Не зважаючи на безпосередню близькість до ворога, 2021-2022 навчальний рік у Свеській селищній громаді, що на Сумщині, завершився. Діти випустились. Хтось іде на канікули, а хтось готується до вступу до інших навчальних закладів.

У сюжеті розповідаємо про те, яким було перше півріччя, з якими викликами зустрілись педагоги та як готуються до наступного навчального року в умовах війни з росією.

Автори: Антон Проценко та Андрій Шуст

Цікавий факт

Свеська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №2 “ЛІЦЕЙ” має власний планетаріум. Зараз він закритий для відвідування.

Купол планетаріума. Фото: Андрій Шуст

У школі нам розповіли, що мають також навчальний тир, але наразі він не використовується, хоча стрілецька підготовка в Україні є актуальною. Реставрація тиру могла б стати гарним доповненням до програм військово-патріотичного виховання.

А що буде з 1 вересня?

Яким буде наступний навчальний рік, ніхто не знає і впевнено сказати не може. Про це ж в своєму інтерв’ю говорила директорка департаменту освіти і науки Сумської ОВА Вікторія Гробова.

В громаді ж упевнені, що навчання буде в дистанційній формі. Однак готуються до різних варіантів, до офлайну також, – облаштовують укриття, підвали. Мають твердопаливну котельню, аби не залежати від газопостачання.

До речі, дистанційна форма навчання має спричинити одну неприємну перспективу, про яку нам розповів Перший заступник селищного голови Роман Лукаш.

Справа в тому, що з першого вересня на нашій території планується дистанційна форма навчання. Технічний персонал в школах та садочках буде не задіяний. Це означає, що люди залишаться без роботи. Як вирішується ця проблема, ми розповімо в наступному матеріалі про Свеську селищну територіальну громаду.


Читайте також про те, як готуються до нового навчального року в Хмельницькій громаді. Про життя освітян на окупованих територіях Запорізької області – читайте тут.