Уродженка Луцька Галина Падалко, яка зараз навчається в університеті Ватерлоо в Канаді,  побачила, яким може бути шкідливий уплив російської пропаганди на людей за кордоном. Вона поділилася своїми думками про кремлівську пропаганду, розповіла про власний досвід протидії дезінформації за океаном. 

Цей навчальний семестр Галина Падалко перебуває у Брюсселі на стажуванні  у Європарламенті. А минулого року Галина взяла участь у літній програмі від університету Ватерлоо в Канаді, де одразу взяла участь у заході, на якому дистанційно був присутній президент України Володимир Зеленський. 

22 червня 2022 року він зустрівся  в онлайн-форматі з усіма українськими студентами, які є в Канаді. Це був так званий телеміст для канадських університетів. 

 «Я завітала на подію та побачила відвідувачку, яка прийшла з плакатом «Stop NАТО! Stop sending weapon to Ukraine! Peace with Russia!» (Стоп НАТО! Зупиніть відправку зброї до України. Мир з Росією. – авт). Я була шокована побаченим. Перед тим я перебувала в Україні й не мала нагоди побачитись з відвертими пропагандистами наживо. Очевидно, це було дуже неочікувано побачити в Канаді. Жінка прийшла і стала навпроти камери, яка транслювала нас, тож ми не мали навіть можливості включитися у загальний телеміст з Президентом. Подія відбувалась і вона стояла з плакатом та вигукувала пропагандистські слогани. Зрештою стався момент, коли ми не могли на це дивитися більше та разом з українськими й канадськими студентами піднялись з наших місць і фізично заступили її. Потім уже хтось з канадських студентів вирвав у неї знак фізично. За канадськими мірками це було доволі агресивно, але ж ми мусили щось зробити, бо ми українці»,  — сказала Галина. 

Галина Падалко розповіла, що цей випадок був показовим. У подібних ситуаціях варто діяти, а не просто стояти осторонь. Звісно, у перший день перебування в Канаді не хотілося подібних ситуацій, але студенти зробили, що змогли. 

«Ця ситуація немов кинула мене в окріп, адже точно не було очікувано отримати такий «теплий прийом» від Канади, яка у розумінні більшості є дуже проукраїнською країною, має найбільшу українську діаспору та відстоює цінності демократії. Звісно, ця ситуація не може слугувати репрезентативною для опису настроїв у Канаді, але вона дала мені цінне розуміння, що таке демократія у Канаді, фактично з перших днів перебування», —  додала вона.

Галина Падалко. Фото надане авторці.

Якою є російська пропаганда за кордоном 

Галина Падалко зазначає, що російська пропаганда, з якою вона стикалася у цій країні, є різною. Поширюється переважно у Твіттері (тепер ця соцмережа має назву X – авт.), у Reddit та інших майданчиках у інтернеті. Reddit — це розважальний, новинний онлайн-сервіс, а також інтернет-ЗМІ, де зареєстровані користувачі можуть самі додавати власний контент, зокрема, текстові пости, або прямі посилання й обговорювати їх.

«Аналізуючи пропаганду у Канаді, я бачу, що особливо вразливими до «меседжів» російської пропаганди є категорії антиамериканістів, антинатівців, комуністів, радикальних лівих і правих, прихильників Трампа, та просто нонконформістів», — зазначила вона. 

Найбільш поширюють російську пропаганду таку, де йдеться про «загрозу» для Росії від НАТО. У соцмережах активно поширюють неправду, мовляв, Росія була «змушена відповідати» на загрози від НАТО і тому відбулось повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Такий варіант розвитку подій  є елементом російської пропаганди, але знаходяться люди, які цьому вірять.

У кожного наративу є своя мета. Одна з них — посварити Україну з іншими країнами, показати в поганому світлі. Наприклад,  пропагандистами активно поширюються думки «Чому Україні світ допомагає, а іншим країнам, де є війни, нібито ні?». У своїх повідомленнях пропагандисти поширюють «мову ворожнечі», мовляв, це можна пояснити тим, що українці — білі… 

Також за кордоном поширюють і наратив про те, що українці — «нацисти». А у соцмережах з фейкових акаунтів постять меседжі, що Христя Фріланд —  «онука нациста». Цю неправдиву інформацію активно поширюють проросійські сили. А весь такий негатив на неї тому, що вона є українкою за походженням та допомагає Україні, обіймає важливу посаду — вона заступниця прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо. 

Лекції з протидії пропаганди в Канаді 

«Першу лекцію на тему протидії пропаганди я провела на запрошення представників нашої громади, а саме місцевої української церкви. У мене є навіть фото біля ікони, де я розповідаю про путіна. Я написала пост про те, як нам вдалось відбити пропагандистський івент у нашому університеті, розказавши конкретні поради та алгоритм дій, що робити, коли ви дізнались про проведення пропагандистської події у себе у громаді. Мені написали з пропозицією навчити нашу громаду цьому. Оскільки, я вивчаю та досліджую стратегічні комунікації та пропаганду, мені було легко зробити тренінг-лекцію про це, розповівши про базові поняття цієї науки, висвітливши російські підходи та закріпити це практичними наративами та контрнаративами». 

