Політика Російської Федерації щодо дітей з окупованої частини Донецької області, як і майже всі інші напрямки діяльності РФ щодо цього регіону, спрямована на інтеграцію до російського простору і поширення пропаганди. 

Дітей намагаються “інтегрувати”, залучаючи до всеросійських організацій та акцій, возячи їх на територію Росії та проводячи зустрічі з представниками РФ на окупованій території. Звісно ж, росіяни також і активно використовують свій головний інструмент – пропаганду. Зокрема, в “ДНР”, наприклад, планують на регулярній основі проводити для школярів уроки із учасниками російсько-української війни, які воюють на боці Росії. 

Все це сприяє зростанню покоління, для якого близькість до РФ та ворожість щодо України будуть абсолютно природними елементами світогляду. Що означатиме складність або ж і взагалі неможливість в майбутньому повернути його.

Діти, як і практично все інше в так званій “Донецькій народній республіці”,також підпадають під політику інтенсивної інтеграції окупованої частини Донецької області до Російської Федерації. Насправді ж цей процес розпочався ще задовго до того, як президент РФ Владімір Путін підписав указ про прийняття “ДНР” до складу Росії, але відтоді він інтенсифікувався.

Тривав він і у 2023 році, а новий імпульс отримав у вересні – з початком нового навчального року. З осені дітей особливо активно підключають до інтеграційних процесів і, по суті, перетворюють їх на інструменти цієї інтеграції. Усе це доповнюється посиленням пропаганди “русского міра” серед цих дітей, яку вигадливі в цьому плані росіяни поширюють дуже різними способами.

Інтеграція дітьми

Інтеграційні процеси між окупованою частиною Донеччини і РФ за допомогою дітей з початком навчального року набували дуже різноманітних форм, але часто йшлося саме про їхнє залучення до всеросійських організацій та акцій.

Так, в середині вересня з’явилося повідомлення про те, що понад 80% школярів початкових класів з “ДНР” приєднаються до всеросійського проекту “Орлята Росії” – програми розвитку активності учнів початкових класів, розробленої в рамках російського національного проекту “Освіта”.

В листопаді окупаційні ЗМІ Донецької області повідомили, що від дітей з “ДНР” надійшло понад три тисячі листів-заявок із побажаннями на всеросійську новорічну акцію “Ялинка бажань”.

Тоді ж повідомлялося, що в “ДНР” вже діє понад 600 первинних організацій “Руху Перших” – російської організації для школярів та студентів, створеної в РФ лише в липні 2022 року (про цей рух, створений з нагоди святкування 100-річчя радянської піонерської організації, ми вже писали раніше в окремому матеріалі).

Помітну роль у такому залученні дітей до російського суспільно-політичного простору відігравали й проекти, які курує безпосередньо президент РФ Владімір Путін.  Наприклад, діти з окупованої частини Донеччини брали участь в проекті “Пишемо майбутнє” президентської платформи “Росія – країна можливостей”. В рамках цієї акції діти виконували різні творчі завдання. Перший фінал проекту пройшов у Харцизьку, а другий – в окупованому і поруйнованому російською армією Маріуполі, що вже саме по собі може свідчити про відчутну пропагандистську направленість заходу (зрозуміло навіть суто на рівні сприйняття: захід від платформи з назвою “Росія – країна можливостей” в Маріуполі прямо вказує на російські наративи про “ми тут назавжди” – ред.)

Зруйнований Маріуполь / Фото: Маріупольська міська рада

Однією з найбільш показових всеросійських акцій, до яких з початку навчального року залучали дітей з “ДНР”, став конкурс відеолистівок “Дивись, це – Росія!”. Окупаційні ЗМІ повідомляли, що за кількістю заявок на цей конкурс окупована частина Донецької області увійшла до топ-10 лідерів серед суб’єктів Російської Федерації.

Конкурс полягає в тому, що діти з одного регіону створюють відео для дітей з іншого, аби познайомити тих зі своєю малою батьківщиною. В одному із відео, які можна переглянути на офіційному сайті акції, хлопчик із “ДНР” розповідає про “героя” Олександра Захарченка (колишнього ватажка “ДНР”, ліквідованого у 2018 році). В іншій відеолистівці діти звертаються до своїх однолітків у Росії, одягнувшись в мілітаризовану форму.

Скріншоти з відеолистівок / lookitsrussia.ru

Такі відеолистівки добре свідчать про те, як діти на окупованій Росією території стають, з одного боку, жертвами російської пропаганди, а з іншої – її інструментами. Про індоктринацію дітей ми додатково поговоримо у другій частині цього тексту.

Іншим способом, в який дітей залучають до “російського світу”, є власне організація подорожей на територію Росії.

Так, 9 жовтня міністерка культури РФ Ольга Любімова у розмові з Владіміром Путіном заявила, що Міністерство буде щороку організовувати виїзд 10 тис. дітей з “нових регіонів” (так в Росії називають окуповані частини України; в тому числі йдеться про “ДНР”) на заходи на територію РФ.

Подібні подорожі, організовані російським урядом, вже відбуваються. В грудні Міністерство науки та вищої освіти РФ прозвітувало, що майже 11 тисяч школярів з “нових регіонів” побували у 81 виші 47 суб’єктів РФ. 

