У часи війни доступ до своєчасних, правдивих і збалансованих новин є не просто приємним доповненням нашого життя. Це є буквально необхідністю, без якої втрачається розуміння ситуацій, що відбуваються як в середині країни так і за її межами. На жаль, чимало регіональних ЗМІ, втративши свої і без того не надто значні заробітки, почали зловживати “бульварщиною”, приманюючи читачів не цікавою та корисною інформацією з перших рук, а сенсаційними заголовками, за якими немає нічого цікавого. 

Цього разу ми перевірятимемо якість інформаційної та візуальної складової роботи дніпровського новинного порталу Dnepr.info.

Візуальний “Dnepr”

Традиційно, медійний огляд почнемо з аналізу візуалу та зрозумілості самого сайту. Блакитно-біла палітра кольорів у випадку Dnepr.info видається цілком виправданою. А от червоний логотип відверто вибивається із загальної стилістики сайту. Та це, як то кажуть, питання смаку. 

Дещо дивує виконання випадаючого списку рубрик сайту – від більшого шрифту до меншого. Чи то “Афіша” більш важлива ніж “Блоги”, чи просто таке неоднозначне дизайнерське рішення – не ясно. Викликає питання й кнопка переходу на “месенджер”, яка чомусь знаходиться окремо від фейсбука і твіттера. Останній, до слова, активно наповнюється, що не так часто трапляється в регіональних виданнях. А от перехід на фейсбук-сторінку в редакції вирішили максимально приховати. Традиційний для таких переходів логотип “FB” тут чомусь не активний, а от все ж потрапити на сторінку новинного сайту в соцмережі можна за назвою порталу dnepr.info, що розміщене поруч.

Візуальне оформлення посилань на соцмережі на сайті dnepr.info

Порушення мовного законодавства

Дивимось далі і натрапляємо на рубрику “Про нас”, яка чомусь російськомовна, з якої б версії сайту – російської чи української, ти не переходив. Тут таки можемо помітити, що до перейменування власного міста, яке відбулось шість із половиною років тому, тут відносяться неоднозначно. Видання досі називають інформагенством, що працює в Дніпропетровську. І лише в дужках згадують чинну назву – Дніпро.

Є тут і презентаційний ролик про колектив видання. Однак переглянувши його стає зрозуміло – знімали його доволі давно, тож залишається не зрозумілим, чи актуальна інформація на даний момент, зокрема щодо головного редактора та журналістів. Дані про штатних співробітників редакції, звісно, відсутні. 

Маємо проблему й з окремими рубриками, які наразі неактивні, або містять лише частину від очікуваної інформації. Зокрема не працюють рубрики “Топ”, “Інший Дніпропетровськ” (і знову чомусь Дніпропетровськ, а не Дніпро) та “Пригоди”. Не запущена й підрубрикація новин на комунальні, спортивні, кримінальні та ін. 

Скріншот з видання dnepr.info

Загалом складається враження, що колись сайт потужно працював, мав велику команду та й загалом був цілком конкурентноздатним на медійному ринку. Однак ці часи минули, людей частково скоротили, а з ними на паузу поставили й частину функціоналу.

Сенсації і гучні заголовки

Одразу зауважу – стрічка новин Dnepr.info вельми активна. Нові новини тут з’являються чи не кожні п’ятнадцять хвилин. Інколи це виправдано, інколи не дуже. Та все ж головне спостереження – любов дніпроінфовців до сенсаційності та гучних заголовків. 

“У ліфтах в Дніпрі з’явилися набори виживання на випадок блекауту”. Що уявляєш уперше прочитавши заголовок? Загальноміська ініціатива, в багатоповерхівках міським або волонтерським коштом почали розміщувати “набори виживання”. І все наче й так, але насправді ні. Такий набір лише один, і розмістили його в ліфті одного з ОСББ міста. При цьому ні назви ОСББ, ні адреси розташування будинку в новині ви так і не знайдете. Простіше кажучи – маніпулятивний заголовок, що грає на завищенні очікувань. 

Ще одна сенсація – “У середмісті Дніпра на місці новобудови шукали стародавню гробницю”. За основу новини журналісти взяли допис-фотографію з соцмереж. Користувач побачив перед вікнами розритий котлован, а в ньому щось, що йому нагадувало погріб чи гробницю. Чим ці дві приміщення можуть бути схожі, не надто зрозуміло, та нехай. Так от, журналісти питання дослідили і виявили, що на місці будівництва багатоповерхівки робітники відкопали колишню вигрібну яму. А оскільки новина про розриту вигрібну яму це не цікава і не клікабельна – маємо заголовок про стародавню гробницю.  

Помилки і труднощі перекладу

А тут маємо досить банальні помилки в заголовку та загалом доволі дивний текст –  “У Днепрі на Тополі до співробітників АТБ в гості прилетів орел”

Помилки на сайті dnepr.info. Скріншот сайту видання

Складається враження, що в редакції вирішили не заморочуватись з перекладом тексту Надії Захарченко (тут ще й автора тексту зазначено), а просто закинути його в гугл-перекладач і швиденько поставити на сайт. “У Днепрі” це лише початок цього епосу. Чого варта фраза “орел — птах, який у багатьох культурах стала символом відваги, гордості, мужності та інших позитивних якостей”, або “гнізда орлів — найбільші з тих, що будують птиці”. Тут мова вже не про маніпуляцію фактами, а про відсутність базового розуміння структури новинного матеріалу та халатне ставлення до роботи. 

Ще один приклад неоковирних формулювань і лайтової маніпуляції, новина “У Кривому Розі підвищаться тарифи на маршрутки”. Якщо не брати до уваги, що підвищити можуть тариф на проїзд, або вартість проїзду в маршрутках, сам заголовок містить твердження, яке насправді є лише припущенням. Якщо вірити інформації викладеній у новині, не вказані фірми-перевізники звернулись до місцевої влади Дніпра з ініціативою про підвищення тарифу на проїзд. Ні почитати обґрунтування до такого здорожчання, ні дізнатись назви фірм, що контактували з владою, з матеріалу не можливо. Тож залишається лиш нагадати колегам-медійникам про важливість подання перевіреної інформації. Ну і про неприйнятність використання маніпулятивних заголовків. 

Підсумовуючи, скажемо – загалом стрічка новин Dnepr.info є типовим прикладом суто новинарного видання. Без аналітики, розслідувань, великих інтерв’ю та інших “великих форм”. Лише новини. Багато новин, у яких час від часу проскакують недопрацювання та дрібні маніпуляції на рівні “зацікавити читача хайпом”. Враховуючи недоліки в роботі функціонального наповнення сайту це створює не надто приємне враження. Однак, сайт вартий уваги, хоча мати на увазі ще кілька місцевих порталів для перевірки даних не завадить. 

Головне фото – genichesk.ipc.org.ua.

Читайте також: “Дніпро Регіон”: реклама, астрологи і війна