Село Ягідне на Чернігівщині на початку повномасштабного вторгнення майже три тижні прожило під окупацією росіян. Весь цей час вони тероризували місцеве населення. До обстрілів, вбивств і мародерства окупанти додали ще й масовий полон, буквально тримаючи людей в підвалі місцевої школи. 

З квітня 22-го після відступу росіян з Чернігівщини українські правоохоронці збирають докази воєнних злочинів, скоєних росіянами в області. Зокрема, і в Ягідному. Так, завдяки знайденим документам та свідченням потерпілих вже вдалося частково ідентифікувати причетних до терору села росіян.

Нині слідчі встановили особи 15 підозрюваних у катуванні мешканців Ягідного. Усім вже заочно повідомлено про підозри, тож російським військовим загрожує до 12-ти років в’язниці.

Хто вони, підозрювані у порушеннях законів та звичаїв війни, росіяни, які тримали в підвалі школи заручників? В цьому матеріалі ми вирішили розповісти про них більше.

Цивільні в підвалі – “живий щит” для росіян

Чернігівщина з перших днів повномасштабного вторгнення опинилась під атакою росіян. Вони руйнували область авіаударами та артилерією, вбивали, катували та мародерили.  

Фото авторки

Ми вже розповідали про те, як російські військові знищували ферми Чернігівщини, вбиваючи все живе. Або ж прицільно розбивали заклади освіти. 

Частина області буквально з перших днів повномасштабної війни опинилась під окупацією росіян. Село Ягідне армія терористів окупувала 3 березня 2022-го року. За свідченнями місцевого населення, росіяни обстрілювали будинки,  вдиралися до місцевих мешканців додому, грабували, погрожували та били людей. А ще силою зігнали майже все село у підвал місцевої школи, де і тримали майже три тижні. 

Підвал Количівської загальноосвітньої школи (с. Ягідне, Чернігівська область). Фото з сайту УНІАН

“Унаслідок утримання цивільного населення у нелюдських умовах – без доступу до свіжого повітря в задушливому просторі, без освітлення в повній темряві, без забезпечення питною водою та їжею, в антисанітарних умовах з 9 по 28 березня 2022 року померло 10 цивільних осіб”, – йдеться в повідомленні Офісу генерального прокурора.

Після відступу агресора та звільнення області українські правоохоронці почали збирати свідчення та докази військових злочинів росіян у Ягідному. Зокрема, вдалося встановити, що зігнавши людей у підвал місцевої школи, росіяни прикривалися ними. 

“Фактично людей, які утримувалися у підвалі, використовували як живий щит, оскільки приміщення школи було «штабом» окупантів”, – зазначили в Чернігівській обласній прокуратурі.

Зараз слідчим вже вдалося встановити особи 15 росіян, яких підозрюють у знущаннях над людьми. В разі остаточного доведення їхньої вини, усім 15-тьом загрожує до 12 років ув’язнення.

“Було знайдено військову документацію, яка підтверджувала присутність у Ягідному певної кількості військовослужбовців із в/ч 55115. Це біля 60 особових карток військовослужбовців із їхніми кольоровими зображеннями, анкетами та всіма потрібними для досудового розслідування даними. Також відшукали особисті речі росіян – це військовий портфель із бирками, де вказані прізвища й імена. А ще – кілька банківських карток, списки боржників, записники. Прізвища повністю збігалися з обвинуваченими”, – цитують прокурора Чернігівської обласної прокуратури Сергія Крупка журналісти сайту “Новинарня”.

Ідентифікувати підозрюваних вдалося завдяки знайденим документам та фото, а також свідченням потерпілих і свідків.

Фото ідентифікованих прокуратурою росіян, яких підозрюють у вчиненні злочинів в Ягідному

Кати, які тероризували Ягідне

Отже, відповідно до документів, у Ягідному базувалась військова частина 55115. Це сухопутні війська рф, головне призначення яких – ведення бойових дій в гірських умовах. Дислокується ця частина в місті Кизил (республіка Тува). 

