Комунальне підприємство Дніпровської міської ради “Земград” було реорганізовано в КП “Розвиток території міста” ще наприкінці 2021-го. За гучною, але не надто конкретною назвою заховались такі ж розмиті повноваження: комунальники займаються і наданням послуг в галузі громадського харчування, і рекламною діяльністю. Але є в них і одне головне завдання, на яке витрачається основна маса коштів. Йдеться про забезпечення ефективної експлуатації спортивних та дитячих майданчиків, а якщо простіше – про замовлення ремонтів, інвентарю і поточний нагляд за їхнім станом. І от на цих цілком побутових та місцями навіть банальних закупівлях “Розвиток території міста” переплачує мільйони гривень. В окремих же випадках орієнтовний розмір зайвих витрат сягає аж 50% від вартості підписаного контракту. 

“Цьогоріч вже відремонтовано понад 55 комплектів обладнання на дитячих майданчиках. Наступного року КП “Розвиток територій міста” планує провести ремонт близько 70 об’єктів, їх перелік ще формується” – заявив кілька тижнів тому директор комунального підприємства Олександр Чуб в коментарі місцевому виданню. Масштаби переплат, враховуючи цю заяву, уявити не надто складно.

Давайте розберемося в цьому детальніше.

“Золота” гума

Одним з найпопулярніших та, власне, найвитратніших замовлень комунального підприємства є послуги з облаштування гумового покриття на вже згаданих майданчиках. За 2022 рік такі роботи було виконано на кількох десятках локацій, тож цілком очевидно, що досвід у проведенні відповідних закупівель комунальники мають. 

Аби не перевантажувати вас цифрами, ми детальніше розглянемо три останні приклади таких замовлень. Вони були зроблені вже восени, в листопаді. Так, за інформацією системи Prozorro, провівши відкриті торги,  КП “Розвиток території міста” підписало наступні контракти:

  • 14 листопада на суму 1,51 мільйона гривень з ФОП Костенком Олександром Володимировичем. За цю суму підприємець відновить покриття на майданчиках за адресами вул. Робоча, буд. 73, вул. Каверіна, буд. 26,28 і вул. Семафорна, буд. 13;
  • 16 листопада на суму 893,69 тисячі гривень з ФОП Мец Кристиною Костянтинівною, яка має ремонтувати об’єкт по вул. Янтарній, буд. 75;
  • 16 листопада на суму 1,7 мільйона гривень з вже згаданою ФОП Мец Кристиною. Цього разу – на ремонт майданчиків по вул. Метробудівська, буд. 5-13 та вул. Кошова, буд. 1.

Прикметно, що кошториси усіх трьох тендерів виявились ідентичними в частині ціни на окремі групи витратних матеріалів. Особливу увагу тут варто звернути саме на гумове покриття, ціну якого обидва ФОПи-підрядники встановили на рівні 3 144 гривень за квадратний метр. І все б нічого, але реальна вартість такого матеріалу суттєво нижча. Доволі відомий український бренд “PuzzleGym” продає таку гуму за ціною 920 грн/м2.

Саме так, більш ніж втричі дешевше. Ми спочатку навіть не повірили в таку грандіозну переплату та зателефонували до “PuzzleGym”. Там нам підтвердили: все вірно, ціни актуальні, готові відправляти товар хоч сьогодні. 

А тепер трішки нехитрої математики. За результатами трьох вищезгаданих закупівель КП “Розвиток території міста” запланувало відремонтувати шість об’єктів розташованих у місті Дніпро. Для всіх цих об’єктів підрядники обрахували потребу в новому гумовому покритті і вийшли на 872,61 квадратних метрів. Кошторисна вартість гуми, яку мають оплатити бюджетними грошима – 2,74 мільйона гривень. 

Так от, зекономити лише на одному матеріалі – гумовій плитці – комунальники могли 1,94 мільйона. Або ж 47% від загальної вартості підписаних контрактів. 