“Школярі з “ДНР”, “ЛНР”, Запорізької та Херсонської областей змогли відвідати найбільш віддалені міста нашої батьківщини – від Калінінграду до острова Сахалін”, – зазначили у відомстві.

Крім того, ще у вересні повідомлялося, що близько 100 школярів з Ясинуватої відправили до Челябінської області Росії.

З іншого боку, представники РФ також приїжджають на окуповану територію для того, щоб створювати для дітей зв’язок із Росією і підтримувати його. Іноді йдеться про доволі несподіваних гостей. 

Наприклад, в листопаді до “Харцизького дитячого соціального центру” гуманітарну допомогу привезли офіцери слідчого управління Слідчого комітету Росії щодо “Донецької Народної Республіки”. 

“Діти своєю чергою підготували невеличкий концерт, виступивши перед гостями з піснями, танцями і читанням віршів”, – повідомляли окупаційні ЗМІ.

Слід також зазначити, що для дітей окупованої частини Донецької області Росія також створює офіційну державну інфраструктуру. Восени дитяча омбудсменка Росії Марія Львова-Бєлова (щодо неї Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт у справі депортації українських дітей до РФ) заявила, що в “нових регіонах” вже відкрито 5 гуманітарних штабів Уповноваженої з прав дітей при Президенті РФ.

Марія Львова-Бєлова і Путін / Фото: Інстаграм Львової-Бєлової

Діти і пропаганда

Іншим напрямком політики Російської Федерації щодо дітей з так званої “ДНР” є пропаганда та індоктринація. Як і у випадку з інтеграцією дітей до російського суспільно-політичного простору, цей напрямок також набуває дуже різних форм.

Наприклад, створюються різноманітні організації для насаджування дітям “правильної” інформаційної політики. Скажімо, в жовтні в Макіївці відкрилася “Школа юних кореспондентів” – в регіональному відділені всеросійського руху “Юнармія”, який сам по собі є відомим пропагандистським середовищем, вихідці з якого нерідко стають вже безпосередніми учасниками бойових дій.

У листопаді окупаційні ЗМІ повідомили, що “Майстерня нових медій” планує створити медіатабір “Діти миру” – для дітей із “нових регіонів”. Там діти з нещодавно окупованих Росією українських територій мають працювати з психологами і створювати медіаконтент разом з дітьми з територій, окупованих до 2022 року, та з регіонів Росії.

Коментуючи таку ініціативу, випускниця “Майстерні нових медій” з Донецька Олена Алдошина навіть не приховувала її пропагандистського характеру:

“Діти з умовно “старих” і нещодавно звільнених територій Донбасу дев’ять років виховувалися в різних кодах. Наша мета – подружити дітей з такими різними світоглядами. Ми за допомогою медіа, медіаінструментів вирішили створити дитячу медіаспільноту, яка буде об’єднуючою ланкою, щоб ніхто не міг зруйнувати їхню дружбу ззовні, як це було у 2014 році”.

Також початок навчального року дав імпульс “законодавцям ДНР” і вони почали продукувати нові ідеї щодо того, як піддавати дітей пропаганді щодо російсько-української війни. У вересні цього року голова так званого “комітету Народної Ради ДНР з фізичної культури, спорту та туризму” Володимир Чекун розповів про підготовку “законопроекту” про патріотичне виховання:

“За СРСР до школи приходив ветеран Великої Вітчизняної війни, який розповідав про свій воєнний шлях і для чого він це робив. Ми зараз хочемо запрошувати до шкіл хлопців, які беруть участь у спецоперації, щоб вони розповідали про свій шлях”. 

Володимир Чекун / Фото oddr.info

Треба також зазначити, що й суб’єкти Російської Федерації також беруть активну участь у нав’язуванні дітям на окупованій частині Донеччини російських наративів. Наприклад, російські регіони, які взяли шефство над “новими регіонами”, передають російські книжки та підручники. Прикметно, що це відбувається за підтримки московського фонду під назвою “Русскій мір”.

У напрямку пропаганди для дітей проявляють активність також і платформи президента РФ Владіміра Путіна. Наприклад, за грантової підтримки Президентського фонду культурних ініціатив вже створено сценарій мультфільму “Донбас – колиска народів”, який, судячи з опису, поширюватиме наратив про те, що Донецька область – це щось самобутнє і окреме від України (саме ж ця створена і поширена росіянами теза свого часу лягла в основу сепаратистських рухів у 2014 році).

Висновки

Інтеграція окупованої частини Донеччини в російський простір і поширення там російських наративів притаманні політиці РФ щодо цього регіону загалом. Ці напрямки проявляються як в постійній інформаційній та культурній політиці, так і були добре помітними під час так званого “виборчого процесу в ДНР” раніше цього року.

Політика Росії щодо дітей з “ДНР” в цьому сенсі зовсім не відрізняється. Їх також використовують для дедалі більшої інтеграції регіону в Російську Федерацію,  перетворюючи на об’єкти пропаганди.

Відтак, формується ціле покоління дітей, для яких тісний зв’язок з Росією, обривання зв’язків з Україною та віра в пропагандистські наративи будуть чимось абсолютно природним. І протидіяти цьому, інтегрувати їх згодом в український простір буде вкрай непросто.

Читайте також про використання дітей у “передвиборчій кампанії” на окупованій частині Донецької області.

Заголовне фото – dan-news.ru

Avatar photo

Від Danylo Mokryk