Після початку повномасштабного вторгнення Росії Україна запустила процес, якого громадяни вимагали вже давно. Йдеться про заборону діяльності проросійських політичних партій. Попри певну хаотичність і деякі юридичні нюанси, державі вдалося зробити це доволі швидко. Так, під заборону почали потрапляти ті політсили, які виправдовували російську агресію, заперечували її або ж глорифікували ворога. Хто опинився в списку заборонених? “Партія регіонів”, “Опозиційний блок”, “ОПЗЖ”, соціалісти і декілька дещо менш відомих партій. Заборона діяльності також передбачала і конфіскацію усього майна політсили і її осередків. Зважаючи на ведення передвиборчих кампаній – із купою бордів з агітацією, рекламою на телебаченні та радіо, наметами і друкованою продукцією – здавалося, що конфіскувати таки буде що. 

Тож нам стало цікаво дослідити, яке ж майно на балансі партосередків на Кіровоградщині має перейти у власність держави. Спойлер – важковаговики з “ОПЗЖ” лишили копійки на рахунках, а реальне майно вдалося конфіскувати хіба що у давно забутих соціалістів.

Трохи нормативки

14 травня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який розширює перелік підстав для заборони політичних партій через суд. Так, наприклад, відтепер такими підставами є: виправдовування, визнання правомірною або ж заперечення збройної агресії проти України. Закон передбачає, що в разі заборони судом політичної сили її майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.

Вже у червні суди почали забороняти діяльність політпартій, які мають проросійський шлейф, та арештовувати їхнє майно. Станом на кінець 2023 року під заборону потрапила діяльність 18 політичних сил:

  • “Держава”;
  • Комуністична партія України;
  • “Наші”;
  • “Опозиційний блок”;
  • “Русь єдина”;
  • “Ліва опозиція”;
  • “Прогресивна соціалістична партія України”;
  • “Партія Шарія”;
  • Соціалістична партія України;
  • “Опозиційна платформа — За життя”;
  • “Щаслива Україна”;
  • “Соціалісти”;
  • “Партія регіонів”;
  • “Блок Володимира Сальдо”;
  • “Союз лівих сил”;
  • “Справедливості та розвитку”;
  • Робітнича партія України (Марксистсько-Ленінська);
  • “Велика Україна”.

У серпні 2022 року Кабмін затвердив спеціальний порядок переходу такого майна у державну власність. Згідно з ним, після того, як рішення судів про заборону діяльності проросійських політсил набувають законної сили, Мін’юст має сформувати перелік майна, який у них на балансі.  Далі – у десятиденний строк передати у Фонд держмайна для відповідних реєстраційних дій.

Що встигли конфіскувати в масштабах країни?

За інформацією Мін’юсту, станом на червень 2023 року вдалося виявити й передати у держвласність таке майно партій:

  • ·   гроші на суму понад 23,7 мільйона гривень;
  • ·   53 одиниці транспортних засобів;
  • ·   10 об’єктів права інтелектуальної власності;
  • ·   83 об’єкти нерухомого майна.

У звіті Фонду держмайна йдеться, що протягом І півріччя 2023 року Фонд встиг зареєструвати за державою 22 об’єкти нерухомого майна заборонених судом партій. Із них 12 належали «Партії регіонів».

А що на Кіровоградщині?

Вже колишній важковаговик місцевого політикуму – осередок “ОПЗЖ” – під час виборчих кампаній щедро і непрозоро проплачував Фейсбук-рекламу, піарився на роздачі гуманітарки під час ковіду і так далі. На центральному ж рівні партію звинувачували у використанні фіктивних «донорів», які наповнювали мільйонами передвиборчі рахунки.

Іронічно, але при цьому на арештованих рахунках обласного осередку залишилося трохи більше 42 тисяч гривень. Власної нерухомості партія у Кропивницькому не мала. Офіс орендувала у фірми місцевого промисловця Павла Штутмана.  

В інших справи з активами виявилися ще гіршими. На рахунку обласного осередку «Партії Шарія» – 744 гривні, в Олександрійської міської організації «Компартії» – 8 гривень. Це при тому, що на виборах функціонери Компартії буквально розпоряджалися мільйонами гривень. З нерухомістю, щоправда, в партії все виявилося трохи краще. Так, в переліку Мін’юсту є інформація про конфіскацію двох квартир комуністів у Кіровоградській області: квартири площею майже 41 кв.м в Устинівці Кропивницького району та квартири площею у 53 кв.м в Благовіщенському Голованівського району.

«Найбагатшими» ж серед заборонених політсил на Кіровоградщині виявилися соціалісти. За даними Мін’юсту, у «Соціалістичної партії» на Кіровоградщині було два об’єкти нерухомості.

Зокрема, у Добровеличківці, по вулиці Незалежності, 121 знайшлася квартира площею 25 кв.м. А у Знам’янці, по вулиці Шевченка, 22 – цілий будинок площею 161,5 кв.м

Інформація з Реєстру нерухомості свідчить про те, що і будинок,  і квартира зараз значаться вже за Фондом держмайна. Перереєстрацію зробив департамент адмінпослуг Кропивницької міськради на основі рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 15 червня 2022 року.

Цим рішенням суд задовольнив позов Мін’юсту про заборону діяльності «Соціалістичної партії» та дозволив конфіскацію її майна. В суді, серед іншого, досліджували висловлювання її колишнього лідера Іллі Киви – екснардепа, який виїхав у Росію, де усіляко підтримує агресію окупантів. В Україні його заочно засудили за держзраду, заклики до агресивної війни та повалення конституційного ладу, а також використання символіки тоталітарного режиму.

За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, у Знам’янці за адресою конфіскованого будинку значилася місцева організація Соцпартії. Нині, як і більшість заборонених політсил, вона у стані припинення.

Їхні “колеги” комуністи також втратили завдяки конфіскації нерухомість. Йдеться про квартиру №5 по вулиці Ювілейній в смт Устинівка (площа 40,9 м.кв.) та квартиру №1 на вулиці Промисловій, 29 у м. Благовіщенське (площа 53,4 м.кв.). 

Підсумовуючи зазначимо, що політпроекти, які роками промивали українцям мізки проросійськими наративами й дестабілізували країну, існували напіввіртуально: мали лише орендовані офіси і банківські рахунки, які наповнювали і спустошували виключно під час виборчих кампаній. Це логічно, враховуючи той факт, що ніхто з них не робив ставок на системність, віддаючи перевагу створенню політичних проектів, які “оживали” тільки під час виборчих гонок. Втім, завдяки останнім законодавчим рішенням, у держвласність таки перейдуть якісь кошти та нерухомість, що залишилися на балансах центральних офісів партій. Маємо надію, що повертатися до питання роботи в Україні проросійських політсил більше не доведеться ніколи.

Фото на головній – novynarnia.com

Читайте також: Розвиток міста vs переплати: складний вибір для дніпровських комунальників