Аналізуючи свіжі бюджетні витрати запорізьких міських і обласних структур, ми не могли не звернути увагу на численні рекламні замовлення. Так, враховуючи вже другий рік повномасштабної війни, суми виглядають значно скромнішими, ніж в аналогічних замовленнях попередніх років. Втім, деякі позиції нас щиро вразили. Тож, хто в Запоріжжі все ж не пошкодував грошей на рекламу і які замовлення були найбільшими? Читайте далі.


Реклама для пацієнтів

Найбільше грошей на рекламні послуги знадобилося комунальній Запорізькій обласній лікарні – понад 1,6 мільйона гривень. Обґрунтовуючи цю потребу, лікарня зазначила, що планує залучити 2,4 тисячі нових пацієнтів та й загалом розказати про свою діяльність. 

Вдалося це чи ні ми перевірити не зможемо. Але точно знаємо, що гроші все ж виділили і освоїв їх один підприємець. 

Так, спершу лікарня уклала договір на таргетовані рекламні послуги у соціальних мережах – Instagram та Facebook. Це замовлення коштувало майже 622 тисячі гривень. У стільки оцінили 12 рекламних кампаній (по майже 52 тисячі кожна). Левова частка від суми має піти на саму рекламу, а залишок – це плата за послуги підприємця, який і взявся цим займатися.

За договором, протягом року виконавець має охопити дописами про лікарню у Facebook та Instagram аудиторію в щонайменше 13 мільйонів користувачів. В його роботу входить також консультаційна підтримка за допомогою Telegram, Viber, E-mail та телефонного зв’язку плюс 4 виїзних фотосесії. Варто розуміти – в самій лікарні.

Ми переглянули як виглядають соцмережі закладу, а також дослідили сервіс “Бібліотека реклами у Facebook”, щоб побачити, як виглядає замовлене лікарнею просування. Їх чимало, вони всі про послуги, які надає обласна лікарня. І хоча ці дописи публікували впродовж року, сама рекламу, за даними з сервісу Facebook, почала зʼявлятися тільки наприкінці жовтня. 

Втім, не може також не виникати питання доцільності аж таких витрат для комунальної лікарні в прифронтовій області, частину з якої окуповано росіянами. Є думка, що у медичних закладів області є багато інших потреб, на які можна було б спрямувати ці кошти.

Джерело: Скріншот з бібліотеки реклами Facebook

Разом з соцмережами обласна лікарня вирішила рекламувати ще й сайт та YouTube за 413 тисяч гривень. Так само як і у попередньому замовленні, лікарня оплатила 12 рекламних кампаній. У цьому випадку кожна вартувала по 34 тисячі. Левова частка суми – на рекламу, залишок – на послуги. Все як і у попередньому випадку.

Джерело: Скріншот з YouTube каналу лікарні

Втім, онлайн реклами лікарні виявилося замало, тож тут вирішили замовити ще й рекламу на білбордах. У березні замовник уклав договір на 600 тисяч гривень. Виконавець мав виготовити постери, поклеїти їх, а далі, в якості звіту, мав надати фото своєї роботи. В цьому замовленні вражає кількість реклами, яку заклад вирішив розмістити – понад 200 штук.

Цікаво, що всі ці дуже різнопланові замовлення віддали Андрію Веретьонкіну, що зареєструвався як підприємець тільки у 2022 році. Попри те, що замовлення стосуються просування й реклами, основний вид діяльності Веретьонкіна за документами – “будівельно-монтажні роботи”. При цьому, він вже встиг попрацювати з цією лікарнею раніше. Перше замовлення він отримав взагалі лише через 3 місяці після реєстрації ФОП і стосувалося воно геть не білбордів чи реклами, а підтримки багатоканальної системи зв’язку. 

“Градпроект”

Інформацію на білбордах вирішили розмістити й комунальники з “Градпроекту”. Підприємство займається топографо-геодезичними, землевпорядними і проектними роботами.

“Градпроект” вирішило замовити послуги з друку реклами для білбордів, а також сітілайтів і беклайтів. Такі, наприклад, мешканці Запоріжжя можуть бачити вздовж центрального проспекту – зовнішня реклама розміщена на зелених “островках” між смугами дороги. 

В цьому замовленні теж вражає кількість. Йдеться про друк постерів для 750 білбордів, 600 сітілайтів і 5 банерів коштував 445 тисяч гривень. Інформація про зміст в договір не потрапив, як і інформація про розробника білбордів. Самі ж послуги друку замовили у фірми “Альфа Графіка”.

Цікаво також, що цьогоріч у цьому КП змінився керівник. Ним є Василь Полюсов, який 2020 року пройшов до Запорізької міськради від проросійської і забороненої нині в Україні партії “Опозиційна платформа – За життя”. За даними “Чесно”, Полюсов раніше був фігурантом антикорупційних матеріалів. Так, наприклад, його підозрювали у фальшуванні документів для захоплення землі, коли він керував земельною комісією. 

Територіальне управління Державної судової адміністрації 

Закриває трійку дещо стандартніше замовлення від Територіального управління Держсудадміністрації. Управління замовило рекламно-інформаційні матеріали на понад 380 тисяч гривень у газеті «Урядовий кур’єр». 

Спочатку, у травні, адміністрація уклала договір на 50 тисяч гривень. А вже у вересні додала ще 332 тисячі.

Цим коштом з вересня і до кінця року року мають створити аж 620 публікацій. Про рекламу як таку тут не йдеться, адже публікуватимуть повістки про виклик, інформацію про процесуальні документи, що підлягають врученню обвинуваченому і так далі. 

Виконавцем робіт за договором є сам «Урядовий кур’єр». 

Нічого поганого в тому, що ті чи інші установи хочуть розповісти про свою роботу більшій кількості людей, немає. Очевидно, що таким чином установи хочуть або ж отримати більший рівень довіри, або ж залучити більшу кількість потенційних клієнтів. Втім, так чи інакше, оскільки ми говоримо про витрати бюджетних коштів, постають питання доцільності і доречності цих замовлень тут і зараз – посеред великої війни. Особливо якщо згадати про те, що Запоріжжя знаходиться на лінії фронту, регулярно потерпає від ворожих обстрілів і потребує значних сум на, наприклад, відбудову зруйнованого росіянами. Теза “війна спише” стає чим далі, тим менш актуальною. Адже ні, не спише. 

Заголовний колаж – Вероніка Хорольська

Читайте також: Російські сліди у запорізькому бізнесі: як змінилася ситуація у регіоні за період повномасштабного вторгнення