І це ми ще не рахували купу додаткових матеріалів, які також необхідні для проведення робіт. Наприклад, геотекстиль термофіксований, який в кошторисах записаний по 75,12 грн/м2, хоча його ціна навіть в далеко не найдешевшому “Епіцентрі” – 15 гривень за “квадрат“. Чи звичайний сірий бордюр, на який заклали по 250 гривень за штуку, хоча його продають в самому Дніпрі за 169 гривень.

Тренажери з націнкою

Переплачують дніпровські комунальники не лише на витратних матеріалах. Без особливих проблем ми знайшли й інші приклади на надто прискіпливого вивчення ринку зі сторони комунального підприємства. Саме воно як замовник мало б визначати очікувану вартість на підставі вивчення пропозицій на наявному ринку товарів, робіт та послуг. Якщо ж йдеться про прямий договір з постачальником, то тут все ще простіше – не влаштовує ціна, не підписуй контракт. Та, як видається, “Розвиток території міста” не надто турбують перевитрати. Навіть попри те, що вони вражаючі. 

Так, у липні та двічі у серпні комунальне підприємство замовляло спортивний інвентар для облаштування вуличних спортивних майданчиків. Заплатили загалом 3,74 мільйона гривень, а могли б суттєво менше. 

Наприклад, за тренажер «Повітряний ходак» платили від 53 до 54,1 тисячі за штуку. Якщо витратити кілька хвилин в інтернеті, то можна знайти десяток пропозицій продажу такого обладнання за 1322 тисячі. 

За тренажер “Гребний” постачальники отримали від 48,5 до 49,5 тисяч гривень, хоча в мережі такий коштує в межах 715 тисяч.

Аналогічна ситуація й з іншими механізмами. Тренажери “Орбітрек”, “Жим ногами”, “Твістер потрійний” та інші продавали мінімум вдвічі дорожче цін роздрібних онлайн-магазинів. 

Улюбленець ФОПів

Дніпровське КП “Розвиток території міста” без перебільшення можна назвати улюбленцем ФОПів. Із 32 підрядників, з якими підприємство працювало в 2023 році, 21 зареєстровані саме як ФОПи. Іронічно, що частина з них взагалі почали свій трудовий шлях саме зі співпраці зі згаданим КП. Як от, наприклад, сестри Мурахтанови. 

Жінки зареєстровані за однією спільною адресою і на двох мають в активі вже 7 договорів на загальну суму 12,5 мільйонів гривень. 

Першою власний ФОП зареєструвала Анна Олександрівна Мурахтанова. 27-го квітня 2023 року дані про це було внесено до Єдиного державного реєстру. А вже за півтора місяці – 16 червня – підприємиця підписала свій перший контракт з КП “Розвиток території міста”. Причому одразу на 857,46 тисяч гривень. Ще через півтора місяці на рахунку новоствореного ФОПа було вже 5 договорів зі згаданими дніпровськими комунальниками. Тоді до Анни Олександрівни приєдналася Вікторія Олександрівна, у якої шлях успіху був ще коротшим. 1-го липня вона зареєструвалась як ФОП, а вже 8-го серпня підписала два договори на 6,9 мільйонів гривень зі згаданим КП.

Цей приклад не єдиний. Підряди КП “Розвиток території міста” схоже мотивували ще кількох людей зареєструватися підприємцями. Йдеться про Євгенія Земляного, Ірину Гаркаву та Олексія Бурлаку. Усі вони офіційно розпочали власну діяльність у червні-липні 2023 року і досі продовжують працювати з цим комунальними підприємством. 

Воно ж саме продовжує звітувати про все нові й нові відремонтовані майданчики, доки бюджет Дніпра переплачує за ці товари і послуги мільйони й мільйони гривень, які в умовах воєнного часу могли б бути використані значно ефективніше. Натомість же гроші просто осідають в кишенях підрядників, які й підрядниками нерідко стають лише завдяки замовленням цих комунальників. 

Ілюстрація на головній – lviv.pb.org.ua

Читайте також: Кондиціонери під ялинку: як українські лікарні напередодні зими переплачують за кліматичну техніку