З початку війни в Україні правила надання первинної медичної допомоги змінили, щоб кожна людина могла потрапити до лікаря, незалежно від місця перебування та наявності укладеної декларації. Медзаклади, як і раніше отримують гроші від НСЗУ за надані послуги, а пацієнти відтак можуть мати безкоштовний доступ до лікування. Лише в Чернівецькій області заклади медичної допомоги отримали за 5 місяців роботи майже 2 мільярди гривень. Про це йдеться у відповіді на наш інформаційний запит до Національної служби здоров’я України. Що змінилося в роботі сімейних лікарів на Буковині та як працює первинна ланка меддопомоги для внутрішньо переміщених осіб розповідаємо далі.

Більшість звернень від вимушених переселенців

З початком повномасштабного вторгнення збільшилося навантаження на окремі медзаклади, куди переїхали переселенці. Через велику кількість внутрішньо переміщених осіб держава спростила доступ до первинної медичної допомоги. Юрій Сотничук працює сімейним лікарем та має власний кабінет для прийому пацієнтів у Чернівцях. Починаючи з 24 лютого почав консультувати і внутрішніх переселенців. Каже, доводилося працювати понаднормово та без вихідних, для того, щоб всі бажаючі отримали меддопомогу.

Юрій Сотничук, сімейний лікар. Фото з FB Юрія Сотничука

“Людей багато, немає такого дня, щоб не було нікого з внутрішньо переміщених. Мої пацієнти чернівчани здебільшого виїхали за кордон. На їхнє місце приїхали внутрішні переселенці. Люди переважно з східної частини України. Самі пацієнти помінялися. Правда, своїх з закордону я консультую телефоном, вони мені часто дзвонять. Очні прийоми – 60% це внутрішньо переміщені особи. На початку весни їх було ще більше. Зараз уже трохи повертаються [з-за кордону] мої пацієнти, з якими укладені декларації”.

Спрощений доступ до отримання медпослуг

Фото з FB Юрія Сотничука

Під час воєнних дій кожна людина може потрапити до сімейного лікаря, незалежно від місця де вона перебуває. Люди, які переїхали в інші регіони, можуть звернутися у будь-який центр первинної медичної допомоги і отримати там необхідні послуги, не укладаючи декларації в цьому закладі. Така система, на думку лікаря, значно спростила доступ до першочергових медичних послуг під час війни.

“Люди приїхали в Чернівці. Внутрішні переселенці зверталися мабуть щодня. Я їх консультую, а декларацію не переукладаю. Тільки надаю всі консультації. Якщо потрібно – виписую рецепти, направлення на обстеження, обстежую. Сьогодні було три людини. Це тільки ті, що були на прийомі, а ще кілька телефонували. Багато кого консультую в телефонному режимі. Комусь просто направлення, а комусь консультації у вузьких спеціалістів потрібно”.

Доступні ліки, направлення до вузьких спеціалістів, довідки, консультації чи діагностика. Всі ці послуги внутрішні переселенці будь-де можуть отримати безперешкодно. Будь-який сімейний лікар виписує для цього направлення. Юрій Сотничук розповідає, що більшість звернень зараз стосуються рецептів на безкоштовні ліки. Потреба переукладати декларацію була лише до того часу, як спростили доступ для отримання медпослуг.

“Коли були бойові дії в Київській області, ще не було опції, завдяки якій сімейний лікар може виписати “доступні ліки”. Попередньо до мене підійшов волонтер, який попросив виписати інсуліни для пацієнта, який був тоді у одному з підвалів Києва. Тоді я виписав інсуліни і переуклав декларацію. Це була єдина декларація, яку я переуклав, але всім іншим доступні ліки й інсуліни, якщо план лікування дозволяє, я виписував. Людина просто зверталась за рецептом на препарат і лікар його виписував”.

“Хотів довідку, щоб виїхати за кордон”

Вся інформація про пацієнтів зберігається в електронній системі охорони здоров’я. Це дозволяє бачити записи про перенесені захворювання та препарати, які приймала людина адже медичні документи під час евакуації могли зникнути чи згоріти. Також, як зазначає Юрій Сотничук, така система захищає від потенційних зловживань та маніпуляцій з боку пацієнтів.

“Добре видно медичні дані про пацієнта. Тим паче, якщо лікарі вносили дані. Хто на що хворіє, які були раніше проблеми зі здоров’ям, які стани, яке лікування, які препарати людина приймала. До мене звернувся пацієнт з Житомирщини. Я колись там працював. Йому [пацієнту – ред.] потрібна була довідка про те, що він хворіє на цукровий діабет і приймає інсулін для виїзду за кордон. Коли він до мене прийшов, я вніс дані в комп’ютер і побачив, що він не хворіє на діабет і не приймає інсулін. Відповідно, він хотів таку довідку для того, аби виїхати за кордон. Тоді вже військовозобов’язаних не випускали”. 

