Наскільки тепло в укриттях?

Останніми днями Україною прокотилася хвиля частих повітряних тривог. Торкнулася вона й Буковини. У холодні листопадові дні учням і вчителям шкіл доводиться годинами ховатися в бомбосховищах. Під час останніх тривог деякі діти сиділи в бомбосховищах близько п’яти годин. З огляду на температурний режим для дітей є ризик застудитися, адже не всі укриття пристосовані до тривалого в них перебування. Через проблеми з опаленням подекуди у підвалах холодно й волого. А нагадаємо, що у затверджених наказом МВС «Вимогах щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту» вказано, що такі споруди мали б бути забезпечені опаленням.

Моя колега, чий син навчається у молодших класах однієї з чернівецьких гімназій, скаржиться, що дитина застудилася, та підозрює, що причиною цього став саме холод в бомбосховищі, де ховалися діти. Це сталося ще у жовтні, коли опалювальний сезон в місті не почався. Яка ж ситуація сьогодні, на порозі зими?

Коли чекати опалення?

Чи обігріватимуть сховища у навчальних закладах міста, запитуємо Ірину Ткачук – начальницю управління освіти Чернівецької міської ради. Насамперед з’ясуємо, скільки шкіл потребує такого опалення і чи вивчалися запити освітян:

Сьогодні під нашою опікою знаходяться 100 закладів освіти. Це 45 закладів загальної середньої освіти і 55 дитячих садочків. Ми аналізували ситуацію з опаленням в укриттях. Якщо брати в середньому, то десь близько половини всіх закладів мають своє опалення, тобто там тепло. Ще відсотків десять частково опалюються. Відповідно щодо решти закладів освіти управління зібрало потреби, щоб закупити для них обігрівачі.

Зрозуміло, що деякі сховища розміщені у підвальних спортзалах чи їдальнях, де є система опалення чи де проходить теплотраса. Про інші управління освіти мало б подбати: подати питання на розгляд депутатів міської ради, визначити вартість закупівлі, обґрунтувати виділення коштів з місцевого бюджету та здійснити закупівлю обігрівачів.

Ми виносили питання на сесію міської ради. Уже внесені зміни до програми розвитку освіти і визначено фінансування, виходячи з потреб шкіл та садочків. Коли запити були зібрані, тільки тоді окреслилася сума і ми змогли попросити про фінансування. Кошти уже виділені. Тим закладам освіти, які є фінансово самостійними, вони зараз передаються. Ці школи й садочки можуть самостійно закупити обігрівачі. Для 19 закладів, які відносяться до нашої централізованої бухгалтерії, ми проведемо таку закупівлю самі, – пояснює чиновниця.

Отож Чернівецька міська рада виділила 1,7 мільйона гривень на таку закупівлю. Цих коштів має вистачити, запевняють в управлінні освіти. Але турбує, скільки часу тепер потрібно, щоб купити обігрівачі, чи не затягнеться процедура.

Не зовсім. Фінансово самостійні школи і садочки будуть укладати прямі договори. Це суми невеликі і їм можна це зробити. Там опалення сховищ розпочнеться швидше. А тим закладам, які знаходяться на нашому обслуговуванні, доведеться трохи почекати.

Безумовно, батьків цікавить, скільки реально часу потрібно, щоб у сховищах стало тепло, адже землю припорошує.

У часі це питання кількох тижнів, що стосується закупівлі від управління освіти. Там, де прямі договори, очевидно, що вийде швидше – це тоді вирішиться за тиждень чи максимум за два, – запевняє очільниця управління освіти.

Питання обігріву сховищ має й безпекову складову. Адже не менш важливо, чи електромережа витримає посилене навантаження. Можливо, доведеться прокладати додаткові лінії? Тому цікавимося проблемою обігріву в ДСНС. Керівник прес-служби Сергій Бабчук пояснює:

У нас є інструктори, які працюють зі школами й садочками. Ситуацію треба вивчати на місці в кожному окремому навчальному закладі. Якщо будуть звернення від адміністрації шкіл, ми, звичайно, будемо йти назустріч і допомагати, щоб у сховищах якнайшвидше запрацювало опалення.

А що на місцях?

Оскільки школам, які перебувають на фінансовій автономії, управління освіти дозволило самостійно придбати обігрівачі, запитуємо директорку чернівецької загальноосвітньої школи № 3, яка є фінансово самостійною, Галину Фурдигу, як розв’язується ситуація на місці:

Ми планували закупити обігрівачі, але відколи включили опалення, подивилися, що в нас в укритті температура до 20 тепла. Це означає, що наразі нам обігрівачів не треба. Але й на вулиці нема мінусових температур. У принципі, ми думаємо, що якщо буде зниження добової температури, то треба буде спостерігати: у попередні роки в наших підвалах укриття не було, наскільки приміщення прогріється зараз – не відомо. Чекатимемо морозів, щоб розуміти, що робити далі. Якщо доведеться – купуватимемо обігрівачі самі, адже наш заклад освіти має фінансову автономію. Кошти на закупівлю отримали.

Однак така ситуація, на жаль, не всюди. Дехто з батьків розповідає, що їм довелося тимчасово принести з дому власні обігрівачі, щоб діти не мерзли. На щастя, початок листопада видався теплим, але у зв’язку з нинішнім похолоданням потреба в обігрівачах починає відчуватись сильніше. Тож діти й батьки дуже сподіваються, що невдовзі міське управління освіти зможе забезпечити шкільні бомбосховища теплом.

Читайте також: Менше 2% протирадіаційних укриттів Буковини оцінені як готові

Головне фото – автора.