У квітні цього року Галина Падалко посіла І місце у номінації «People’s Choice award: Best Oral Presentation» (Вибір народу: Найкраща усна презентація – авт.) за результатами конференції в канадському університеті. Доповідь Галина присвятила  моделюванню інфодемії, пов’язаної з COVID-19. Зокрема, розглядали питання втручання Росії в поширення фейків і дезінформації для аудиторії України та США.

Фото Галини Падалко з сайту khai.edu

Галина Падалко розповіла, що у своєму університеті з метою просвітництва вона з командою розробила інтерактивну виставку про Україну та життя під час війни, та що загалом вдалося провести 8 презентацій цієї виставки. Була 3D візуалізація:

«Ми показували, яким був Київ, Буча до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Люди знімали окуляри та плакали…»

Фото Галини Падалко

Боротьба за скасування проросійських заходів

Галина розповідає, що академія та публічні бібліотеки стають осередками дискусій і циркуляції контраверсійних думок про Україну:

«Скасовувати такі події складно, адже наші проросійські опоненти відразу нас фреймують противниками демократії та загрозою для свободи слова. Залишається єдиний механізм: тиснути на інституції, які дають прихисток таким елементам і писати нескінченні листи керівництву цих локацій».

Наприклад, у червні цього року таки відбувся захід у публічній бібліотеці Торонто, де один спікер виправдовував російське вторгнення в Україну, розганяв пропагандистські наративи і фейки та називав українців нацистами та фашистами. 

«Попри величезну підтримку України нашим університетом, проросійська пропагандистська подія не була скасована тут, і ми вже були змушені зробити все, що від нас залежить, аби не дати пропаганді осісти в головах наших колег з університету. Наші люди на вході зустрічали відвідувачів, які приходили на цю подію і питали їх про мету візиту. Багато відповідали, що хотіли дізнатися про те, яка наразі ситуація в Україні, чому немає миру. Говорили, що дуже симпатизують Україні, але разом з тим хочуть дізнатися глобальну картину того, що відбувається. Вони були під загрозою отримання неправильної інформації. Ми вручали їм листівки з 5 найпоширенішими наративами пропаганди та робили їм своєрідну «вакцину» перед походом на цю пропагандистську подію», — зауважила вона.

Галина Падалко (по центру). Фото надане авторці

«Таким чином ми успішно переконали близько 70% людей на вході, що їм не треба йти на проросійський пропагандистський захід, бо вони там почують неправду. А якщо вони захочуть почути більше про Україну, є українські студенти, які бачили війну та готові розповідати», —  додала Галина Падалко. 

На її думку, з російською пропагандою треба боротися:

«Мені здається, що цій проблемі приділяється недостатня увага у відповідних канадських структурах. Через страх придушити свободу слова та тому, що це поки «невелике покриття», є думка, що це не варто тих зусиль. Але я не згодна з цим аргументом, адже якщо запустити цю проблему і не вживати ніяких контрзусиль, то просто в один момент Канада знайде себе в центрі якогось такого проросійського «збіговиська людожерів» на 1000 людей, яке скасувати уже не можна буде. Адже буде дуже пізно і багато людей будуть уже носіями цієї ідеї».

Як потрібно боротися з російською пропагандою 

Галина Падалко вважає, що варто за кордоном пояснювати іноземцям історичні аспекти та імперіалістичні мотиви Росії. Тут важливо не включати режим маленької людини з питанням: «А що я можу зробити?».

«Треба заповнювати поле своєю інформацією, своїми заходами, бо факти на нашому боці. Просто використовувати контраргументи та не давати далі цим ідеям прорости в головах нейтральних людей. Нам дуже складно боротися з людьми, які вже переконані, які вже на ґрунті антиамериканізму, прихильності до Росії чи Радянського Союзу. Їм складно пояснити для чого Україні боротися за Незалежність, що люди в окупації російській помирають і просто пропадають. Для них є тільки картинка вибухів. На їх думку, треба зупинити ці вибухи, всім помиритися, мовляв, Росія не така погана»,  —  зазначила Галина Падалко. 

На думку Галини Падалко, важливо розказувати за кордоном історії українських людей: про освітян, бійців, волонтерів, студентів. Тобто те, що їм близьке.

Також важливо шукати людей, які досліджують російську пропаганду. І поширювати це у соцмережах. 

«Якщо ви змінили думку однієї людини, п’ятьох людей —  ви вже молодці. Я намагаюсь робити, що від мене залежне. Кожен має робити все можливе, аби не програти війну за розуми за кордоном та в Україні». 

Всі фото надані Галиною Падалко. 

Читайте також: Утікач, воєнкор та “Псих”: через кого російська пропаганда намагається впливати на харків’ян.

Avatar photo

Від Maya Golub