Євген Мурза називає себе не екскурсоводом, а мотиватором з вивчення історії рідного міста. Проживши 12 років у Римі, він повернувся до Сум, аби започаткувати проєкт «Сумиґард». Зараз чоловік проводить екскурсії здебільшого для мешканців Сум. Однак зосереджується не на міфах і загальних відомостях із підручників, а на менш поширених, та не менш значимих фактах про місто. Євген впевнений: історія – це зброя.

«Сумиґард»: про проєкт і його автора

Євген Мурза народився і виріс у Сумах. У чотирнадцять – переїхав до Риму, де здобув освіту пов’язану з політологією та міжнародними відносинами. Загалом Євген прожив у Римі 12 років. Пояснює, повернувся, щоб жити вдома і популяризувати історію:

«За той час, що я жив в Італії, в Римі, їздив в Україну і повертався, я бачив Європу, різні міста. Я помітив, що маючи унікальну історію, українську, ми про неї не розповідаємо. Ми її не знаємо. Ми думаємо, що ми гірші, що в нас просто нічого немає. Так само Суми в українському контексті також вважають, що у нас нічого немає. Ми просто нічого не знаємо. Тому моя мрія і мета – просто взяти і зробити так, щоб сумчани повірили в себе!»

Євген Мурза, мотиватор з вивчення історії
Фото автора

Аби мотивувати сумчан вивчати історію рідного міста, Євген Мурза створив проєкт «Сумиґард». Спершу публікував цікаву інформацію про місто на сторінці в Інстаграм. Наприкінці серпня минулого року Євген почав проводити екскурсії в місті. Пригадує, тоді багато хто не вірив, що це буде цікаво для сумчан. Але практика довела: у містян є великий запит на історію.

«З початком повномасштабної війни, 30 квітня, я зробив першу екскурсію. Вона була благодійною, потім цілий травень були благодійні екскурсії. Я хотів зробити свій внесок. Я вважаю, що історія – це зброя. На той момент я міг допомагати таким чином».

Євген Мурза, мотиватор з вивчення історії
Фото автора

Зараз Євген Мурза проводить по кілька екскурсій на тиждень. Зокрема, разом з сумчанами досліджує «Дух старих вулиць», розповідає, якими кілька століть тому були Соброна, Троїцька та Петропавлівська. Екскурсія «Слобідський шлях» присвячена козацькій історії міста та її засновнику, отаману Герасиму Кондратьєву.

Не поширені легенди, а маловідомі факти

У сумських школах діти детально не вивчають історію міста, а це, переконаний Євген Мурза, неправильно.  Бо зазвичай люди знають про місто лише певні факти, не розуміючи, яке значення в загальноукраїнському культурному та історичному контексті воно має.

Так, наприклад, мало хто з сумчан здає, що полковник Кондратьєв був претендентом на гетьманську булаву. Місцеві дуже часто використовують фрази «поїхати в город» або «був у городі». Але це, пояснює засновник проєкту «Сумиґард», не просто усталені фрази з русизмами. Адже город – це давньоукраїнське слово, синонім фортеці. А центральна вулиця міста, що була частиною укріплення, мала назву Городоцька.

Фото автора

За час радянської влади у Сумах знищили багато християнських храмів, зокрема Покровську церкву. Вона розташовувалась у самому центрі міста, до 30-тих років минулого століття, і мала неабияке значення для представників козацтва. Із місця, де колись височів величний храм, розпочинається екскурсія «Слобідський шлях: козацька історія твого міста».

Фото автора

Чи не найбільше відвідувачів екскурсій Євгена вражає історія назви міста Суми. Із дитинства всі місцеві звикли до легенди про знайдені на березі Псла три мисливські сумки із золотом. Іще одна легенда переповідає історії козаків, що сумували тут без жінок. Насправді ж, пояснює гід, одна з річок на якій стоїть місто має давні назву Сума або Суми. Боплан наніс цю назву на карту ще у 1651. І це – лише дещиця справді цікавих історичних фактів про місто.

«У підручниках з історії створюється, скажімо так, ідеологія. Бо вона розповідає лише про позитивне, але історія багатогранна. А ми, чомусь, поділяємо її на біле і чорне. А насправді вона вся змішана. І це все наше».

Євген Мурза, мотиватор з вивчення історії

Чи популярний проєкт «Сумиґард» серед сумчан?

В один із суботніх ранків на екскурсію Євгена Мурзи приходить близько 20 сумчан. Серед них – діти, молодь і старші люди. Об’єднує одне – прагнення до вивчення історії рідного краю.

«Я дуже рада, що у нашому місці є такий чудовий діяч, громадянин. Просто Євген просив не називати його екскурсоводом. Дуже талановита молода людина, це, по-справжньому, молоде обличчя Сум. Я була нещодавно на його лекції, мені дуже сподобалося. Свою історію дійсно треба знати. Сумщина і Слобожанщина, вона дуже багата на історичні будівлі, на історичні події. Кому, як не нам, жителям цієї місцевості, про це потрібно знати». 

Євгенія, сумчанка

Кожен з учасників екскурсії дізнається щось цікаве і нове для себе.

Ми стояли щойно фактично у храмі, уявляєте, я не знала, що там був храм. Обов’язково потрібно вивчати історію. Це початок усього!

Ольга, сумчанка

Олександра запросила на екскурсію дружина, таким чином пара святкує одинадцяту річницю свого весілля.

Фото автора

Людина, яка проводить екскурсію, досить глибоко вивчала ці всі питання і про місто, і про добу козацтва. І досить цікаві наводить факти, зокрема про Перекоп. Картина, яку він загальну дає, про оборонне місто Суми, дійсно, розуміємо, що саме так потрібно було будувати місто і оборонятися від ворогів.

Олександр, сумчанин

Вивчаючи історію окремого міста і цілої країни,  переосмислюєш сьогодення, говорять відвідувачі екскурсії.  Так можна усвідомити, хто ми, звідки походимо і на яке заслуговуємо майбутнє.

Читайте також, як працюють екскурсоводи у Дніпрі?