Середа, 14 вересня 2022 року, для жителів індустріального Кривого Рогу запам’ятався вибухами. Місто, що всіяне шахтами та копальнями, звичне до гучних звуків, однак від початку війни навіть тут поглядають на небо під час роботи сирени оповіщення. І цього разу не дарма. 

Надвечір містом прокотилась луна від падіння ракет. Фактично одразу після цього – частина міста лишилась без води, а інша навпаки – отримала її з надлишком.

Наслідки розливу вод у Кривому Розі після ракетного обстрілу

Вийшов забрати сина з тренування. Сирена звісно, але малого на зупинці зустріти треба, та й звикли вже всі, чого вже тут таїти. Аж тут чую – гупнуло. Потім ще раз і ще. Вибухи наче глухі – то думав, що ППО спрацювало. Туди-сюди глянув, бачу – дим іде зі сторони Карачунів. Думаю “ясно, долетіли бл***ни”. Аби тільки без жертв”, – розповідає свої враження місцевий житель Дмитро Снісар

Фактично одразу підтвердив “приліт” керівник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. За пару годин голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко повідомив, що росіяни ударили по місту сімома крилатими ракетами Х-22 з літаків стратегічної авіації. Попали по об’єктах критичної та транспортної інфраструктури.

Фактично тоді ж заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко на своєму офіційному телеграм-каналі дав оцінку діям країни-агресора.

Це терористичний акт проти наших людей, проти конкретного міста. Адже ракети прицільно летять у споруди, які мають критично важливе значення в життєзабезпеченні людей. Сьогодні російські війська направили максимальну кількість своєї зброї на гідротехнічні споруди.

Мета очевидна – спроба створити надзвичайну ситуацію. Їм не важливо, чи залишаться люди без води, чи місто опиниться у воді. Їм потрібна наша паніка, в якій важко приймати рішення. Тому не панікуємо. Вже зараз служби ліквідовують наслідки ракетних ударів, а на місці координує роботу військова адміністрація. Головне, що потерпілих серед мирного населення немає, а інше – відновимо”.

Панікувати криворіжці і не планували, однак пошкоджені шлюзи дамби на Карачунівському водосховищі, яке є основним постачальником води для міста, почали пропускати величезні потоки води, що одразу підтопили частину міста та фактично лишили без водопостачання пару районів.

Наслідки вибуху ракет. Джерело – Офіс Президента

Аби мінімізувати ризики міська влада прийняла рішення провести тимчасову евакуацію населення кількох вулиць у двох районах міста. Інгулецький район: вулиці Штерна, Гжацька, Склевата, Югоківська, Григорівська, Земнукова. Центрально-Міський район: вулиці Лепицького, Іорданська, Бажанова, Грабовського, Машинобудівників, Черняховського, Дунайська, Ходича, Маріупольска, Сташкова, Зарічна, Першотравнева, Староярмаркова, Плєханова, Маміна-Сібіряка, Ентузіастів. Ці вулиці постраждали від наводнення. На них уже працює спецтехніка, ліквідовуючи наслідки.

А поки фахівці працюють до місцевих пабліків потекли фото та відео затоплених вулиць, будинків та парку Федора Маршавцева. Враховуючи, що там, на річці Інгулець, знаходилась одна з візитівок міста – човнова станція занесена в список пам’ятників архітектури Кривого Рогу, переживання містян можна зрозуміти. 

Відео з криворізьких пабліків у соціальних мережах

Прокоментував подію й президент України Володимир Зеленський, який, як відомо, сам родом із Кривого Рогу. 

Країна-терорист і далі воює проти мирного населення. Цього разу – ракетні удари по гідротехнічних спорудах і спроба затопити Кривий Ріг. Все, що можуть окупанти, – це посіяти паніку, створити надзвичайну ситуацію, спробувати залишити людей без світла, тепла, води та їжі. Чи зможе це нас зламати? Ажніяк. Чи чекатиме на них справедлива відповідь і відплата? Безперечно, так”, – наголосив Зеленський.

Ще одну версію істинних намірів країни-терориста озвучив під час вечірнього ефіру програми «Фейгін Live» радник Офісу Президента Олексій Арестович:

Вони сьогодні зробили цікаву дію – влупили по греблі в Кривому Розі, очевидно, чекаючи, що по Інгульцю піде хвиля і змиє наші понтони, наші переправи, які наші війська використовують для того, щоб діяти на цьому театрі, переправлятися». 

Ну думку Арестовича, подібна тактика результатів не дасть, оскільки по-перше Інгулець усе ж не Дніпро і повноводного розливу все одно не вийде, а по-друге українські війська мають чимало точок переправи, тож ця аварія контрнаступу не завадить. 

Читайте також про наслідки обстрілів у Запорізькій області Південний схід тримається: пекельні ворожі обстріли Запоріжжя, Оріхова, Чапліна