Війна не привід забувати про навколишнє середовище, а особливо, якщо в місті функціонують спеціалізовані заклади, які можуть в цьому допомогти. В таких нелегких умовах вони стають у нагоді не лише тим, хто хоче передати своє сміття на переробку, утилізацію чи надати йому нового життя, а й тим, хто хоче реалізувати потрібні ініціативи. В минулому матеріалі ми розповіли про функціонування унікального закладу – Гуфі-центру, а цього разу розповімо про ініціативи та функціонування Центру управління відходами в Хмельницькому, який запустив Офіс  «Розумне довкілля. Хмельницький». Поговоримо специфіку роботи та досягнення за два роки діяльності

Ініціативи під час війни

Розпочнемо розповідь з останніх ініціатив Центру, адже вони для теперішнього часу є надзвичайно актуальними та затребуваними. Ще у вересні Центр на своєму профілі у фейсбуці розповів, що вони передали десятки одиниць побутової техніки внутрішньо переміщеним особам. Також закликали містян, у кого є меблі, справна побутова техніка або та, яка підлягає ремонту, привозити її у Центр управління відходами. А наприкінці жовтня в Центрі знову оголосили про збір меблів для внутрішньо переміщених осіб. Для цього збору актуальне все: ліжка, шафи, столи, стільці, килими. Все зібране пообіцяли передати через Карітас Хмельницький УГКЦ, а тому бажаючі допомогти можуть бути впевненими, що речі дістануться саме тим, хто їх найбільше потребує.

На початку жовтня в Центрі управління відходами розповіли про початок ще однієї ініціативи – виготовлення окопних свічок для захисників. Закликали хмельничан та мешканців усієї громади збирати металеві консервні бляшанки будь-якого розміру. Також у Центр та Екобус можна привезти парафін, віск, недопалки свічок та картонні коробки.

Металеві бляшанки можна принести до 12 локацій, де стоять контейнери для збору:

  • УМК «Центральна», вул. Соборна, 56
  • УМК «Проскурівська», вул. Володимирська, 1
  • УМК «Південно-Західна», вул. Молодіжна, 3
  • УМК «Дубове», вул. Симона Петлюри, 61
  • «Домком Хмельницький», вул. Перемоги, 11/1
  • УМК «Озерна», Панаса Мирного, 31
  • СКЦ «Плоскирів», Романа Шухевича, 90
  • 12 школа, вул. Довженка, 6
  • «Гуфі-центр», вул. Кропивницького, 6А
  • ХКП «Спецкомунтранс», вул. Князя Святослава Хороброго, 1
  • Центр управління відходами, проспект Миру, 7
  • Екобус (згідно розкладу).

Декілька разів містяни також відгукувалися на заклик Центру та приходили до нього виготовляти окопні свічки. До цієї ініціативи навіть доєднувалися вихователі та дітки дошкільних закладів міста.

З чого все починалося

Центр управління відходами у Хмельницькому було створено у вересні 2020 року. Метою діяльності Центру є зменшення негативного впливу на навколишнє середовище та зменшення кількості відходів, які потрапляють на сміттєзвалища. Основними завданнями Центру є збір вторинної сировини з подальшим сортуванням та відправленням на переробку; збір від фізичних осіб небезпечних відходів, що містяться у складі побутових, та відправлення їх на безпечну утилізацію, організація та забезпечення роботи центру управління відходами та ланки зі збирання небезпечних відходів у складі побутових (Екобус).

Екобус. Зображення із сайту Хмельницької міської ради

Види відходів

Центр управління відходами приймає від населення відсортовані тверді відходи та небезпечні відходи перелік, яких може доповнюватися згідно потреб населення та можливості здати на переробку, повторне використання тощо. Наразі відбувається збір таких різновидів відходів:

  • відсортовані тверді побутові відходи (вторинна сировина):  папір та картон; ПЕТ-пляшка; комбінована упаковка; поліетилен; будівельні відходи; зелені відходи; металобрухт; одяг; меблі; скло та склобій; змішані відходи;
  • небезпечні відходи у складі побутових: батарейки та акумулятори; люмінесцентні лампи; термометри та ртутьумісні матеріали; фарби, клеї та розчинники (з тарою); електричне та електронне обладнання; миючі засоби й побутова хімія (з тарою); медикаменти.

Види контейнерів

Для збору цих видів відходів Центр забезпечений різними контейнерами та ємностями для роздільного збирання та зберігання побутових відходів:

  • 2 контейнери «Дзвіночок» для скла та ПЕТ-пляшки;
  • 4 контейнери об’ємом 1,1 м3 для паперу, комбінованої упаковки, поліетилену, змішаних відходів;
  • 4 контейнери об’ємом 8 м3 для склобою, металобрухту, зелених відходів та будівельних відходів;
  • 3 морських контейнери для зберігання небезпечних відходів, меблів, одягу;
  • 8 контейнерів об’ємом 240 л для одягу та 1 контейнер об’ємом 240 л для пластикових кришок;
  • інші контейнери для тимчасового зберігання небезпечних відходів.

Ми не збираємо відходити, які ми не можемо здати на утилізацію або переробку. Тобто, якщо ми приймаємо на Центрі відходи, відповідно в нас є договір, заключений з підприємством, яке сертифіковано його утилізує. Це, наприклад, техніка: телевізори, комп’ютери, лампи, чи будь-що інше. Ну а вторсировину ми просто продаємо», – розповів про особливості збору відходів Центром управління керівник Офісу «Розумне довкілля. Хмельницький» Іван Підопригора.

