Коронавірус – слово, яке тримало нас у страху понад два роки. Це слово, яке забрало мільйони життів в усьому світі. Це слово, яке забули українці 24 лютого 2022 року. Забули, адже на його заміну прийшло інше слово – війна. Однак це не означає, що коронавірус десь зник. Він всі ці більш як 6 місяців продовжував інфікувати українців. Правда, показники не були аж такими тривожними. Однак під кінець літа в багатьох областях України почали фіксувати зростання кількості інфікування COVID-19. Це ж стосується і Хмельницької області.

Ситуація із поширенням коронавірусної інфекції на Хмельниччині

Державна установа «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» 6 та 9 серпня на своєму офіційному сайті розмістив інформацію про те, що на Хмельниччині зростає кількість нових хворих COVID-19.

«За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за тиждень з 1 до 7 серпня у Хмельницькій області зареєстровано 279 підтверджених випадків COVID-19. У порівнянні з попереднім тижнем, кількість нових хворих зросла на 35,4%. За перший тиждень серпня одужали 183 особи, однак через ускладнення, спричинені COVID-19, померла 1 людина»,

– йдеться в офіційному повідомленні обласного центру.

Скріншот із сайту ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»

Також з поширеної інформації обласним центром видно, що на 28 серпня в Хмельницькій області загалом уже було зареєстровано 214 301 випадок захворювання на коронавірусну інфекцію, 209 210 осіб одужало і 3 845 осіб померло.

Якщо ж говорити про два місяці літа (червень та липень), то в Хмельницькій області найбільше випадків у цей період реєстрували в місті Хмельницькому – 95 громадян (з них 9 дітей) та 247 громадян (30 з них діти) відповідно. За інформацією Хмельницької обласної адміністрації на 23 серпня в обласному центрі вже було зафіксовано 654 випадки захворювання на коронавірус.

Скріншот допису із Фб-сторінки ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»

Ситуація із поширенням коронавірусу в Хмельницькому районі та обласному центрі

Детальну інформацію про ситуацію із поширенням коронавірусу в Хмельницькому районі та місті Хмельницькому з 24 лютого по 23 серпня надала і Хмельницька ОВА.

Загалом із отриманих даних видно, що починаючи з липня кількість хворих в обласному центрі та Хмельницькому районі почала стрімко збільшуватися. Це підтверджують показники захворюваності за неповний місяць серпень – 654 та 54 зафіксовані випадки відповідно.

За інформацією, що надала Хмельницька обласна військова адміністрація в Хмельницькому обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф наразі функціонує по області 98 бригад. За тиждень з 15 серпня по 21 серпня 2022 року цими бригадами загалом здійснено 3 192 виїзди, серед яких 63 виклики були із підозрою на коронавірусну інфекцію. В цей період госпіталізовано 52 особи, з них 33 випадки підтвердились.

Ліжко-місця в медзакладах Хмельниччини

Під час пандемії в найбільш важкі періоди на Хмельниччині 25 медичних закладів надавали стаціонарну допомогу хворим на коронавірус. Ці заклади були законтрактовані з Національною службою здоров’я України (НСЖУ) за відповідним пакетом. У них загалом було розгорнуто 2 947 ліжок для лікування хворих. Наразі в області стаціонарна допомога ковід-хворим надається у 6 закладах охорони здоров’я, де загалом розгорнуто 228 ліжок. У адміністрації також зазначили, що в разі необхідності проводиться збільшення кількості розгорнутих ліжок.

Забезпечення медичних закладів ліками

За інформацією Хмельницької ОВА всі перераховані медичні заклади забезпечені наразі необхідною кількістю лікарських засобів та виробів медичного призначення для лікування хворих на коронавірусну інфекції.

За рахунок Державного бюджету заклади охорони здоров’я для лікування хворих на коронавірусну хворобу отримали за 8 місяців цього року 6 693 упаковки “Молнупіравіру”, 120 флаконів засобу “Актемра” 200 мг/10 мл, 2 482 набори тестів для виявлення ГРХ COVID-19. В якості гуманітарної допомоги було отримано 988 упаковок “Молнупіравіру” та 21 флакон засобу “Актемра” 200 мг/10 мл.

Ситуація із щепленнями на Хмельниччині

З 1 червня 2022 року в Хмельницькій міській громаді призупинив роботу Центр масової вакцинації, що до цього часу працював на постійній основі в обласному центрі. З того часу містяни щеплення можуть отримати в амбулаторіях сімейної медицини, звернувшись до сімейного лікаря. Також щеплення можуть отримати внутрішньо переміщенні особи.

Від початку пандемії в області проведено 1 005 741 щеплень, з них одну дозу отримали – 481 904 особи, дві дози – 463 363 особи, бустерну та додаткову дози отримало 59 973 особи, поряд з тим 4 дози отримала лише 501 особа.

Щеплення вакцинами в Хмельницькій області за весь час пандемії

Загалом в області повністю щеплені 42,6 % мешканців. Найбільше вакцинованих людей у віці 18-19 років (64,8%), 40-49 років (56,6%) та 50-59 років (54,7%). Найменше вакцинованих осіб у групі 80 і старше (17,5%) та діти віком 16-17 років (9,2%).

З 24 лютого по 23 серпня 2022 року 1 дозою в Хмельницькій області було проведено 10 160 щеплень 1 дозою, 17 665 щеплень 2 дозою та 47 455 щеплень додатковими дозами.

Таблиця – Вакцинація в Хмельницькій області з 24 лютого по 23 серпня 2022 року

* колонка 3 – додаткові дози

«997 тисяч доз прийняли хмельничани вакцини. Вакцина є в нас у наявності вся. Звертатися можна до сімейного лікаря або в амбулаторію. І таким чином вакцинуватися. Хочу сказати, що, на жаль, бустерну дозу у нас прийняли всього 52 тисячі осіб. Це мало на таку кількість. Необхідно прививатись бустерною дозою теж»,

прокоментував Суспільне Хмельницький ситуацію із вакцинацією на Хмельниччині гендиректор обласного центру контролю та профілактики хвороб Микола Габрикевич.

Скріншот відео сюжету Суспільне Хмельницький

Рекомендації фахівців та медиків щодо щеплень від коронавірусу

Нагадаємо, що в Україні дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19 усім людям, віком від 60 років. Також це стосується людей віком 18-59 років із хронічними хворобами. Відповідні рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики № 16-06/2022 були затверджені наказом МОЗ № 1249 від 19 липня 2022 року. Якщо людина не належить до групи ризику та не має 60 років – наразі робити другу бустерну дозу щеплення проти COVID-19 не рекомендовано.

Зображення кампанії за вакцинацію від COVID-19 vaccination.covid19.gov.ua

Обласний центр контролю та профілактики хвороб та місцеві лікарі нагадують, що найкращим методом профілактики COVID-19 є щеплення. Особливо актуальним це питання стає з настанням осінньо-зимового періоду, коли захворювання, що поширюють повітряно-крапельним шляхом, в тому числі коронавірус, стають активнішими. І навіть в умовах воєнного стану.

Вакцини у закладах охорони здоров’я Хмельницької області є достатньо, в тому числі – й для здійснення щеплення бустерною дозою. Щепитися від COVID-19 в Україні можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації. Перелік пунктів вакцинації в розрізі областей можна знайти за посиланням або звернутись за телефоном 16-77.

Читайте також про ситуацію із поширенням коронавірусу в Чернівецькій області.

Від Alona Bereza