Вранці 22 жовтня росія завдала ракетного удару по двом інфраструктурним об’єктам на Хмельниччині: обласному центрі та Шепетівці. Внаслідок обстрілу без електропостачання залишилися населені пункти двох найбільших районів області. Роботи з відновлення розпочалися одразу ж після відбою сигналу повітряної тривоги. У Хмельницькому та навколишніх селах енергопостачання вдалося відновити в той же день. А от Шепетівка та місто-супутник атомної станції Нетішин наслідки прильоту відчували ще й протягом наступного дня. Як сталося так, що саме місто енергетиків виявилося найуразливішим у такій ситуації? 

Нетішин: без світла і води

У Нетішині сигнал повітряної тривоги пролунав близько восьмої години 22 жовтня. Майже одразу в місцевих пабліках почали з’являтися повідомлення про зникнення світла.

Приблизно тоді ж надійшла інформація про прильоти у два об’єкти на Хмельниччині та влучання й відключення електрики у Рівному. Нетішинці дізналися: світло у частині міста зникло через чергову ракетну атаку російської федерації.

Скрін допису з Фейсбук-сторінки Виконавчого комітету Нетішинської міської ради

Приблизно тоді ж надійшла інформація про прильоти у два об’єкти на Хмельниччині й відключення електрики у Рівному. Нетішинці дізналися: світло у частині міста зникло через чергову ракетну атаку російської федерації.

Скрін допису з Фейсбук-сторінки Нетішинського міського голови Олександра Супрунюка

Незабаром з’ясувалося, що живлення нема не частково, а у всьому місті. Проблема поглиблювася ще й тому, що у Нетішині нема будинків із газовими плитами. Майже одразу ж за світлом припинилося і водопостачання.

Шепетівка: під ракетним обстрілом учетверте

У самій Шепетівці електро- та водопостачання зникло вранці 22 жовтня. Відновлювали живлення поетапно. У деяких споживачів світло з’явилося в той же день. Досить швидко вдалося відновити і роботу каналізаційного господарства. Наступний день присвятили відновленню водопостачання по всьому місту та заживленню решти споживачів.

Скрін допису з Фейсбук-сторінки Шепетівського міського голови Віталія Бузиля

“Одними з останніх підключили мікрорайони на південній і північній околицях міста. У нас світло з’явилося близько 18 години аж 23 жовтня. Але для мене найболючішою була відсутність саме зв’язку”, – зізнається шепетівчанин Олександр.

За вісім місяців від початку повномасштабного вторгнення росія атакувала Шепетівку чотири рази. Вперше – 2 квітня. Тоді прильот ракети спричинив забруднення місцевої річки Косецької. Внаслідок другого удару були пошкоджені багатоквартирні будинки, приватний сектор і об’єкти комунальної власності. Втретє ворог атакував місто у вересні й, на щастя, не спричинив руйнувань.

Нетішин живиться від Шепетівки

Четвертий удар по Шепетівці найбільше відчули саме в Нетішині.

“Те, що ми місто енергетиків, всі знають. На жаль, так склалася ситуація, що об’єктивно атомна станція працює на єдину енергосистему. А подача електроенергії у нас відбувається з розподільчих мереж з боку Шепетівки і Рівного. Якраз по цим системам завдали удар. Особливо – по Шепетівці”, – зазначив Нетішинський міський голова Олександр Супрунюк.

Посадовець додав: у Нетішині наразі мешкає близько 40 тисяч людей, місто-супутник атомної станції дуже енергоємке.

“Атомна станція теж споживає електроенергію. Особливо це стосується комунальних підрозділів, пов’язаних з подачею води, водовідведенням тощо”

О 18 годині 22 жовтня електропостачання спробували відновити. Але через перевантаження мережі відбулося аварійне відключення і місто знову залишилося без світла. Близько півночі подачу електроенергії змогли відновити, але її вистачило тільки для критичної інфраструктури: для комунальних підприємств, які, зокрема, відповідають за водовідведення, для зв’язку, лікарні та всього, пов’язаного з роботою атомної електростанції.

Водовозки, буржуйки, генератори

На ранок 23 жовтня у місті працювало декілька автівок, які підвезли воду.