Як розповіли в Центрі, головним принципом його роботи є самообслуговування. На території в робочий час є представник, який звичайно ж вам допоможе розібратися з усім. Однак, до поїздки все ж таки варто підготуватися. Найперше, що потрібно зробити – відсортувати ваші відходи. Чому? Тому що це вам дуже зекономить час проведений у Центрі, адже якщо цього не зробити завчасно, то будете змушені сортувати все на місці. До речі, для любителів спаленого листя, є окремий контейнер. Просто зберіть опале листя і привезіть його в Центр. Таким чином ви зробите дві добрі справи – прибирете своє обійстя та мінімізуєте шкоду навколишньому середовищу.

Як же все працює?

Щоб відчути всі переваги від функціонування такого роду Центру в Хмельницькому ми вирішили скористуватися його послугами. Так як з серпня займаємось роздачою гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам – на складі накопичилось трішки політеленової упаковки, пресованих кутиків для транспортування та стрічки для стяжки вантажів.

Перш, ніж привозити своє сміття, ми проконсультувались у Центрі, чи є у них можливість забрати саме ці види відходів. Після отримання підтвердження – швиденько все привезли. Працівник Центру на місці спрямував нас куди все вивантажити. Попередньо наші відходи були відсортовані, тому сам процес розвантаження не зайняв більше 10 хвилин. Що ж отримано в результаті?

Нами не було вивезено бездумно це сміття кудись на загальні майданчики біля житлових будинків. Вони не були захаращені (ми так ніколи і не зробили б, але все ж таки). Цим кроком було надано можливість Центру використати ці відходити для повторної переробки чи просто здачі. Якщо ж Центр зможе це зробити, то як мінімум матиме додаткові кошти на підтримку свого функціонування. Або ж ці відходити просто будуть утилізовані.

Людина має бути членом територіальної громади, може приїхати без попереднього запису. Просто в робочий час. Тут є спеціальний працівник, який розповість, якщо людина вперше – куди проходити, де який контейнер знаходиться і для яких відходів. Ну і допоможе, якщо щось потрібно разом перенести і викинути. Взагалі в нас центр із самообслуговуванням. Після першого разу ми стараємось привчати людей до самообслуговування – щоб вони приїжджали і самі це робили. Але перші рази звичайно людина наша розкаже і покаже, все розповість», – прокоментував специфіку роботи керівник Офісу «Розумне довкілля. Хмельницький» Іван Підопригора.

Досягнення та майбутнє Центру

Вже понад два роки у хмельничан є можливість сортувати відходи та передавати їх на безпечну утилізацію, переробку або дарувати друге життя речам. Є уже постійні користувачі Центру та ті, хто лише починають користуватися його послугами.

В 2021 році послугами Центру скористувалось більше 6 тисяч осіб, за неповні десять місяців 2022 року – 5 201 особа.

На полігон Центром в цьому році переміщено більше 100,2 тисяч кг будівельних відходів, майже 17 тисяч зелених відходів та 5,7 тисяч змішаних відходів. Переміщено на тимчасове зберігання 304 кг комбінованою упаковки, передано на переробку: 1 135 кг відходів поліетилену несортованих, 2 316 кг брухту чорних металів, 57 кг кришок (ПЕ, ПП несортована), 5 475 кг макулатури, 827 кг ПЕТ-пляшки (змішана), 13 130 кг склобою змішаного та 691 кг HDPE-пляшки. Також в Центрі було зібрано 7 611 кг одягу, 56 кг дрібної електротехніки та 191 одиниця різноманітної техніки і передано відвідувачам, волонтерам, внутрішньо переміщеним особам, на потреби ЗСУ.

В 2021 році зібрано 134 110 кг будівельних відходів та 15 625 кг зелених відходів, 981 кг комбінованого пакування та 13 310 кг скла, 787 кг поліетилену та 7 998 кг паперу, 2 880 кг металу, 752 кг ПЕТ-пляшки та 683 кг HDPE-пляшки, 125 кг кришок пластикових. Було також зібрано 15 137 кг одягу та 2 395 кг меблів.

Одягу люди багато приносять. Десь у місяць близько тони приносять. Одяг ми не переробляємо, але він знаходить нове життя. Тобто будь-хто може прийти і вибрати собі та забрати. Якщо навіть якісь залишки є, то приїжджає організація і вони десь передають людям. Багато металу. Десь близько тони люди теж приносять різних бляшанок, алюмінію, різних сплавів», – розповів про особливості збору відходів у Центрі Іван Підопригора.

Плани на п’ять нових Центрів

Користування Центром для жителів Хмельницької територіальної громади повністю безкоштовне, адже за них платить бюджет міста. Тобто всі відходити, які утилізуються, оплачуються бюджетом. Юридичні особи не можуть користуватися послугами Центру управління відходами, він працює лише для фізичних осіб.

На початку листопада у Центрі оголосили про відновлення роботи Екобуса в мікрорайонах міста відповідно до затвердженого графіку та закликали містян користуватися його послугами.

Робота Екобуса у мікрорайонах Хмельницького. Інфографіка Центру управління відходами

Цього року в Офісі «Розумне довкілля.Хмельницький» планували відкрити ще один такий центр у Хмельницькому. Однак в зв’язку з введенням воєнного стану на такі статті діє заборона щодо витрачання коштів. Новий Центр планували відкривати в мікрорайоні Ракове на вулиці Заводській. Він мав бути менший, однак дуже схожим на діючий Центр управління відходами. Загалом в міської влади наявні плани на відкриття десь 5 подібних центрів, щоб дійсно було зручно добиратися в різних куточках міста і звозити туди відходи.

Від Alona Bereza