“Україною керують нацисти і фашисти”, “англосакси наступають”, “українці живуть в холоді і темряві”. Ці і ще сотні схожих наративів щодня тиражує російська пропаганда. Але одні й ті самі тези сказані одними й тими самими людьми з часом перестають бути ефективними і починають дратувати навіть найбільших фанатиків. Пропагандисти це усвідомлюють, тож постійно удосконалюються, додаючи своїм повідомленням ще більших божевільності і ненависті. Вони також намагаються не забувати і про нових спікерів, які будуть озвучувати потрібні Кремлю повідомлення. І очевидно, що пересічний глядач/слухач/читач буде більше вірити і співчувати не черговим російським політикам, а “місцевим мешканцям, які прямо вже точно знають про всі жахіття українського сьогодення”. Тож для озвучення тез про Україну російські пропагандисти намагаються залучати якомога більше саме українських громадян

Харків та Харківщина не є виключенням для цього правила. Однак знайти реальних харківських лідерів суспільної думки, які б погодилися з серйозним обличчям розповідати для російського телебачення про “укронацистів” та “бойових” комарів, пропагандистам не вдається. Тож і використовують окупанти або втікачів, або відвертих маргіналів, або ж і власних воєнкорів, яких з Харковом поєднує хіба що місце народження. 

Комуніст

Одним з таких російських пропагандистів нині є Олександр Александровський – син колишньої народної депутатки, обраної свого часу від забороненої нині КПУ, Алли Александровської.

Чоловік втік після того, як у 2016-му правоохоронці повідомили, що Александровська та її син намагалися вплинути шляхом підкупу на керівництво та депутатів місцевих рад. Місцеві обранці мали за хабар прийняти на сесіях звернення до ВР та президента про прийняття змін до Конституції з питань федералізації. З того часу Александровський живе в росії та працює на місцевих пропагандистів. 

Цікаво, що йому навіть посаду солідну вигадали – в місцевих медіа чоловіка презентують як експерта “Наукового центру євразійської інтеграції”. Ця організація створена в 2013 році для просування інтересів рф в пострадянських країнах, а керівником її наукової ради є ексрадник володимира путіна Сєргєй Глазьєв. Ця людина добре відома своїми антиукраїнськими настроями і зв’язками з низкою проросійських українських політиків. Наприклад, Глазьєв ще з 2014 року закликав атакувати Україну та заявляв, що у “України немає майбутнього”.

Александровський поширював російські фейки про біозброю. Скріншот з відкритих джерел

Саме як експерт цієї організації Александровський ще у 2021 році просував російський наратив про біологічну зброю та нібито досліди над українськими військовими.

«З ініціативи та під контролем США спільно з Міністерством оборони України реалізується проект „UP-8“, у якому бере участь 4000 українських військовослужбовців із Львівської, Київської, Харківської, Одеської областей. По суті, проводяться досліди над людьми», – заявляв Александровський.

Цей фейк активно просувався в російських медіа і був спростований виданням “Вокс Чек”. Фактчекери зазначили, що у жодному з документів, опублікованих російським міноборони, не йдеться про експерименти над українськими військовослужбовцями з оцінки переносимості інфекцій.

Поширював Александровський фейки і про американські біолабораторії у Вірменії

Після початку повномасштабного вторгнення Александровський почав їздити по європейським країнам, у яких російська пропаганда досі має сильні позиції. Наприклад у Сербії він поширював російський фейк про нібито знищення поряд з Хмельницьким складу боєприпасів з ураном. Не зважаючи на те, що моніторингові станції не зафіксували збільшення радіаційного фону, російські пропагандисти розповідали про “радиоактивное облако”, яке насувалось в бік Європи. Серед спікерів був і Александровський. 

Часом пропагандистські медіа змінюють титр для Александровського, вказуючи, що він був лідером харківського Антимайдану та координатором платформи “Харьков-За”. Цікаво, що в самому Харкові про таку платформу чули лише раз – навесні 2014 року, коли Александровський разом з низкою сепаратистських організацій, серед яких були й представники “Оплоту” та “Русский Восток”, провели пресконференцію, на якій просували улюблений російський месидж щодо “захисту російської мови”.

І ось зараз російські пропагандисти презентують Александровського вже як людину, яка нібито озвучує думки харків’ян. Так, на початку вересня Александровський вже саме в такому статусі з’явився у програмі “Малькевич Live”, де вів філософські бесіди на тему “ненависті, яка з’явилася в українців”. 

О. Александровський на стрімі Малькевич Live. Скріншот з відкритих джерел

Алєксандр Малькевич є впливовим російським медійником та куратором російських ЗМІ на окупованих територіях України. Через його структуру “Фонд развития новых медиа” й проходить фінансування всіляких Z-пабліків та пропагандистських каналів. За даними “Радіо Свободи”, в окупованому Мелітополі Малькевич створив групу «ЗаМедіа», що складається з телеканалу, радіостанції та кількох місцевих редакцій. В окупованому на той час Херсоні він запускав телеканал «Таврія ТВ». 

За даними ХАЦ, для впливу на Харків Малькевич використовує радіо “Харьков Z”. І ось тепер серед його спікерів є й біглий харків’янин, який тепер розповідає про жахіття життя в Україні. 

