Станом на початок вересня внаслідок збройної агресії росії проти Україні знищено чи пошкоджено більше 300 об’єктів кричної інфраструктури у сфері теплопостачання: котельні, ТЕЦ, ТЕС. Поки в різних містах влада готується до опалювального сезону, дбає про мобільні котельні та генератори, люди активно купують обігрівачі та інші електроопалювальні прилади. Українці відреагували на заяви представників влади про ймовірно найскладніший опалювальний сезон. Про те, наскільки збільшився попит, чи буде навантаження на електромережі та яка небезпека від масового користування електрообігрівачами – читайте у нашому матеріалі. 

Аліна разом з чоловіком та дітьми проживають у девятиповерховому будинку панельного типу. В помешканні централізоване опалення. Електричний обігрівач сім’я купила на початку серпня, в першу чергу для дитячої кімнати. В квартирі розбалансоване теплопостачання, відтак через роздільну подачу тепла в кожній кімнаті температура повітря відрізняється.

Аліна Лисенька. Фото Facebook/voityuk.alina

Іде опалення знизу через всі кухні аж до 9 поверху, потім переходить у дитячу і з 9 поверху повертається на низ. Виходить, що батареї порівняно з вітальнею набагато холодніші. У спальні йде подача знизу і через всі спальні трикімнатних квартир, тому там також прохолодніше. Ми вирішили купити ще керамічний обігрівач для дитячої, щоб діти не мерзли, якщо не буде опалення. Також кондиціонер гріє “холодним-гарячим” до -15 градусів. Ним можна опалювати також”.  

Будинки радянської забудови не розраховані на навантаження електромережі

Панельні будинки радянської забудови здебільшого мають незадовільний рівень енергоефективності та відсутню можливість для регулювання кількісті теплоносія. Також в більшості таких будинків зношена електромережа, яка не розрахована на велике навантаження та значну кількість увімкнених електроприладів. 

Будинок панельного типу у Чернівцях. Фото автора

В помешканні під час ремонту ми поставили нову проводку. А у під’їзді проводка “хромає”. Нещодавно було чути “горілим” у щитку в під’їзді. Ми викликали електриків, вони подивилися і сказали, що гріється автоматика і це має робити ЖРЕП, але ЖРЕП не квапиться, тому коли велике навантаження, то він [щиток] знову гріється. То чи будуть обігрівачі працювати зимою, ще не зрозуміло”. 

Попит на електрообігрівачі зріс у 22 рази

Купувати обігрівачі українці почали ще влітку. Наприклад, онлайн-магазин Rozetka в червні зафіксував зростання попиту, а у липні та серпні він зріс більше, ніж у 22 рази. Подібна тенденція зберігається і в магазинах побутової техніки у Чернівцях, каже продавець-консультант Віталій Мельницький.

Однозначно купують більше обігрівачів, якщо порівнювати з минулим роком. І до того ж сезон купівлі обігрівачів значно скоротився. Якщо в минулому році ми продавали їх у вересні, наприкінці жовтня та навіть у листопаді, то в цьому році почався попит ще в липні. Люди почали цікавитись “дуйками”, конвекторами та іншими видами теплообігрівачів. Споживачі зараз не дивляться, що там на 100-200 гривень десь зросла вартість, адже це для створення комфорту”. 

“Електромережі не витримають навантаження”

Завідувач кафедри електроніки і енергетики Чернівецького національного університету Едуард Майструк. Фото автора

Сьогодні в Чернівцях орієнтовно 5 відсотків будинків мають стаціонарне електроопалення. Такі будівлі розраховані на навантаження електромереж, розповідає завідувач кафедри електроніки і енергетики Чернівецького національного університету Едуард Майструк. Більшість будинків житлового фонду в Чернівцях не придатні до того, щоб електроопалення було в них основним типом обігріву. 

Електричні мережі, які в них є, не витримають навантаження, якщо у всіх квартирах будуть під’єднувати електрообігрівачі. Завдяки занадто великим струмам автоматика, яка є в будь-якому будинку, буде спрацьовувати і від’єднувати будинок від мережі, по-простому “вибивати”.

Ситуація з австрійськими будинками в історичній частині міста ще складніша. Раніше були лише лампочки, праски, а пізніше приймачі і телевізори. Відповідно в історичній частині міста за радянських часів у деяких будинках проводилась реконструкція мереж, але це індивідуально. Також центральна частина міста має дерев’яні елементи в конструкціях будинків і достатньо пригадати, як кілька років тому сталася пожежа на вулиці Івана Франка. Є передумови, які мають насторожити. Якщо чуєте запах горілої проводки, горілої пластмаси, то це означає, що процес уже пішов”.

Технічний огляд будинкових мереж мають проводити раз на рік. Їх якість залежить від терміну та особливостей експлуатації. Якщо споживання електрики було надмірним, то у таких будинках будуть зношені мережі. Відповідно, це може призводити до перегрівання проводки та виникнення пожежі. 

Згідно норм ДБН [державні будівельні норми] електроопалювальне обладнання, якщо воно є, має бути стаціонарним, бо його облаштовують проводкою та комутуючим обладнанням, яке відповідає тим потужностям, яке це обладнання має. Люди, купуючи обігрівачі не враховують ті потужності, які їм насправді потрібні. Починають умикати ці прилади де-не-де, використовуючи подовжувачі, а часом і  накривають прилади. Якщо обігрівачі нові, їх автоматика буде справлятися і відключати. Якщо станеться коротке замикання в результаті перегріву, звісно це може призводити до пожежі. Може бути іскріння, загоряння подовжувача чи внутрішньобудинкових мереж”. 

У кращому випадку будуть віялові відключення від мережі

Окрім того, якщо всі вмикатимуть обігрівачі і навантаження на електромережу буде занадто великим, то це може призвести до відключень від електромережі. 

З високою ймовірністю я можу сказати, що в кращому випадку будуть віялові відключення. Тобто енергетичні компанії будуть змушені зменшувати постачання електричної енергії, щоб утримати стабільну роботу електричних мереж. Тобто, якщо не вистачатиме, вони будуть відключати на 2 години, не буде рівноваги будуть виключати на 4.  Критично важлива інфраструктура, яка потребує електрики: залізниця, комунальні служби, лікарні – ці споживачі будуть забезпечуватися електрикою. В той час, як побутових споживачів, якщо вони будуть використовувати [електроенергії] більше, ніж країна, можливо будуть відключати”.

Фото автора

Для уникнення такої ситуації науковець радить не використовувати потужні прилади, вмикати їх лише за нагальної потреби, не використовувати без нагляду та не перегрівати приміщення. Також провести енергоаудит та за можливості утеплити оселю.

Зрозуміло, що на енергетичну систему України буде перепадати те навантаження, яке зараз несуть теплові мережі. Відповідно, якщо держава буде зменшувати температурні норми, то люди будуть догріватися. Це може бути компромісом, тобто, якщо тепломережі не занадто сильно знизять температуру, то люди не занадто будуть догрівати електрикою. Якщо цього не буде, то може наступити енергетичний колапс. Тобто, якщо абсолютно всі домогосподарства – приватний сектор і багатоповерхові будинки – “наляжуть” на електричні мережі, ми не зможемо генерувати таку кількість електричної енергії”.

Читайте також матеріал про те, чи економніше опалювати житло палетами і дровами.