Ще в квітні Кабмін оголосив про розподіл 1.5 мільярда гривень громадам на облаштування капітальних протирадіаційних укриттів у школах. Влітку з цієї субвенції Кіровоградщина отримала 31 мільйон. За бюджетним законодавством ці кошти потрібно або освоїти до кінця року, або ж повернути до держказни. І попри те, що про надходження фінансування було відомо практично з початку року, угоди з підрядниками нарешті уклали лише наприкінці осені – вже після початку навчального року і тоді, коли на завершення робіт лишаються лічені тижні.

Хто освоїть мільйони гривень та які виклики постають через поспіх?

Історія питання

Попри війну, яка триває в Україні вже 9 років, цивільним захистом всі ці роки сильно ніхто не переймався. На момент початку повномасштабного вторгнення в країні були практично відсутні нормальні укриття і якісні системи оповіщення про повітряну тривогу – базові елементи захисту цивільного населення. При цьому питання проблем з тими ж укриттями регулярно порушувалися ще щонайменше з 2015 року, коли збройна агресія росіян лише набирала обертів на сході країни.

«Більше половини захисних споруд в області не готові до укриття населення у разі виникнення надзвичайної ситуації», – саме так вісім років тому звучав заголовок на сайті Кіровоградської ОДА, коли тут опублікували пресреліз за результатом селектора керівництва області з головами громад.

Тодішній очільник ОДА Сергій Кузьменко “визначив дане завдання одним з пріоритетних у діяльності голів райдержадміністрацій”, заступниця голови ОДА Віта Атаманчук заявляла про персональну відповідальність керівників на місцях щодо облаштування укриттів, а заступник очільника управління Держслужби із надзвичайних ситуацій казав, що: 

«Можна до безкінечності проводити перевірки стану захисних споруд, але без фінансування ми справу з місця не зрушимо».

Через вісім років і десятки масованих ракетних атак в тих же кабінетах ОДА вже нове керівництво обговорює ті ж самі питання. З єдиною поправкою – нині кошти на укриття вже є. Але тепер, як виявилося, виникла інша проблема – з освоєнням цих коштів.

«Понад 31 млн гривень, які необхідно якісно освоїти на об’єктах до кінця поточного року. Дедлайн – до 15-20 грудня. Таку вказівку дав очільникам громад начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович під час сьогоднішньої наради», – йдеться у черговому пресрелізі.

Фото: Кіровоградська ОВА

В ОВА акцентують, що перебіг підготовчих та будівельних робіт на контролі Офісу Президента й Міносвіти. А керівники громад та департаментів капбудівництва й освіти мають щотижня звітувати.

«Під час війни держава знаходить кошти для капремонтів укриттів, де навчаються діти. І місцеві бюджети також долучені власними ресурсами. А разом – це кошти народні, які чиновники й громади зобов’язані використати прозоро, ефективно і вчасно. Адже йдеться про безпеку дітей і учительських колективів», – зауважив під час наради начальник ОВА Андрій Райкович.

Красиві і правильні слова, правда? Правда ж?

Хто освоїть “народні кошти”

Вказана субвенція передбачена саме на капітальні укриття, що, в свою чергу, означає необхідність забезпечення відповідного ступеню захисту, вентиляції, комунікацій. Також громади мають долучитися до співфінансування й передбачити у своїх бюджетах від 5% до 30% від необхідної суми, залежно від податкоспроможності. Плюс є ще одна вимога – у школах, де зводитимуть укриття, має навчатися не менше 200 учнів.

Заявок було чимало, на суму, що вдвічі перевищувала розмір субвенції. Тож в Кіровоградській ОВА повідомили, що робоча група відібрала 15 шкіл, де облаштують протирадіаційні укриття. При цьому, тут же вирішили не повідомляти хто входив до складу робочої групи і які заклади врешті обрали. Озвучили лише, що по одному закладу освіти відремонтують у Новоархангельській, Перегонівській, Вільшанській, Побузькій, Аджамській, Компаніївській, Новоукраїнській, Новомиргородській, Олександрійській, Світловодській, Онуфріївській та Новопразькій громадах і ще три у Знам’янській.

Втім, нам таки вдалося знайти більше інформації. Частину переліку шкіл ми знайшли в розпорядженні начальника Кіровоградської ОВА Андрія Райковича від 7 липня про перерозподіл бюджетних коштів, яке оприлюднене на сайті адміністрації, решту – виявили в системі Prozorro.

Ось перелік навчальних закладів і підрядників, які отримали договори на облаштування укриттів в них (вдалося відшукати 13 закупівель ремонтів саме протирадіаційних укриттів):

Інфографіка автора

У липні заступник очільника департаменту освіти Кіровоградської ОВА Володимир Таборанський повідомив «Суспільному.Кропивницький», що ремонтам передуватиме виготовлення проєкто-кошторисної документації, її експертиза, а тендери проведуть аж після цього.

«Враховуючи ці всі обставини по часу ми розуміємо, що ремонти можуть розпочатися найраніше у серпні. Ми намагаємось пришвидшити ці процеси, наскільки це можливо», – сказав тоді посадовець.  

Проте у серпні ніякі ремонти не почалися, усі договори з підрядниками уклали в останніх числах вересня, жовтня та на початку листопада. Термін виконання робіт – до 31 грудня, що означає: часу лишається критично мало. Відтак, нам стало цікаво глянути пильніше на кількох підрядників зі списку переможців. 