Для розуміння, від російського міста Кизил до українського села Ягідне більше 5 тисяч кілометрів. 

Скріншот офіційної повістки для виклику підозрюваних російських військових до суду. Документ Чернігівської обласної прокуратури

Прізвища підозрюваних оголосили слідчі. Тож ми вирішили зібрати більше інформації про тих, хто тримав населення Ягідного у полоні. 

Частину російських військових ми знайшли в соцмережах. 

Суван Сиин-оол Анатолійович

Фото з його сторінки в соцмережі Вконтакте

42-річний старший сержант, командир відділення 1 мінометного взводу мінометної батареї в Україну приїхав з Кизилу. Інформації про нього не дуже багато. Останній допис на його сторінці Вконтакте був в 2020-му. Схоже, що має (чи мав) родину, адже публікував фото жінки з хлопчиком. Вільний час проводив на лижах або ж на морі. 

Фото зі сторінки Суван Сиин-оола в соцмережі Вконтакте

А ще, звісно ж, вітав колег-військових з професійними святами:

“Вот уже на протяжении сотни лет Пограничные Войска Отчизны стоит на страже Государственной границы Родины!”.

Монгуш Айгарим

Фото зі сторінки М. Айгарима в соцмережі Вконтакте

В Україну приїхав з Кизилу, йому 32 роки. Рядовий 3-го мінометного взводу 2-ї мінометної батареї. Одружений, принаймні так він сам і зазначив.

Востаннє оновлював сторінку у 2014-му. До того ж вона наповнювалася переважно перепостами, фото у військовій формі та привітаннями з “днем защитника отечества”.

Розділ з інформацією про себе в нього виглядає дуже іронічно. Так, підозрюваний у вчиненні воєнного злочину писав, що головне в людях для нього – це “доброта и честность”. Зважаючи на те, що він робив на Чернігівщині, можна припустити, що за 5 тисяч кілометрів від дому цей принцип діяти припинив. 

Монгуш Назити

Фото сторінки М. Назити в соцмережі Вконтакте

Він – 34-річний сержант 2-го мінометного взводу 2-ї мінометної батареї. На відміну від попередніх підозрюваних, його сторінка в Вконтакте закрита. Але на аватарці стоїть фото у військовій формі.

Хомушку Саян

Фото з мережі Однокласники

27 років. Рядовий 2-го мінометного взводу 2-ї мінометної батареї.

Фото зі сторінки Хомушку Саян з Вконтакте

В мережі Вконтакті ми побачили кілька фото з дівчиною і не знайшли жодного натяку на військову службу.

В кінці березня 2022-го Хомушку загинув, про що написали місцеві пропагандистські новини:

ОБЕРЕЖНО! ЦЕ ЦИТАТА З ПРОПАГАНДИСТСЬКОГО САЙТУ: «Он героически погиб при исполнении поставленных боевых задач в ходе специальной операции на Украине».

Хертек Аріан

Фото правоохоронців 

Цьому підозрюваному військовому 29 років і він рядовий. Його сторінка в соцмережах видалена. 

Українські правоохоронці встановили, що він разом з іншими військовими 3 березня увірвався до приватного господарства у Ягідному, де на той момент було четверо дорослих та двоє дітей.

“Підійшовши до вхідних дверей погребу та відчинивши їх, 12 військовослужбовці збройних сил російської федерації кинули у приміщення погребу, в якому перебували вказані потерпілі, димову шашку та почали кричати і наказувати останнім негайно виходили на подвір’я”, – йдеться в повідомленні Чернігівської обласної прокуратури про підозру Хартеку.