Фото з місцевого вайбер-чату

Три водовозки об’ємом 30 тисяч літрів спрямували у Нетішин з Хмельницького.

Фото зі сторінки Хмельницького міського голови Олександра Симчишина

Також у дворах установили буржуйки і мангали, де можна було приготували гарячі страви. Активісти добровольчого формування Нетішинської міської тергромади під час надзвичайної ситуації надали допомогу у заготівлі дров.

Фото зі сторінки Виконавчого комітету Нетішинської міської ради

Судячи з листування у чатах, інтернет у багатьох містян не зникав. Як не зникло і опалення, яким місцевих жителів забезпечує атомна електростанція.

На базі дитячого відділення для мам з маленькими дітьми відкрили пункт видачі гарячої води. Там же можна було і зарядити гаджети.

Скрін допису з Фейсбук-сторінки Виконавчого комітету Нетішинської міської ради

“Ніколи такого не було в місті, ніколи! У нас колись у будинку проблема в щитовій виникла, то менше як за добу щиток замінили, новий кабель протягнули. В 90-х все довкола темне, а Нетішин сяє, як новорічна ялинка”, – розповідає місцева жителька пані Любов.

За звук перфоратора – в поліцію?

Відколи місто знову зі світлом, нетішинці стурбувалися питанням економії. З відповідним проханням звернувся, зокрема, генеральний директор ХАЕС Андрій Козюра.

“Основне, що необхідно від кожного жителя міської тергромади – це максимально обмежити споживання електричної енергії”, – заявив Андрій Козюра.

У місцевих пабліках, відтоді почали з’являтися поради про способи зменшення навантаження на електромережі.

Скрін допису з групи “Мій Нетішин”

Тим часом у чатах прагнення економії подекуди переростає у бажання повсюдно слідкувати за сусідами. Одні скаржаться на звуки фенів, блендерів і перфораторів, інші обурюються увімкненим “у всіх кімнатах” світлом . Подекуди доходить навіть до скарг у поліцію.

Скрін допису в одному з місцевих пабліків

Гнів і ненависть можуть вважатися нормою, коли хтось чи щось зазіхає на гідність, територію, тіло, внутрішній світ, каже кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології та педагогіки Хмельницького національного університету, психологиня в методі “арттерапія” Лариса Подкоритова. За її словами, цілком логічно, коли люди не можуть “злити” свою лють на справжнього агресора, вони шукають «цапів відбувайлів» серед  рідних, сусідів, посадовців чи блогерів. Проте на лють можна реагувати і цілком безпечно для себе й оточення.

“Корисне в такому випадку фізичне навантаження: перекопати город, прибирати оселю, повикидати мотлох, позабивати цвяшки молотком у дошку, порубати дрова, поприсідати, повідтискатися від підлоги чи стінки, побігати. Також допоможе творча активність. Наприклад, написати ручкою на папері свої почуття та думки без цензури, або намалювати малюнок, а потім той папір зім’яти, порвати, спалити. Можна пом’яти, побити пластилін або глину. У пригоді також стане дихання з перевагою видиху над вдихом. Видих із протяжним зітханням знімає напругу. А от алкоголю і напоїв з кофеїном варто уникати”, – радить психологиня Лариса Подкоритова.

Що далі?

Через ураження об’єктів критичної інфраструктури на Хмельниччину чекають віялові відключення, про це повідомив начальник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій  в ефірі інформаційного телемарофону. До критичних сценаріїв готуються і в Нетішині.

“Ми готуємося, тому що ми вразливі. Ну, і у нас стратегічний об’єкт, який також цікавить нашого ворога. Тому ми будемо морально і фізично готуватися, щоб такі ситуації ми могли гідно пережити”, – каже Нетішинський міський голова. 

За фактом ракетного обстрілу розпочали кримінальне провадження, інформують у Хмельницькій обласній прокуратурі Йдеться про порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Досудове розслідування здійснює Управління СБУ в Хмельницькій області.

Головне фото – Головного управління ДСНС у Хмельницькій області.

Читайте також про стан захисних споруд у матеріалі “Менше 2% протирадіаційних укриттів Буковини оцінені, як готові”.