Захист повітря від забруднення є важливим елементом європейської політики охорони навколишнього природного середовища. Це наразі зафіксовано у положеннях Директиви 2008/50/ЄС від 21 травня 2008 року про якість атмосферного повітря та чистіше повітря для Європи (eng. Clean Air For Europe programme – CAFE). Директива, зокрема, накладає обов’язок розробляти плани якості повітря для районів, де концентрація речовин, що забруднюють повітря, перевищує нормативні значення. Питання забруднення повітря також є предметом зацікавлення міжнародних установ. Так як Україна тримає курс на інтеграцію у Європейську родину, то питання захисту повітря має стати також важливим елементом нашої політики, як на національному, так і на регіональному рівні. Однак, на жаль, поки екологічними питання в більшій мірі займаються громадські організації та соціально відповідальний бізнес, за залишковим принципом – органи публічної влади. В цьому матеріалі розповімо про ініціативу бізнесу щодо створення мережі станцій моніторингу повітря в Україні та, зокрема, у Хмельницькому.

Історія ЛУН AIR

ЛУН Місто AIR – громадська система моніторингу якості повітря. Цю систему запустив соціальний проєкт компанії ЛУН, що має назву ЛУН Місто. Це проєкт ЛУН, який досліджує міський простір Києва, аналізує відкриті дані, співпрацює з урбаністами та формує запит на якісне життя в мегаполісі.

На сайті проєкту зазначено, що 150 тисяч людей перевіряють якість повітря на карті ЛУН Місто AIR. 115 тисяч людей користуються телеграм-ботом ЛУН Місто AIR і 5 тисяч завантажень має iOS-віджет ЛУН Місто AIR. Проєкт моніторингу якості повітря ЛУН Місто Air став фіналістом конкурсу Глобального договору ООН в Україні наприкінці 2020 року.

“ЛУН Місто Air” — це інтерактивна карта, за допомогою якої можна дізнатися про рівень забруднення повітря у реальному часі та подивитися статистику даних за останній місяць. Дані про якість повітря збирають спеціальні датчики, які передають показники для оновлення карти щохвилини. Саме на цій карті можна побачити мережу станцій кожного міста в Україні, в яких було встановлено ці станції.

Київ, Львів та Одеса. Хмельницькому приготуватись

Проєкт вже запущено в Києві, Львові, Одесі, де сумарно працюють сотні вимірювальних станцій. Також, згідно з картою «ЛУН Місто Air», окремі датчики розташовані в Умані, Житомирі, Херсоні та Стриї. Зовсім нещодавно команда анонсувала, що до системи долучаться 5 міст заходу України – Хмельницький, Івано-Франківськ, Тернопіль, Ужгород і Чернівці. До війни в проєкті налічувалось понад 130 стацій. Наразі їх кількість скоротилась через виїзд людей з Києва та Одеси. Також проєкт втратив станції через ракетний удар по житловому будинку в Одесі та окупацію Херсону, де якість повітря моніторилась однією станцією.

Загалом цього року ми плануємо охопити, підключити до мережі, міста на заході України. Це Хмельницький, а також Івано-Франківськ, Чернівці, Тернопіль та Ужгород. Ми будемо ставити десь 5-10 станцій на місто. Одними з перших ми хочемо встановити саме станції у Хмельницькому”, –

прокоментувала плани ініціативи кураторка проєкту Анна Денисенко.

Скріншот карти “ЛУН Місто Air”

Мережа станцій у Хмельницькому

Станції громадської мережі розроблені завдяки співпраці з науковцями Київського національного університету імені Т. Шевченка. Прилади вимірюватимуть концентрацію наддрібних часточок – PM 1, PM 2.5, PM 10, а також температуру, вологість і тиск. Завдяки цьому містяни будуть інформовані про забрудненість повітря через автомобільні викиди та значні пожежі.

Українська команда розробників ЛУН Місто AIR за підтримки Хмельницької міської ради планує встановити в місті 10 нових приладів для вимірювання якості повітря. За словами Анни Денисенко, місто Хмельницький обрали першим для реалізації задумів не просто так. Рішення було прийнято завдяки ініціативності профільного управління Хмельницької міської ради.

Скріншот із новини на сайті Хмельницької міськради

Управління екології відгукнулось і проявило активну позицію щодо цієї ініціативи. Завдяки цьому ми починаємо саме з цього міста”,

– зазначила Анна Денисенко.

За словами кураторки, станції кожному місту надаються безкоштовно. Для Хмельницького попередньо передбачається встановлення 10 станцій. Роботу мережі станцій із семи датчиків вже можна побачити на карті, однак у проєкті продовжують збирати заявки від бажаючих стати волонтером та обладнати у себе одну із мережі станцій.

Скріншот карти “ЛУН Місто Air”. Хмельницький

Щоб подати заявку на встановлення станції, потрібно заповнити форму за посиланням. Її розглянуть і, якщо локація підходить, нададуть станцію. Часу на заповнення залишилось не так багато, максимум до початку вересня, адже в середині вересня команда планує вже запустити роботу усіх 10 станцій.

Ми б хотіли десь у середині вересня запустити всі ці 10 станцій. Але щоб це зробити, потрібно технічні процедури провести. В людей ще до кінця серпня час точно є. Надсилайте в серпні заявки. Надсилайте навіть на початку вересня. Буде шанс, що наступна станція стоятиме саме у вас”,

– закликала мешканців Хмельницького Анна Денисенко.