Новопразький ліцей №1

«Новопразькі школярі зможуть навчатися офлайн навіть в умовах війни. Громаді вдалося залучити майже чотири мільйони гривень із державного бюджету для будівництва сучасного укриття на території Новопразького ліцею №1», – таке повідомлення оприлюднили на сайті громади 30 червня. 

Тоді депутати громади виділили співфінансування робіт по укриттю в розмірі 400 тисяч гривень та визначили, що замовником робіт буде департамент капбудівництва ОВА.

Проте оперативно роботи не почалися. І лише 17 жовтня Новопразька селищна рада погодила департаменту капбудівництва ОВА дозвіл на використання земельної ділянки, на якій планують облаштувати укриття.

ОВА, яка публічно закликає громади вкластися у дедлайни з будівництва, договір з підрядником підписала тільки через два тижні – 2 листопада. Конкурентний тендер чиновники не організовували, а послалися на Постанову Кабміну, яка під час воєнного стану дозволяє замовникам, якщо є нагальна проблема, проводити закупівлі напряму.

Також в обґрунтуванні департаменту капбудівництва від 2 листопада вказано, що закупівлю треба провести без тендеру у зв’язку «із початком навчального року та необхідністю дотримання технології, яка полягає у виконанні робіт у теплу пору року». Цікаво, як саме чиновники збиралися дотриматися цієї технології, починаючи процес посеред глибокої осені? 

Що відомо про підрядника? ТОВ «Буд-Контроль» зареєстроване у Кропивницькому 2008 року. Засновник – Андрій Агієвич, директор – Сергій Овчинніков. За час участі в публічних закупівлях фірма отримала договорів на 277,6 мільйонів гривень, а також засвітилася у позовах від СБУ. 

В постанові Ленінського райсуду Кропивницького від 18 січня 2022 року йдеться про те, що управління СБУ у Кіровоградській області склало адмінпротокол на директора фірми через недотримання ним належного збереження держтаємниці, допуск до якої підприємство отримало у рамках своєї діяльності. 

Укриття у Голованівському районі

Одразу три підряди на майже 5,5 мільйонів гривень отримало ПП «Я.М.П», яке облаштовуватиме укриття у Побузькому, Торговицькому і Перегонівському ліцеях.

Побузький ліцей – це об’єкт «Великого будівництва», президентської програми, у рамках якої до повномасштабного вторгнення активно виділялися бюджети на різноманітні ремонти й добудови. Як ідеться на сайті громади, на реконструкцію цієї школи протягом 2017-2021 років виділили понад 30 мільйонів гривень.

Побузький ліцей. Фото: Кіровоградська ОВА

У квітні 2023 року очільник ОВА Андрій Райкович під час інспекції ліцею зазначив, що укриття тут готове на 90%. Втім, воно все одно потребувало додаткової солідної суми –  ще майже півтора мільйона гривень.

Укриття в ліцеї. Фото: Кіровоградська ОВА

У вересні ліцей замовив проєктно-кошторисну документацію, а 4 жовтня підписав пряму угоду із ПП «Я.М.П» про будівельні роботи.

Це підприємство зареєстроване у Капітанівці Голованівського району 2008 року, засновницею є Ірина Пшемінська, директор – Сергій Віжанов. Фірма активно освоює підряди районного рівня і вже отримала договорів на понад 18 мільйонів гривень. Цікаво, що цій успішності, схоже, є доволі банальне пояснення.  Виявляється, що ім’я Пшемінської, відповідно до інформації з аналітичної системи Youcontrol, згадується у декларації про доходи Руслана Цобенка – очільника Голованівської райради, обраного від «Слуги народу». Зокрема він вказував, що мав з жінкою спільне майно. Попередній керівник цієї фірми Микола Якубовський також згадується у декларації Цобенка – і також у розділі про спільне майно. Якубовський у 2020 році обраний до Побузької селищної ради Голованівського району від «Європейської солідарності». 

Сам же Руслан Цобенко – зять колишнього очільника Голованівської РДА часів Порошенка Олега Голімбієвського, родина якого володіє великим агропідприємством. Його ж брат Сергій нині очолює Голованівську селищну раду. Тобто, район по суті контролюється родиною місцевого латифундиста, а фірма, власниця якої мала спільне з Русланом Цобенком майно, активно освоює в ньому підряди.

Підсумки

Практика інших міст показує, що літо «прогуляли» не всюди. Наприклад, на Полтавщині п’ять із дев’яти укриттів, на які виділили вказану субвенцію, вже на стадії завершення. В Кіровоградській же області з якихось причин затягнули процес до глибокої осені, коли часу на конкурентні тендери вже не лишилося і довелося використовувати кабмінівську постанову про можливість прямих договорів. Втім, не можна виключати і вірогідність того, що в цьому і була кінцева мета – аби віддати підряди вже заздалегідь визначеним компаніям. В результаті, область втратила можливість зекономити завдяки конкуренції і отримала іншу потенційну проблему, пов’язану з поспіхом – це якість майбутніх робіт. 

Фото на головній – SumyToday

Читайте також: Піар за бюджетні гроші для влади Дніпра: дорого, масштабно і ще раз дорого