Білгород – найближче до Харкова велике російське місто, тож саме він після звільнення Харківщини перетворився на прихисток для цілої групи біглих посібників окупантів. Звідси свою діяльність веде так зване “ВГА Харьковской области” на чолі зі зрадником Віталієм Ганчевим, сюди втікало духовенство, яке допомагало росіянам під час окупації області. Тут же створили і “Молодежное движение Харьковской области “Время первых”. Організація є черговим елементом інформаційної війни рф проти України, який вже активно намагається впливати на голови тієї частини харківської молоді, що не має чітко виражених проукраїнських поглядів. 

Що це за рух

Зараз російські війська сконцентрували поблизу Куп’янська значну кількість техніки і живої сили, очевидно сподіваючись на реванш за минулорічну поразку на Харківщині. 

Місто вже було під окупацією і в червні 2022-го саме тут і створили так звану військово-цивільну адміністрацію. Втім, вже за кілька місяців “адміністрації” довелося тікати на Білгородщину, де вона базується і зараз, активно займаючись пропагандою.

Тут створюють пропагандистські фільми, регулярно ходять по телевізійним шоу, підтримують російські радіостанції, сигнал яких доходить і до Харківської області, створюють численні канали дезінформації у соціальних мережах. В серпні 2023-го колаборанти з “ВГА Харьковской области” в соцмережах почали активно просувати і сторінки “Времени первых”. Її створили за прикладом існуючого в росії з 2022 року “Движения первых”, поява якого зумовлена святкуванням 100-річчя радянської піонерської організації. 

Загалом – нічого нового. Мрії про “совок” і “піонерів” у росіян, схоже, ніколи не зникали.

Історія створення

Про створення такого молодіжного руху пропагандистські медіа згадували ще тоді, коли частина Харківщини була окупована. Першим керівником цього руху тоді називали Іллю Гаманіна.

Хлопець навчався на 3 курсі медичного коледжу та був членом молодіжної ради Куп’янської міськради. Після окупації міста він забрав документи з медколеджу та, зі слів місцевих, сам захотів допомагати окупантам. В подальшому Офіс генпрокурора України оголосив Гаманіну підозру у нарузі над державними символами України (розтрощив герб біля місцевого будинку культури) та пропаганді війни. Після деокупації Харківщини Ілля начебто вступив до лав бойовиків т.з. “ЛНР”, а вже наприкінці листопада 2022-го загинув під Бахмутом.

Медійна присутність нової організації тоді була практично нульовою, але з серпня 2023-го про учасників проросійського молодіжного руху почали регулярно згадувати і прокремлівські журналісти, і соціальні мережі.

Хто входить до руху 

Кураторами руху найімовірніше є Вадим Артемов та Наталія Федосюк. Принаймні, на одному з відео вони, розповідаючи про організований “Время первых” захід, використовують словосполучення “мы будем стараться чаще приезжать”, “нас будут очень ждать” і тд. Артемов присутній на більшості заходів “Время первых”, про які є згадки в мережі.

Артемов та Федосюк регулярно присутні на заходах організації “Время первых”. Скріншот з відео пропагандистів

Артемов жодного відношення до Харківщини не має. Він родом з Донецька, де і мешкав після 2014 року, ймовірно працюючи чиновником у т.з. міністерстві економічного розвитку “днр”. І схоже, що через дефіцит кадрів, які б погодилися співпрацювати з ворогом, Артемов опинився вже на посаді у так званій “ВГА Харьковской области”, де мав відповідати за роботу з молоддю.

30-річна Наталія Федосюк родом з Куп’янська. Жінка почала співпрацювати з росіянами ще під час окупації. До цього ж вона, за даними з профілю у Linkedin, працювала у компанії з продажу зоотоварів. Тепер же Федосюк активно долучається до процесу “промивки мізків”. Зокрема, у вересні жінка знялась у пропагандистському ролику, де розповідає про те, що вона “русскій чєловєк” та виступає за слов’янську єдність. 

Артемов та Федосюк підпорядковуються так званому “заступнику міністра культури, спорту та молоді” Андрію Ніклієнову. Наприклад, під час його прийомів громадян Федосюк сидить поряд та виконує роль помічниці.

Федосюк та Ніклієнов під час прийому. Фото з соцмереж

У 2014 році Ніклієнов значився керівником благодійного фонду “Кримська ініціатива”, зареєстрованого за російським законодавством у анексованому Криму.  Згодом очолив телерадіокомпанію у так званій “лнр”, нині ж фігурує вже в “ВГА Харьковской области”.  До слова, Ніклієнов раніше отримав підозру у колабораційній діяльності від Офісу Генерального прокурора. Цікаво, що Артемов та Федосюк подібної “нагороди” поки не отримували.

