Чернівецька область була першою в Україні, де виявили захворювання на коронавірусну інфекцію. Зараз в області офіційно зареєстровано майже 160 тисяч випадків інфікування. Проте, кількість перехворілих є значно більшою. Як військовий стан уплинув на епідемію, чому зараз зростає кількість захворювань, наскільки критичною є ситуація в Чернівецькій області та коли коронавірус може зникнути – читайте в інтерв’ю з лікарем-епідеміологом Юрієм Падурару.

Лікар-епідеміолог Юрій Падурару. Фото з Facebook Юрія Падурару

Для початку розкажіть, наскільки збільшується захворюваність на COVID-19 у Чернівецькій області?

“За результатами епідеміологічного нагляду за захворюваністю в Чернівецькій області протягом останнього тижня зареєстровано 879 випадків COVID-19, зокрема 105 випадків серед дітей. У порівнянні з попереднім періодом відбулося зростання захворюваності на 59%. Зокрема зросла захворюваність і серед дітей на 20 випадків”.

“В Чернівецькій громаді захворюваність зросла на 95%”

У який громадах і районах області найбільше зростає захворюваність?

“В усіх районах області зросла тижнева захворюваність: в Чернівецькому районі на 53%, у Вижницькому на 32 випадки та у Дністровському район на 41 випадок. За 33-тій тиждень 22 року найвищі показники захворюваності серед територіальних громад зареєстровані в Неполоківській, Веренчанській та Кіцманській. У цих громадах реєструють найвищі показники захворюваності. У 28 територіальних громадах зареєстровано ріст захворюваності. Наприклад, на 95 відсотків зросла захворюваність в Чернівецькій громаді”.

Кіцманська лікарня. Фото: Чернівецька обласна військова адміністрація

Що вплинуло на зростання кількості захворювань, на вашу думку?

“Як і ми прогнозували, зростання захворюваності на COVID-19 в серпні цього року пов’язано з тим, що в області за результатами досліджень зразків матеріалу від хворих, установлена циркуляція коронавірусу омікрон – ВА.1, ВА.2 і ВА.5. Серед цих варіантів омікрону домінує циркуляція омікрону ВА.5. В зв’язку з тим, що в області кожна нова хвиля була пов’язана з появою нового варіанту вірусу, то зараз найбільше омікрону ВА.5. Це підтверджує початок нової хвилі захворюваності, яка буде викликана циркуляцією саме цього вірусу”.

Тобто ми можемо говорити про те, що вже розпочалась 5 хвиля коронавірусу?

“Зараз відбувається стрімкий скачок захворюваності. В серпні ми прогнозуємо зростання в 3-4 рази порівняно з липнем. І це підтверджує те, що розпочалась 5 хвиля, оскільки прогнозоване зростання в серпні відбувається в рази.”

Фото: Чернівецька обласна військова адміністрація

Скільки людей станом на зараз хворіє на коронавірусну інфекцію?

“Станом на зараз це понад 1000 активних хворих, які отримують лікування. Частина з них знаходиться на амбулаторному лікуванні. 30% за останній тиждень було госпіталізовано. Це ті, хто має середні та важкі форми перебігу хвороби. Це свідчить про достатньо складний і важкий перебіг. Це багато”.

“Кількість людей, які перехворіли, значно вища ніж та, яка увійшла в медичну статистику”

За весь період пандемії в Чернівецькій області зареєстровано майже 160 тисяч випадків захворювання на COVID-19. Яка кількість населення могла перехворіти, окрім офіційно підтверджених?

“Ми можемо сміливо сказати про те, що 500 тисяч людей в Чернівецькій області перехворіли на COVID-19. Це ті люди, які не зверталися за медичною допомогою. Люди, які в легкій формі перехворіли і не знали про це. Ті люди, які не проходили тестування. У зв’язку з цим вони не включені в статистику захворюваності. Сьогоднішню цифру ми можемо сміливо множити на три і казати, що кількість людей, які перехворіли значно вища ніж та, яка увійшла в медичну статистику”.

Лікар-епідеміолог Юрій Падурару. Чернівецька обласна клінічна лікарня. Фото з Facebook Юрія Падурару

Наскільки може зрости захворюваність з початком нового навчального року?

“Безумовно, щороку з початком навчального процесу зростає захворюваність на інфекції, які передаються, як і повітряно-крапельним шляхом, так і контактним шляхом. Це відбувається у зв’язку з тим, що з’являються скупчення людей в окремих приміщеннях, де зазвичай недостатнє провітрювання, неможливість дотримання дистанції чи інших профілактичних, протиепідемічних заходів. Зниження температури у вересні, жовтні також призводить до передачі вірусних інфекцій. Ми очікуємо зростання захворюваності у цей час”.

Яка ситуація в місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб?

“Щодо кожного випадку, який реєструємо серед внутрішньо переміщених осіб ми проводимо епідрозслідування, даємо додаткові рекомендації, щоб унеможливити поширення інфекції. До прикладу, найчастіше ми даємо такі рекомендації, як розмежування, спостереження за контактними особами, вакцинація. Вимоги, які є направлені на те, щоб попередити. В зв’язку з тим, що в Україні запроваджено режим воєнного стану, дотримуватись усіх тих протиепідемічних заходів зараз неможливо. Тому вони [заходи] є рекомендаційного характеру, шляхом прохань і рекомендацій”.

Школа в Чернівецькій області. Фото з Facebook Юрія Падурару

Як впровадження військового стану вплинуло на епідемію коронавірусу?

“Рівень захворюваності з початком війни був достатньо високим, особливо в лютому і березні. Те, що захворюваність упродовж березня, квітня і травня знижувалась, це просто завдяки тому, що епідемічний процес відбувався природньо. Я б не пов’язував зниження захворюваності з запровадженням військового стану”.

Чи збільшується кількість смертельних випадків на фоні загального зростання захворюваності на коронавірусну інфекцію?

“Так. За останній тиждень було зареєстровано 3 випадки смерті внаслідок ускладнень від -19. За минулий тиждень було зареєстровано 4 випадки. Показник летальності становить 2%. Така кількість хворих помирає внаслідок хвороби. Загалом померло в Чернівецькій області 3374 хворих”.

“Коронавірус “оминає” імунітет, як природний так і штучний”

Фото: depositphotos

Наскільки критичною зараз є ситуація?

“Зараз відбувається ускладнення епідситуації. Це ускладнення вимагає запровадження посилених профілактичних та протиепідемічних заходів. Дотримання вимог забезпечить зменшення випадків захворювань. Наші рекомендації стосуються маскового режиму, дистанції, провітрювання, миття рук. Це всі ті рекомендації, які ми надаємо впродовж 3 року пандемії і які залишаються актуальними”.

Коли можна говорити про те, що коронавірус утратить свою силу, а люди не будуть хворіти масово?

“Декілька факторів впливають на це. В першу чергу це створення в людей такого рівня імунітету, який би захищав від зараження. Поки що, той природний імунітет, який створюється внаслідок перенесеної хвороби, не захищає на 100%. А по-друге, це створення таких вакцин, які б захищали і від проникнення вірусу. Також вірус продовжує мутувати, він змінює свою генетичну структуру, підтримує свою генетичну діяльність і продовжує уникати, як природнього так і штучного імунітету. Він оминає імунітет. Саме тому, дотримання протиепідемічних заходів і вакцинація дасть можливість максимально уникнути ускладнень епідемічної ситуації”.

Читайте також: Майже 2 мільярди з початку року отримали медзаклади Буковини: що змінилось в наданні медпослуг