Уже 15 років тягнеться історія з будівництвом. Цього року роботи почалися. В історичному центрі міста – буферній зоні ЮНЕСКО – може з’явитися сучасна новобудова-багатоповерхівка.

Трохи передісторії

Ще у 2007 році Чернівецька міська рада ухвалила рішення здати в оренду забудовнику земельну ділянку на Шептицького 7 розміром 0,25 га, хоча там розташовувався спортивний майданчик трьох навколишніх шкіл. Спершу орендар (колективне проектно-кошторисне бюро побуту) переконував, що має на меті зведення замість старої будівлі, частина якої належить йому, торгово-офісної споруди.

Саме про це був укладений між ним та виконкомом договір про співпрацю в 2007 році: одна торгово-офісна будівля на Шептицького 7, відновлення спортивного шкільного майданчика після будівництва та підземний паркінг під майданчиком, аби розвантажити центр міста від транспорту. Все це забудовник мав зробити до 2010 року, крім того, віддати місту в новозбудованому об’єкті 94,5 кв м. власності, які він мав знести, та ще + 10 % площ.

Не дивлячись на те, що до 2010 року забудовник не виконав умови договору співпраці та договору оренди землі, обидва договори залишались чинними, бо депутати продовжували дію договору оренди землі і в 2010 році, і в 2013-му, і в подальшому в 2016 році.

Зона ЮНЕСКО чи будівельний майданчик?

При цьому в 2015 році забудовник отримав містобудівні умови та обмеження на два багатоповерхових будинки. Тобто на проєкті забудови з’явилось вже два об`єкти: окрім колишньої триповерхової будівлі бюро, виник проєкт семиповерхового будинку прямо на спортивному шкільному майданчику.

Таким чином у центрі міста з його старовинною австрійською архітектурою запланували звести cучасну новобудову. Місце дороге, за квадратні метри можна взяти немалі гроші, які, як відомо, “не пахнуть”. А діти без спортивного майданчика обійдуться…

Шоковані новиною мешканці навколишніх будинків кинулися рятувати ситуацію: зверталися за допомогою і до правозахисників, і писали петиції, а в 2019 році дійшли навіть до міністра освіти й науки України. Вказували, що така забудова незаконна, адже ведеться в буферній зоні ЮНЕСКО, якою є центр Чернівців.

На подібні будівельні роботи треба мати спеціальний дозвіл Міністерства культури та інформаційної політики, проєктна документація також має бути погоджена цим органом. Також про майбутнє будівництво необхідно поінформувати ЮНЕСКО. Рекомендації ЮНЕСКО щодо будівництва обов’язкові до виконання. Ні погодження проєктної документації, ні дозволу на виконання робіт в історичному ареалі міста орендар якраз не міг (чи не хотів) надати. Власне, це найтемніша пляма в цій історії.

Тим часом чернівчани спостерігали, як у центрі міста розгортаються роботи. Територію огородили парканом, робітники вирубали дерева і почали копати котлован. Мережу водоканалу пошкодили, пробили труби. Майже знищили вантажними машинами під’їзну дорогу.
Будівництво йде повним ходом. Тут навіть пропонують купувати квартири у житловому комплексі “Шептицький”. І, впевнена, є зацікавлені, які вже приглядаються до цього ласого шматка.

А що ж правосуддя?

Суди стосовно забудови на Шептицького тягнуться як безкінечність. І за дивним збігом обставин усі вони виграються забудовником. Однак питань у цій справі залишається багато.

По-перше, громаду цікавить, де ж дозвіл міністерства? І чи він був? Бізнесмен же пояснює, що звертався туди ще у 2018 році, але… не отримав звідти ані погодження, ані відмови. А якщо не заборонили, то значить – не заперечують.

Однак депутатка від цього округу Тетяна Шепелько стверджує протилежне і готова підтвердити копіями відповідних документів, які отримала від Міністерства культури та інформаційної політики України офіційно у відповідь на свій запит:

Липень 2021 року: забудовник отримує відповідь від Міністерства з висновками та рекомендаціями ЮНЕСКО про те, що має переробити проєктну документацію та знизити поверховість та висоту майбутніх будинків на Шептицького 7. Але це рішення йшло врозріз із його планами.

Є питання до міської влади

Спочатку забудовник мав відновити спортивний шкільний майданчик та віддати 10% площ у новозбудованому об’єкті громаді. Виконком рішенням від 12.12.2020 ухвалив погодити додатковий договір до договору про співпрацю з підприємцем, з якого ці зобов’язання знято й він виявився нічого не винен місту. У січні 2021 року новообрані депутати повернулися до питання і проголосували за скасування цього одіозного рішення попередників. Здавалося, що все стане на свої місця. Однак люди зарано вірили.

Знаючи, що не має права будувати, не переробивши проєктну документацію, і не погоджуючись виконувати нове рішення міської ради, забудовник ще раз іде до суду і отримує рішення на свою користь. А на його підставі – й сам дозвіл на початок будівельних робіт. Тож юридична фортуна – якась підсліпувата Феміда – зіграла на руку підприємливому орендатору. І 2 серпня 2022 року починається будівництво. Як же реагує влада?