Фото: depositphotos

“Інший яскравий приклад. Звернувся пацієнт з підозрою на Covid-19. Ми зробили тест, який згодом виявився позитивним. Я в пацієнта на прийомі запитав, чи він вакцинований. Він сказав, що не вакцинувався. Я готую лікування для пацієнта як не вакцинованого, відкриваю електронну картку, а там є вакцинація. Далі я вже його розпитую чи він точно правду сказав. Вгадайте, яка була правильна відповідь? Вакцина в системі була, а людина не вакцинована”. 

“Я переконую пацієнта не переукладати декларацію”

Допомога переселенцям без укладання декларацій не оплачується місцевим сімейним лікарям. Такий спосіб дозволяє підтримувати медичних працівників на окупованих чи прифронтових територіях. За кожну нерозірвану декларацію лікар у зоні бойових дій отримує гроші.

“Бажаючі пеукласти декларацію були, але тут було більше нерозуміння людини. Яскравий приклад – мій друг, який живе під Маріуполем. У нього сімейний лікар переїхав на Львівщину і вони жили там у лікарні і їм сказали, якщо ви хочете тут залишатися, то переукладайте декларацію. У мене це принципове питання. Я переконую пацієнта не переукладати декларацію, якщо він довіряє своєму лікарю, якщо планує найближчим часом повертатися, якщо це можливо. Я завжди пояснюю, що будь-які медичні послуги не залежить від того, чи ви будете укладати декларацію”.

Юрій Сотничук говорить, що зараз має орієнтовно 10 нових договорів на надання медпослуг з внутрішніми переселенцями. Це люди, які планують тут залишитися. Загалом у Чернівцях таких пацієнтів трохи більше 2 тисяч станом на липень 2022 року. Це інформація з відповіді на інформаційний запит від управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради. 

“Деякі люди, які тут від початку живуть і хочуть переукласти декларацію, кажуть: “Ми плануємо залишатись на деякий час. Нам точно так буде спокійніше”. Буває, що лікар кудись виїхав чи там непідконтрольна територія і пацієнт не може ніяк зв’язатися з ним. У таких ситуаціях пацієнт у мене в закладі може укласти декларацію, але попередньо я його переконую, що це не обов’язково”. 

На одну громаду три амбулаторії без лікаря

Кельменецький Центр ПМСД обслуговує населення Кельменецької та Лівенецької громад. Тут є 12 амбулаторій, у трьох з них немає сімейних лікарів.

Амбулаторія в селі Комарів, без сімейного лікаря. Фото: КНП “Кельменецький центр ПМСД”

“Звичайно, що навантаження збільшується, а кількість лікарів не збільшилась. У Кельменецькій громаді залишається три амбулаторії, де немає сімейного лікаря. Там сумісники працюють, але звісно немає змоги це робити кожного дня. Внутрішньо переміщені особи є у кожному селі і при виникненні якихось проблем вони звертаються, а ми надаємо допомогу”. 

18 лікарів центру ПМСД обслуговують майже 40 тисяч місцевих жителів. Щодо внутрішніх переселенців, то лише в Кельменецькій громаді їх орієнтовно 3000 осіб. Окрім роботи в амбулаторіях сімейні лікарі працюють в місцях компактного поселення переселенців. Тобто, за кожною школою чи садочком закріплений лікар, який моніторить стан здоров’я пацієнтів та надає необхідну допомогу. 

“Доплат за це немає, але ми розуміємо ситуацію. Це все треба розуміти. Звісно, якщо ми бачимо в базі, що людина зареєстрована в сімейного лікаря, то не важливо з якої вона області: Харківської, Донецької чи Херсонської, ми надаємо допомогу. Також надаємо медикаментозні пакети та гігієнічні набори в місцях проживання. Зараз придбати в аптеках можна, все є. Раніше було проблематично”.

Зараз навантаження зменшується. Лікар каже, ситуація з Covid-19 загартувала. 

“Навантаження відчутно, звісно. Справляємося, можливо, через те, що місцеві люди, звертаються за крайньої необхідності, розуміючи всі обставини. Також проводимо профілактичні огляди та огляди перед школою. Це все є”. 

Читайте також: “Ай болить”: керівник військового шпиталю ветеринарної медицини про своїх пацієнтів

Фото на обкладинці – FB.com/CVoda/