Чи не щодня в інтернеті можна побачити відео, на яких із висоти пташиного польоту демонструється знищення ворожої живої сили чи техніки. Такі зйомки стали можливими завдяки активному використанню в російсько-українській війні безпілотних апаратів кількох типів. 

Чим воюємо?

Сучасна українська армія успішно використовує безпілотники, які умовно можна поділити на кілька категорій. Насамперед це ті, що літають за принципом літака і ті, які більше схожі на гелікоптери – використовують у роботі кілька гвинтів, які й забезпечують підіймальну силу та маневреність. Не варто забувати й про поділ на функціональні класи: розвідувальні, ударні та дрони-камікадзе. 

Трошки лікнепу про кожен з цих видів. З початку війни ЗСУ цілком успішно використовувало в розвідувальних цілях як спеціальні військові розробки, типу “Лелека-100”, “Фурія”, “Валькірія”, “Spectacor-M1”, “Skif”, “Reybird-3”, так і звичайні, цивільні квадрокоптери. Останні, у порівнянні з армійською технікою, програють у дальності польотів, однак у рази дешевші, простіші в керуванні. А головне доступні на вільному ринку, що дозволяє волонтерським організаціям закуповувати їх “пачками” на потреби армії. Ті ж Mavic користуються популярністю та зникають із прилавків магазинів, як тільки виникає чергова потреба. 

Ударні безпілотники не менш цінні, адже можуть не лише принести інформацію про місце перебування ворога, а й завдати йому удару. Звісно, найвідомішим серед подібних БПЛА є турецькі “Bayraktar TB2”. Вони, незважаючи на свою відверто космічну ціну, вартують кожної витраченої на них гривні. Приємний і той факт, що компанія-виробник цих дронів категорично проти продажу своїх дітищ росії.

В інтервʼю BBC очільник компанії Baykar Makina Халук Байрактар наголосив:

Гроші не є для нас пріоритетом. Тому скільки б грошей нам не пропонували, чесно кажучи, не може бути й мови про те, щоб у цій ситуації передати їм їх. У цей період вся наша підтримка повністю на боці України, оскільки у нас дуже міцний зв’язок, і Україна зазнає дуже несправедливої, агресивної та необґрунтованої атаки”.

Також до ударних можна віднести дрон PD-2, який має вдесятеро меншу вагу, та все ж може нести до 11 кг корисного навантаження у вигляді боєзарядів, які можна цілком успішно скидати на позиції окупантів.  

Ну і останній вид, а точніше мабуть сказати – підвид, дрони-камікадзе, які фактично є радіокерованою вибухівкою, хоча й можуть використовувати як багаторазові розвідувальні апарати. До таких зокрема належать “Switchblade-300”, “Switchblade-600”, “Warmate” і новенькі американські “Phoenix Ghost”, які вже встигли охрестити “Himars серед дронів”. 

А що ж Дніпро?

Звісно, про засекречені військові закупівлі дронів ми тут розповідати не будемо. Однак варто зауважити, що до системи Prozorro все ж потрапило кілька закупівель цивільних квадрокоптерів. Їх з початку повномасштабної війни замовляв Виконавчий комітет Криворізької міської ради та дніпровське КП “Дніпро-Рада-Інфо”. Загалом 4 контракти на 28,25 мільйона гривень. 

Почнемо мабуть з тендеру криворіжців. Єдині торги, на які прийшло одразу два учасника. Криворізький виконком цікавили 55 штук DJI Mavic 3 Fly More Combo, з максимальною висотою польоту – 6 км і дальністю – 30 км. Перемогу у цій закупівельній битві перемогло ТОВ “Квадро.ЮА”, яке зголосилось поставити товар по 183,41 тисячі гривень за штуку. Фірма була створена в 2019 році у Києві. А її власником є зареєстрований у селі Христанівка Полтавської області Орест Олійник.

Куди більш цікавими є замовлення дніпровських комунальників. Таким чином “Дніпро-Рада-Інфо” закупила 80 коптерів EVO II двох підвидів з додатковими акумуляторами, які можуть літати загалом на 9 кілометрів і 10 вже знайомих нам DJI Mavic 3 Fly More Combo. Останні коштувати дніпрянам суттєво дешевше від криворіжців – 107,42 тисячі за одиницю. Правда КПшні дрони матимуть гіршу камеру та набагато бюджетнішу комплектацію. 

Власником постачальника – ТОВ “Сервіс протекшн сістемс” указаний житель Дніпра Ярослав Міщенко. Не плутати з його тезкою “ополченцем” з Хабаровська, який загинув в 2015-році на Донбасі.

Найбільше ж замовлення на 80 квадрокоптерів на загальну суму в 17,17 мільйонів гривень отримала ТОВ Виробнича фірма “Сервіс”. Бенефіціарами тут є Вадим Ревуненко, Вадим Аляб’єв та Геннадій Машинсон. Останній у 2018-2020-х роках, а можливо й зараз, був позаштатним радником міського голови Дніпра Бориса Філатова. За інформацією видання “Лица” фірма активно почала отримувати мільйонні замовлення від структур пов’язаних з міськрадою якраз після отримання  Машинсоном статуса радника.  

Як би там там не було, а факт лишається фактом. Навіть цивільні адміністрації за бюджетний кошт купують десятків квадрокоптерів. А значить річ на цій війні надзвичайно потрібна і на неї варто донатити.

Головне зображення – itc.ua

Читайте також: Корбанівські інтерпритації. Чи є “зрада” в поверненні закупівель?