Фірмі раніше оформили дозволи, вони отримали погодження на будівництво. Після цього були суди з міською радою. Але вони виграли суд і отримали рішення, що мають право здійснювати будівництво. Не знаю, яким чином, але вони мають усі дозволи і ми повинні виконувати рішення суду”, – розводить руками мер Роман Клічук.

Він обіцяє контролювати будівництво і змусити забудовника облаштувати спортивний майданчик. Але от невідомо, де? На якій території? Адже там хочуть звести багатоповерхівку. Скільки соток залишиться для дітей? Єдине зауваження, яке мер висловлює до бізнесмена:

Є питання з висотністю будинків. Я не вважаю, що вони мають бути такими високими…

Чому Чернівецька міська рада не подала касацію на рішення судів першої і апеляційної інстанції? Як виявляється, цього не передбачає законодавство. Так, принаймні, пояснює громаді керівник юридичного управління міськради Сергій Венгринюк:

Це пов’язано з тим, що суд розглядав справу як спрощене провадження, що виключає можливість оскарження у касаційному порядку.

Після неприємного розголосу депутати Чернівецької міської ради звернулися до Міністерства культури й інформаційної політики щодо того, чи видавався все-таки дозвіл на ведення будівництва. До міністерства звернулася й обласна військова адміністрація. Створена нею комісія з Управління культури Чернівецької ОВА за дорученням міністерства відвідала місце скандальної забудови та підписала акт, де теж вказує на відсутність дозволу. У такому разі після перевірки міністерство мало б зупинити роботи.

Тим часом Чернівецька окружна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо зловживання службовим становищем посадовцями міської ради, які погодили та уклали із забудовником договір, що суперечить інтересам територіальної громади і дітей.

Слово за громадою

А поки влада розводить руками та скромно заплющує очі на власні прорахунки, час грає на руку будівельникам. Тож дивлячись, як щодня руйнується їхній двір, мешканці будинків на вулиці Шептицького вийшли на пікет проти будівництва багатоповерхівки. Вимагали від міської ради й Міністерства культури та інформаційної політики заборонити роботи.

Мітинг мешканців. Фото Тетяни Шепелько

Акцію протесту ініціювала Тетяна Шепелько. На її думку, зупинити будівництво потрібно негайно, оскільки роботи ведуться з прямим порушенням норм Закону України «Про охорону культурної спадщини»:

Такий припис про негайне припинення робіт на Шептицького 7 Міністерство культури та інформаційної політики мало б видати ще в серпні місяці, оскільки ще 26 липня було поінформоване мною, що на Шептицького 7 починаються роботи, на які немає дозволу міністерства.

Мешканці навколишніх будинків кажуть:

Нас турбує, що будівельники забивають у землю величезні палі, аби залити фундамент, а це позначиться на старих будинках: тут фундаменти не такі міцні, можуть осісти стіни, підуть тріщини…

Вони вимагають від міської ради негайного обстеження їхніх будинків експертом, звертають увагу на те, що будинок по Шептицького, 5 був визнаний аварійним ще в 2006 році. Інші будинки по провулку Турецькому та Шептицького 9 безфундаментні і нового будівництва просто не витримають.

Також небайдужі громадяни ініціювали петицію на сайті міської ради з проханням заборонити будівництво в історичному центрі міста та запропонувати забудовникові іншу ділянку.

Друзі, чернівчани, всі ті, хто розуміє і підтримує мене, мешканців, дітей та пращурів, прошу підпишіть петицію. Її створила не я, водночас дякую всім, хто долучиться до збору підписів і хто розуміє, як важливо зберегти шкільний спортивний майданчик на Шептицького 7! – написала Тетяна Шепелько.

Забудовник не вважає себе порушником. Фото автора

А що забудовники?

Будівництво здійснює фірма «Колективне проєктно-кошторисне бюро побуту». Керують ним хмельничанин Ярослав Бляхарський і чернівчанин Олександр Іванов-Толпінцев.
На вимогу мітингуючих показати дозволи на роботи в центральному історичному ареалі міста, буферній зоні ЮНЕСКО, вийшов до людей Олександр Іванов-Толпінцев, представник проєктного бюро, яке розробляло проєкт будівництва. Він почав доводити, що в Чернівцях немає історичних ареалів та земель історико-культурного призначення. Практично, забудовник своєї вини не визнає і загалом неохоче коментує все, що відбувається.

А тим часом

Зреагувало міністерство культури та інформаційної політики – роботи вирішили тимчасово зупинити. Однак ще зарано думати, що громада виграла цю справу. Адже надто багато коштів у неї вкладено і надто багато, на нашу думку, лобізму та зацікавленості у влади. Може, й там комусь «гроші не пахнуть»? Час покаже.

А наразі громадським активістам, журналістам та небайдужим чернівчанам варто тримати справу на контролі, бо прислів’я «гроші правлять бал», на жаль, досі актуальне.

Читайте також: Як російський бренд покидає Чернівці.