Ціни на нерухомість на вторинному ринку в Україні в порівнянні з початком року зросли на 8%, а на первинному – на 11%. Про це повідомляють в аналітичній службі “OLX.Нерухомість”. Разом з тим лише станом на квітень унаслідок російсько-української війни в Україні знищено або пошкоджено близько 6800 житлових будинків, про це сказав 2 квітня в ефірі єдиного телемарафону міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов. Ті, хто втратили домівки, змушені втікати від окупації та бойових дій, шукають житло у власність або оренду в інших регіонах та містах України, зокрема й у Дніпрі.

Обмеження воєнного часу

З початком повномасштабного вторгнення росії робота реєстрів Мін’юсту, зокрема й можливість державної реєстрації прав на нерухоме майно, була припинена. Мета такого кроку – убезпечити та захистити дані. Проте вже з травня доступ до реєстрації угод відновлено почергово в більшості регіонів України, окрім зон тимчасової окупації та бойових дій.

Повернення активного життя на ринку купівлі-продажу житла відбулося не без змін у процедурі. Наприклад, правочини з майном можуть посвідчувати лише певні нотаріуси, визначені Мін’юстом. Самі квартири не можна продавати протягом місяця після набуття прав, а також посвідчувати ці правочини на підставі довіреності. Під забороною перебуває можливість вилучення майна під іпотечним кредитом. Крім цього, продовжено строки прийняття спадщини.

Воєнні дії, міграційні процеси, неможливість фізичної присутності усіх власників майна, як цього вимагає законодавство, запроваджені обмеження, за підрахунками порталу “ЛУН” вплинули на продаж нерухомості – кількість житла, яке власники бажають продати, в цілому по Україні знизилася на 50% від рівня, який був до 24 лютого 2022 року. Падіння є більшим у громадах, наближених до зони бойових дій і не спостерігається тільки у західних областях.

За словами Юрія Піти, діючого президента Асоціації спеціалістів з нерухомості, якщо умовно поділити країну на три зони, то у східній (до якої належить місто Дніпро – авт.) більшість угод, які укладаються, заплановані ще до війни.

Юрій Піта каже, що наразі покупці здебільшого купують для себе, інвестори не активні, всі очікують.

Спеціаліст з нерухомості дніпровської агенції “Best City” Євген Славний стверджує, що ринок продажу житла у Дніпрі впав на 90%, при цьому ціна на квадратні метри майже не змінилася.

Не продаються ні новобудови, ні “вторинка”

Аналітики ЛУН стверджують, що наразі в Дніпрі та області лише у 46 новобудовах йдуть продажі житла, у лютому їх було 72. Кажуть, що падіння на третину пропозиції – характерна ознака впливу війни. При цьому через зміну курсу валют, у гривневому еквіваленті вартість суттєво змінилася. Якщо на початку року за квадратний метр у новій квартирі забудовник хотів 27-28 тис. грн (в економ класі – близько 21 тис. грн), то в серпні – 40 900 грн (до 30 тис. грн за кв.м в економ класі).

Рієлтори, за даними порталу, стверджують, що попри незначне падіння пропозиції нового житла у Дніпрі, попит на нього майже відсутній. Висока ціна (до 1000 доларів за кв.м) робить таке житло в умовах обережності покупців неконкурентним порівняно з вторинним ринком.

Зміна цін на квадратний метр житла в новобудовах Дніпра та Дніпропетровської області. Джерело: проєкт міських досліджень “ЛУН Місто”

За даними порталу оголошень “Варіанти”, суттєвих змін у доларовому вираженні вторинний ринок продажів житла у Дніпрі не зазнав. У середньому покупцеві доведеться заплатити від 502 доларів за квадратний метр на околицях міста (масив Північний) до 780-806 доларів на Набережній Перемоги.

Фахівці з продажу “ОЛХ.Нерухомість” констатують, що сьогодні вартість житла на Дніпропетровщині на вторинному ринку одна з найнижчих в Україні – 16 358 грн. за кв.м, і тут регіон поступається лише Сумщині. 

Проте поведінка потенційних покупців на “вторинці” зазнала змін. За словами Євгена Славного, наразі люди готові віддати гроші лише за житло з хорошим ремонтом, інше не цікавить. Рієлтор також наголошує, що натепер найкраще знаходять нових власників об’єкти, на які є дисконт у 10-20% від довоєнного рівня. Варто зазначити, що навіть попри такі знижки зміна курсу гривні фактично збільшила ціну житла, або не змінила її зовсім.

Оренда житла: зміна цін і переміщені особи

Найбільших змін, за словами опитаних рієлторів, зазнав ринок оренди житла. З початком повномасштабного вторгнення переміщені родини шукали тимчасового дому в Дніпрі. Євген Славний підтверджує, що це призвело до зростання цін на оренду щонайменше на 50%, а сам попит зріс на 70%. 

Підвищений рівень попиту вплинув на процес пошуку житла та терміни. Найдешевша оренда однокімнатної житлоплощі на околицях міста, за даними “ОЛХ.Нерухомість”, стартує від 4000 грн, без комунальних послуг та ремонту. 

Проте переміщені особи часто стають заручниками іншої цінової політики. За словами Євгена, у 30% випадків власники не готові віддати житло в оренду переміщеним родинам. Проте до останнього часу це була не єдина причина. Справа в тому, що Дніпро став прихистком для родин здебільшого з Донецької та Луганської областей. Зазвичай вони винаймають житло на короткий період – від 1, 3-6 місяців. Такий строк підходить далеко не всім власникам житла, що ставало причиною відмов.

Євген Славний, фахівець агенції нерухомості “Best City” у Дніпрі

Під час спілкування з переміщеними людьми з Сєвєродонецька, Маріуполя та Бердянська найпершою проблемою, яку вони називали у Дніпрі, озвучена вартість оренди житла. Багато родин змушені перебувати у тимчасових притулках та гуртожитках довше, ніж передбачали, саме через пошуки оренди за нижчу ціну. Одні родини евакуюють батьків поважного віку, яким складно пересуватися, та шукають можливість винайняти квартири на перших поверхах. Інші шукають приватні будинки, адже в себе вдома вони звикли до такого побуту.

Міграція місцевого населення та велика кількість переміщених осіб, разом з усіма іншими проблемами, які є наслідками російської агресії, уже позначилися на ринку нерухомості міста. Експерти, з якими ми поспілкувалися, прогнозувати розвиток подій у своїй сфері не готові.

Також читайте про ринок праці у Конотопі, що на Сумщині.

Заголовне фото автора