Наявність розетки та доступ до Wi-Fi

Представниця ініціативи також розповіла, що в них обмежена кількість станцій. Загалом вони б хотіли хоч у кожному домі їх встановити, однак наразі не можуть це зробити. За їхніми попередніми розрахунками 5-10 станцій на місто має бути достатньо. Однак для кожного міста кількість не буде сталою, адже кількість вираховується, виходячи з того наскільки вона покриває місто. Плюс це залежить і від кількості отриманих заявок. Чим більше буде заявок на різних локаціях – тим більше буде їх і встановлено.

“10 станцій для Хмельницького буде достатньо. Щоб приблизно оцінювати (якість повітря – ред.) і 3 станцій достатньо. Однак коли їх 10, то ми маємо більш об’єктивну картину та ситуацію. Вони (станції – ред.) працюють паралельно з існуючими вже в місті станціями. Ми завжди готові ділитись нашими даними, тому ми їх і передаємо ініціативі, яка раніше встановлювала станції. Тобто вони теж можуть наші дані використовувати. Це паралельні системи, які доповнюють один одного і створюють більш об’єктивну картину ситуації по якості повітря”,

– додала кураторка проєкту.

В проєкті наголошують, що, заповнюючи заявку на становлення станції, людина має поставитись до цього відповідально. Після опрацювання заявки, представники ініціативи відправляють станцію, а людина має її прийняти. Вже, на жаль, були випадки, коли люди просто переставали піднімати слухавку. А позаду – вже велика пророблена робота, пророблена в пусту. Якщо людина погодилась встановити станцію, то саме встановлення її не повинно лякати, адже встановити її можна самостійно. В проєкті працює менеджер, який розповідає, як саме це зробити. Головне – наявність розетки та доступ до Wi-Fi.

Підтримка профільного управління

За словами кураторки проєкту Анни Денисенко від управління з питань екології та контролю за благоустроєм Хмельницької міськради їм потрібна лише інформаційна підтримка. Загалом їм цікаво навколо себе зібрати однодумців, яку будуть розділяти цікавість до теми якості повітря. І тут звичайно ж може допомогти профільне управління.

Це ж підтвердили і в профільному управлінні міської ради та додали, що також домовились допомагати представникам проєкту запуску мережі станцій з визначенням конкретних місць. У випадку відсутності потрібної кількості заявок від мешканців – в управлінні готові допомогти із розміщенням станцій на території комунальних підприємств.

Представники проєкту попросили лише інформаційної підтримки від нас. Щоб ми їм допомогли з конкретними місцями. В яких місцях у місті, в яких локаціях ми б хотіли більше бачити ці станції. Як ми з ними домовились – вони планують на першому етапі встановити 10 станцій. З нашої сторони ми б хотіли, щоб на території міста було 7, а 3 станції щоб було встановлено в громаді. Це було б правильно з нашого боку”,

– зауважив головний спеціаліст відділу екології управління з питань екології та контролю за благоустроєм Хмельницької міської ради Владислав Пукас.

Представник управління додав, що ці домовленості лише попередні, адже в більшій мірі все залежить від бажаючих встановлювати станції. В проєкті надають перевагу встановленню станцій саме у приватному секторі.

Станції в старостинських округах громади

Якщо ж говорити про встановлення станцій в старостинських округах, то в управлінні запропонували для встановлення села Копистин, Олешин і Шаровечка. Однак розуміють, що в цих локаціях буде ймовірно менше бажаючих, ніж в обласному центрі. Поряд з тим управління готове домовитись з цими сільськими радами щоб на їх території стояла станція.

Нам цікаво моніторити стан якості атмосферного повітря не тільки в місті, а й в громаді. В місті в нас є більш-менш моніторинг. У нас був громадський проєкт. Під час його реалізації встановили 10 портативних датчиків. У нас є постійні пункти спостереження в місті – два датчики”,

– прокоментував своє бачення розміщення станцій в Хмельницькій територіальній громаді Владислав Пукас.

Заморожена Програма державного моніторингу атмосферного повітря

Також в управлінні розповіли, що в них вже є погоджена Програма державного моніторингу атмосферного повітря. Ця програма включає в себе низку заходів. У рамках її реалізації планувалось встановлювати два нових датчики саме в місті. Мова про встановлення більш дороговартісних датчиків, які б дозволили краще проводити моніторинг на території міста. Загалом в управлінні було бачення і бажання модернізувати те, що вони вже мають. Однак на громаду таких планів, на жаль, не було. Тому встановлення станцій ЛУН Місто Air в навколишніх селах може вирішити цю проблему.

Скріншот карти зі схемою розміщення пунктів спостережень в англомерації “Хмельницький”

Та загалом ініціатива проєкту ЛУН Місто Air запуску мережі станцій досить вчасна, адже наразі всі міські проєкти заморожені. Заходи, що передбачались в Програмі державного моніторингу атмосферного повітря мали фінансуватись з місцевого Фонду навколишнього природного середовища. Однак через війну всі проєкти наразі заморожені.

Якщо ж говорити про роботу різних систем моніторингу в Хмельницькому, то вони незалежні один від одного. За словами представника профільного управління проєкт ІТ-компанії ЛУН, він буде моніторити тільки пил, вологість і температуру. Він не розрахований щоб контролювати, наприклад, рівень формальдигіду. Однак працівникам управління ці показники теж цікаві, адже пил – це один із найбільш поширених забруднювачів повітря. В місті дуже багато транспорту зараз і основне забруднення – це якраз таки пил.

Після запуску мережі станцій в Хмельницькому стежити за показниками можна буде в реальному часі на інтерактивній карті та у Telegram- і Viber-ботах.

Читайте також про екологію на Сумщині в матеріалі Регіональний ландшафтний парк (РПЛ) «Сеймський».

Від Alona Bereza