіонах” одним із пріоритетів) тощо.

До цієї кампанії активно долучаються і центральні російські ЗМІ, наприклад державне видання “РИА Новости”. Так, у новині за 23 жовтня повідомляється про те, що в окупованій частині Донеччини відновили 250 шкіл.

Те ж “РИА Новости” особливо активно тиражує новини про нібито невдачі ЗСУ на Донецькому напрямку, а також про те, що українські військові обстрілюють окуповану частину Донецької області, від чого нібито страждають цивільні.

Окрім того, Андрій Шаповалов вказав на особливості русифікації української молоді в окупованій Росією частині регіону.

“Щоб розірвати зв’язки молоді, яка опинилась на окупованих територіях Донеччини, з українською ментальністю та культурою, російські окупанти внесли українську мову як факультативний та не обов’язковий для вивчення предмет у всіх підконтрольних їм закладах загальної середньої освіти на тимчасово окупованій території. Водночас коли діти виявляють ініціативу щодо проходження навіть такого факультативу, окупанти психологічно тиснуть на учнів, принижують їх та погрожують проблемами з навчанням. Так окупаційна адміністрація хоче створити вигляд начебто «дотримання» міжнародного права на окупованій території, а саме — права населення на вивчення рідної мови. Однак насправді скорочена програма української є лише прикриттям для подальшої русифікації регіону”, – зазначив в.о. керівника ЦПД РНБО.

При цьому підконтрольні окупаційній владі ЗМІ наголошують на вільній можливості школярів обирати собі для вивчення українську мову, як факультатив. Так, 5 жовтня “Донецьке агентство новин” повідомило, що українську мову обрало для вивчення понад 1,3 тис. школярів. Водночас представники окупаційної влади наголошують на тому, що інтерес до вивчення української мови є доволі незначним. Так звана “в.о. міністра освіти та науки ДНР” Ольга Колударова, яку цитували в цій новині, сказала:

“У Волноваському районі небагато є, і в Маріуполі. Волноваський район – 5 шкіл, 170 учнів. Маріуполь – сім шкіл і 1185 учнів”.

Відзначаючи головні напрямки пропагандистської політики, Андрій Шаповалов вказав також на те, що в ній дзеркалять слово “ждуни”, яким в Україні називають тих, хто чекає на прихід Російської Федерації. В цьому дзеркальному значенні “ждунами” називають українців, які чекають на деокупацію Донецької області.

“Російський агітпроп подає «ждунів» як терористів, мародерів і вбивць, одночасно просуваючи наратив, що підтримувати Росію набагато вигідніше, ніж Україну, адже Росія начебто перемагає та процвітає, тоді як Україна — навпаки. Якщо мова йде про «ждунів» на деокупованих Україною територіях, російська пропаганда зводиться до тези «при Росії жилося краще», «Україна нічого не робить, щоб відновити життя на деокупованих територіях», «Україна проводить мобілізацію, а Росія ввела мораторій на п’ять років на призов в окупованих регіонах», «на деокупованих територіях проводиться жорстка фільтрація і репресії проросійських людей». Така риторика виглядає особливо цинічною на фоні того, що на тимчасово окупованих Росією територіях Донецької області примусова мобілізація почалася ще до повномасштабного вторгнення. Щоб нівелювати партизанську активність жителів ТОТ і знизити рівень їх протидії російській армії, російські спецслужби проводять довготривалу інформаційно-психологічну спецоперацію (ІПсО) з загальним наративом  «відправили ждунів в Україну, а українська сторона їх радо не приймає»”, – пояснив Шаповалов.

Якщо намагатися встановити певну типологію маніпуляцій та фейків, які використовує російська пропаганда щодо Донецької області, то тут Андрій Шаповалов виокремив ІПсО з героїзації учасників так званої «спеціальної військової операції», головним розрахунком якої є підвищення лояльності мешканців ТОТ до окупантів.