Долучається до роботи в молодіжному русі і проросійська блогерка Катерина Кужельна. Дівчину ще з початку року почали активно піарити пропагандистські медіа. Катерині 20 років, вона місцева, навчалася у Харківській гімназії № 46 імені Ломоносова, навіть була визнана кращою юною журналісткою міста. Після школи вступила до Харківського університету будівництва та архітектури. В подальшому ж Кужельна почала публікувати відео, де повторювалися наративи та фейки роспропаганди про “польських найманців” та спалення церков, а в липні вже почала коментувати фронтову ситуацію на Куп’янському напрямку.

Катерина Кужельна на зустрічі з Ганчевим. Фото з телеграм-каналу Ганчева

Цікаво також, що ща даними аналітичної системи YouControl, батько Кужельної з 2013 року очолює ТОВ “Мотор Січ-Аеро”, що входить до групи підприємств обвинуваченого нині у державній зраді В’ячеслава Богуслаєва. 

Чим займається цей рух

“Время первых” схожий на десятки інших молодіжних організацій, які росіяни в останнє десятиліття створюють в промислових масштабах. Основна задача – залучити якомога більше молоді, нав’язати їм ідеї “русского мира” і в подальшому використовувати в інтересах окупантів. Нині соцмережі руху наповнюються історіями про “безтурботне дитинство” українських дітей в Білгороді, в які, звісно ж, вплетено типові кремлівські наративи про любов до “російського прапору”, “слов’янську єдність”, а також про “боротьбу з фашистами”.

Крім того, для молоді організовують зустрічі з різноманітними українськими колаборантами. Фінансуються заходи для учасників руху за рахунок приватних компаній з Білгорода, зокрема і структур мільярдера, депутата Білгородської облдуми Владіміра Зотова. 

Чи вдається їм досягати своєї мети? Однозначна відповідь відсутня, але ми перевірили і дізналися, що до складу молодіжного руху дійсно входять колишні мешканці Харківської області. Частина з них – неповнолітні діти мешканців Куп’янського району, які під час окупації пішли на співпрацю з окупантами, а після звільнення Харківщини – виїхали до Білгорода. Відповідно, якогось успіху в організації все ж досягли, що автоматично означає, що ми маємо звертати на нього увагу і якось протидіяти.

Як реагувати на подібні рухи

Політологиня, кандидатка політичних наук Юлія Біденко каже, що ще з 2014-2015 років створювались медійні ресурси, які мімікрували під місцеві, але були керовані росіянами. 

“Було таке агентство НАХньюз (Новинне агентство Харкова), яке подавало інформацію від Харкова, але показувало, що це нібито російське місто з проросійськими настроями. Я вважаю, що це робиться як частина інформаційної війни”, – розповідає політологиня.

За її словами, через такий рух як “Время первых”, росіяни прагнуть впливати на громадян України, які опинились в рф. 

“Не всі ці люди колаборанти, не всі по своїй волі. І росія створює дезінформаційну завісу. В них є така практика на окупованих територіях, на новоокупованих територіях і це їх частина війни проти України”, – підкреслює Біденко. 

Втім, Біденко переконана, що великого потенціалу у подібних російських дезінформаційних кампаній не надто багато:

“Я не бачу великого потенціалу такого руху, бо він не визнається в Україні… Я була в Канаді, Фінляндії, Британії, Німеччині і бачу, в багатьох європейських країнах довіри до російських інформаційних кампаній немає”.

Але при цьому, за словами Біденко, на подібні факти повинна бути реакція правоохоронців.

Експертка з питань дезінформації, співзасновниця видання Stop Fake Ольга Юркова вважає, що створення таких організацій навряд зможе серйозно змінити рівень підтримки держави-агресора в Україні. Але, ймовірно, зможе мобілізувати ту молодь, яка вже і так має проросійські погляди. 

“Наприклад, ці підлітки можуть впливати через особисті зв’язки – якщо в організації вже є якась кількість колаборантів, які виїхали в росію, вони можуть агітувати друзів і знайомих, які залишилися. Особливо тих, хто симпатизує росії або тих, хто не має чіткої позиції. Метою може бути допомога агресору, коригування вогню тощо”, – відзначає експертка.

Юркова також вважає, що ще однією метою створення такої організації може бути підготовка кадрового резерву окупаційних чиновників. 

“На тимчасово окупованих територіях бракує чиновників і до цього намагаються залучити молодь, створюють молодіжні програми стажувань. Що може зробити держава? Проводити роз’яснювальну роботу щодо небезпеки таких рухів для держави, пояснювати, яке покарання “світить” за колабораціонізм. Також приділити увагу освіті молоді – підвищувати медіаграмотність, розуміння маніпуляцій – зокрема шукати шляхи робити це у соцмережах, в яких “живе” молодь”, – каже Юркова.

Читайте також: “День знань: Нова російська пропаганда на ТОТ”

Заголовне фото з соціальних мереж пропагандистів

Від Pavlo Novyk