Після цього, російські військові, погрожуючи зброєю, наказали мирним мешканцям знову зайти погреб, куди до того кинули гранату, та заблокували їх там:

“У подальшому, 05.03.2022 у точне невстановлений час Хертек Аріан Орланович спільно з Монгушем Айгаримом Валерійовичем та з іншими невстановленими військовослужбовцями збройних сил російської федерації знову повернулися на територію приватного домогосподарства, в якому вони протиправно утримували цивільних людей, вивели їх на подвір’я, після чого, погрожуючи всім вищевказаним потерпілим вогнепальною зброєю, наводячи на них дула автоматів «Калашникова», під конвоєм відвели та примусово помістили потерпілих до підвалу Ягіднянської філії опорного закладу «Количівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області», куди інші військовослужбовці російської федерації також зводили цивільне населення с. Ягідного, внаслідок чого потерпілі були протиправно позбавлені волі”.

Ще один підозрюваний у вчиненні воєнних злочинів на Чернігівщині – Дадар-оол Буян 1989-го року народження. Проходив військову службу у 1-му мінометному взводі мінометної батареї 2–ї механізованої бригади військової частини 55115.

Ми не знайшли його сторінки в соцмережах та інформації про нього в інтернеті. Але його вчинки в Ягідному, здається, дають найбільш вичерпну характеристику. 

Дадар-оол Буян не просто підозрюється у тому, що насильно утримував мирних мешканців у полоні, йому також інкримінують сексуальний злочин. Ось що сказано в тексті підозри Чернігівської обласної прокуратури:

“…Дадар-оол Буян Шолбанович 09.03.2022 у вечірній час, спустившись до підвалу Ягіднянської філії «Опорного закладу Куличівська Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Іванівської сільської ради Чернігівського району Чернігівської області», з метою задоволення статевої пристрасті, вчинив сексуальне насильство стосовно потерпілої, а саме почав здійснювати насильницькі дії сексуального характеру, насильно домагатися останню, торкаючись своїми руками її інтимних місць на тілі, що принижувало її честь та гідність і порушувало статеву недоторканість”.

Також підозри у вчинені воєнного злочину у Ягідному отримали:

  • Ооржак Ерес Амірович (1995 року народження), проходив військову службу у 3-му мінометному взводі мінометної батареї 2–ї механізованої бригади військової частини 55115 російської федерації.
  • Борисов Олексій Сергійович (1992 року народження, уродженць м. Петровськ Саратовської області рф, проживає в м. Кизил).  
  • Дамбар-оол Шолбан Шацнайович (1997 року народження).
  • Демір-оол Доржу Сергійович (1991 року народження), проходив військову службу у 1-му мінометному взводі мінометної батареї 2–ї механізованої бригади військової частини 55115
  • Кенден Сайн Чигжитович (1992 року народження), проходив військову службу у 1-му мінометному взводі мінометної батареї 2–ї механізованої бригади військової частини 55115 .
  • Монгуш Віталій В’ячеславович (1987 року народження), проходив військову службу на посаді командира міномету в 1-му мінометному взводі мінометної батареї 2–ї механізованої бригади військової частини 55115.   
  • Саая Аржаан Сергійович (1987 року народження), проходив військову службу у 3-му мінометному взводі мінометної батареї 2–ї механізованої бригади військової частини 55115.
  • Дорж Буян Вікторович (1990 року народження), проходив військову службу на посаді номера розрахунку у 1–му мінометному взводі мінометної батареї 2–го мотострілецького батальйону.
  • Кенденов Амір Аясович (1994 року народження), проходив військову службу в розвідувальній роті (гірській) 55–ї окремої мотострілецької бригади (гірської) 41 загальновійськової армії Центрального військового округу російської федерації.

Кожен злочин має бути покараним

З літа 2023-го року справу про цей воєнний злочин в Ягідному слухає Чернігівський районний суд Чернігівської області. Нині у суді виступають свідки та потерпілі. Кожна історія та спогад цих людей – важливий внесок у розслідування та ідентифікацію тих, хто їх катував.

Про те, як чернігівські правозахисники допомагають документувати воєнні злочини росіян на Чернігівщині та чому це важливо для історії – читайте тут.

Головне фото – колаж авторки