“Зокрема, контрольовані росією телеграм-канали та інформаційні ресурси публікують історії донеччан, які відкрито підтримують російську агресію проти України та воюють на стороні росіян. Автори пропагандистського контенту акцентують увагу на тому, що в захисті «ДНР» бере участь безліч людей різних професій та з різних регіонів РФ — від акторів московських театрів до волонтерів, які підтримують російські окупаційні війська технікою чи продовольством, та місцевих добровольців, що «захищають свою землю від бандерівців». Звісно, у більшості публікацій вони посилаються на вигадані історії або перекручені  факти”, – сказав в.о. керівника ЦПД.

Іншим популярним меседжем російської пропаганди залишаються спекуляції про те, що Збройні сили України нібито цілеспрямовано обстрілюють місця скупчення людей у Донецькій і Луганській областях. Він став ключовим для обґрунтування того, чому «потребують російського захисту» жителі Сходу України. 

Скриншот сайту “РИА Новости”

У поширенні цього наративу також беруть активну участь не лише окупаційні ЗМІ Донецької області, але й центральні російські ЗМІ. Уже згадуване державне видання “РИА Новости” щоденно повідомляє про те, що ЗСУ нібито обстрілюють цивільних. Зокрема, 24 жовтня видання повідомило, що ЗСУ нібито випустили по Донецьку 12 “натівських” снарядів, а 26 жовтня – що в Горлівці від українського снаряду загинув цивільний. 

При цьому Андрій Шаповалов звернув увагу на те, що мешканцям окупованої частини Донецької області став доступним телеканал “Росія 1”, який подає російську точку зору на перебіг війни, а з 4 вересня цього року у так званій “ДНР” розпочала ефірне мовлення філія Всеросійської державної телевізійної і радіомовної компанії (ВДТРК). Відтак мешканці отримують новини російською мовою від однієї з найбільших російських телерадіомовних організацій.

Що стосується соціальних мереж, то там основним джерелом дезінформації, за словами в.о. керівника ЦПД РНБО, став Телеграм-канал donbassr (під російською назвою “Донбасс решает”). Там, зокрема, поширюються наступні тези:

  • «ураження складів забезпечення противника в Макіївці, Оленівці, Донецьку та Ясинуватій Силами оборони України є прикриттям операції з “терору мирного населення”, оскільки замість ударів по військових об’єктах знищуються школи, медичні заклади та житлові будинки»;
  • «на рівні постійного представника РФ в ООН обговорюється питання щодо катувань дітей на Донбасі, участь у яких брали військовослужбовці батальйонів “Торнадо” та “Айдар”»;
  • «провину за вбивства дітей на Донбасі має також взяти на себе американська корпорація Lockheed Martin, яка виробляє установки HIMARS»;
  • «Донецьк досяг значних успіхів у підвищенні рівня життя громадян та демонструє соціально-економічний розвиток попри війну та спроби України завадити цьому процесу».

Щодо найбільш показових свіжих прикладів відвертої неправди Андрій Шаповалов зазначив:

“Із жовтневих російських фейків слід виокремити «вкид» одного з розкручених пропагандистських Телеграм-каналів про «підпільний цех “Азову” з виготовлення вибухівки на території так званої “ДНР”». Наднизький рівень фальшивки  дозволив її швидко виявити та спростувати”.

Підсумовуючи аналіз, в.о. керівника Центру протидії дезінформації при РНБО наголосив, що дезінформація та пропаганда залишаються ключовими видами зброї в арсеналі Кремля. Це стосується, зокрема, і інформаційної політики щодо Донецької області. За його словами, просування пропаганди є ретельно узгодженими, профінансованими та часто професійно виконаними діями, які ще декілька років тому не зустрічали суттєвого опору в Україні.

“Протидіяти впливу російської пропаганди на окупованих територіях досить складно… Поряд з основним  завданням – звільненням окупованих Росією територій – наразі важливо підтримувати зв’язок з місцевими жителями та оперативно реагувати на їхні запити. У відповідь на пропагандистські загрози РФ у Телеграмі потрібно створювати контрнаративи, контент, який психологічно підіймає бойовий дух окупованих мешканців ТОТ та надає впевненість у скорішому визволенні”, – вважає Андрій Шаповалов.

Читайте також про те, як проходила підготовка до “виборів в ДНР”.

Заголовне зображення – Рада національної безпеки і оборони.

Avatar photo

Від Danylo Mokryk