Також варто відзначити, що просуває фейки Александровський і в якості дописувача на пропагандистському ресурсі “Ридус”. Зокрема через інтерв’ю з так званим головою “ВГА Харьковской области” Віталієм Ганчевим.

Воєнкор

Альохін – російський військовий . Фото: politnavigator.net

Ще один пропагандист, який позиціонує себе як харків’янин та просуває російські наративи – Геннадій Альохін. Чоловік веде телеграм-канал “Адекватный харьковчанин”, який має нині 14 тисяч підписників. Іронічно, що попри гучну назву, з Харковом Альохіна пов’язує фактично лише місце народження. Адже вже багато років він трудиться на росіян. 

Так, в його біографії вказано, що Альохін брав безпосередню участь у чотирьох воєнних конфліктах на Північному Кавказі.

“Протягом років бойових дій очолював фронтову газету “Захисник Росії”, керував прес-центром Об’єднаного угруповання федеральних військ на Північному Кавказі, готував інформаційні сюжети для провідних телеканалів росії”, – йдеться в біографії.

Сам він у інтерв’ю підтверджував, що “працював на інформаційному фронті під час чеченських війн”.

У 2010 році Альохін вже очолював пресслужбу губернатора Білгородської області.

Але вже з 24 лютого 2022-го, за його ж словами, його “попросили прикрити Харківський напрямок інформаційно”. Тож він став воєнкором пропагандистського видання AnnaNews. Тобто виходить, що людину, яка роками працювала на російську армію, а потім займала посаду в Білгородській області, зараз намагаються представити в якості харків’янина. 

Альохін поширював фейки про польських найманців. Скрін з відкритих джерел

Ще він, наприклад, поширював інформацію про “польських найманців, які ходять на нічні дискотеки у Харкові”. А також озвучував взяту зі стелі статистику, яка нібито свідчить про те, що 60 відсотків харків’ян чекають на росію

Про якість інформації цієї людини красномовно свідчить той факт, що під час початку операції зі звільнення Харківської області Альохін розповідав про те, що широкомасштабним контрнаступом дії ЗСУ важко назвати. За два ж дні до звільнення Херсону він у одному з інтерв’ю казав, що “росія не здасть місто”.

Виходить, що під брендом “Адекватный харьковчанин” росіяни намагаються приховати звичайного пропагандиста, який не лише не має до Харкова по суті вже ніякого відношення, але й поширює неправдиві, а нерідко й божевільні месиджі.  

Саша Псих

Ще одного персонажа, який нині в інтересах росіян відігрує роль харків’янина, звати Олександр Кондрусик, але ширше відомий він як блогер “Саша Псих”.

Канали Кондрусика активно поширюють російські пропагандисти. Скріншот з відкритих джерел

У 2020 році чоловік на місцевих виборах балотувався від проросійського проєкту “Наш Край”, а в 2021 році став технічним кандидатом на виборах в мери Харкова. З виборів він знявся, але членів дільничних виборчих комісій від кандидата тоді таки завели. Показово, що ще до повномасштабного вторгнення Кондрусик відмічав, що єдиний українських політик, якому він симпатизує – це Віктор Медведчук. 

“Кондрусик в своїх блогах відстоює проросійські погляди та відповідні пропагандистські стереотипи: висловлюється на підтримку “традиційних сімейних цінностей на парадах 1 травня” замість “гнильних процесів” (про Марш рівності у Києві); критикував “русофобів”, “марші фашистських посіпак у Києві”, події Революції гідності та євроатлантичні настрої України, а також закликав “просити вибачення у Донбасу” та підтримував розширення сфери застосування російської мови в Україні”, – пише про персонажа “Новое время”.

Тож не дивно, що у 2022 році Кондрусик втік до росії, де нині активно бере участь у пропагандистських кампаніях та поширює фейки. Зокрема і про Харків.

Нині основний майданчик для просування контенту у “Психа” – це телеграм-канал на 14 тисяч підписників. У шапці каналу вказано, що він висвітлює події “русского города Харькова”. Тож наративи зрозумілі: там і про “укрорейх”,  і про теорії змов. Часто “Псих” висловлюється на тему децентралізації в Харкові, зокрема, видаючи фейки на кшталт  “вулицю Пушкінську перейменували у Британську”. Регулярно на каналі з’являються і репости інших каналів, які контролюються т.з “ВГА Харьковской области”.

Ви наймовірніше вже неодноразово чули про необхідність дотримання інформаційної гігієни, перевірки фактів, які отримуєте з сумнівних медіа тощо. Ми ж повторимо ці правильні тези, додавши, що часи відверто безглуздої і кумедної російської пропаганди, яка відразу могла бути ідентифікована саме як “ворожа”, потроху проходять. Росіяни вчаться не лише на полі бою, але й в медійній сфері, випробовуючи нові формати, ретельніше приховуючи брехню під правдою і намагаючись більше впливати на наші з вами емоції. Мисліть критично, перевіряйте інформацію і намагайтеся не вестися на ворожі провокації.

Заголовне фото – скріншот з відкритих джерел

Також читайте: “Як російська пропаганда виправдала удар по Чернігову, де загинули мирні мешканці”

Від Pavlo Novyk