Допомога внутрішньо переміщеним особам залишається найбільш актуальним питанням у так званих тилових областях, до яких належить Хмельниччина. В перші місяці війни в області знайшли прихисток понад 100 тисяч українців із регіонів, де на той час відбувались бойові дії. Восени ж питання надання прихистку знову стало актуальним, адже нас попереду чекає холодний період, а на деокупованих територіях знищена або практично знищена інфраструктура. Українці змушені шукати місця для зимування. Саме для вирішення цих питань була створена робоча група при Хмельницькій ОВА, про яку сьогодні й піде мова.

Установчі збори та створення робочої групи

В жовтні цього року в Хмельницькій обласній військовій адміністрації було створено робочу групу з питань сприяння забезпеченню прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Установче засідання відбулося 4 жовтня за участі заступника голови Хмельницької обласної військової адміністрації Володимира Юр’єва. До речі, на початку червня 2022 року Хмельницька ОВА ще презентувала комунікаційний майданчик для міжнародних донорських організацій. Основна мета партнерського майданчика міжнародної допомоги – надання можливості тим, хто прагне допомагати, напряму спілкуватися з тими, хто потребує цієї допомоги, зокрема з внутрішньо переміщеними особами.

Презентація комунікаційного майданчика. Фото Хмельницької ОВА

Які завдання стоять перед групою?

Робоча група з питань сприяння забезпеченню прав і свобод внутрішньо переміщених осіб при Хмельницькій обласній військовій адміністрації утворено як консультативно-дорадчий орган,  що утворився з метою організації соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб в області. Основними завданнями робочої групи було оголошено:

  • забезпечення взаємодії з Обласним гуманітарним штабом з питань проведення евакуації, розміщення та надання допомоги внутрішньо переміщеним особам;
  • створення комунікаційної платформи для гуманітарних партнерів;
  • проведення аналізу та підготовки пропозицій щодо вирішення проблемних питань і потреб внутрішньо переміщених осіб.

Щодо останнього пункту, то робоча група займається питаннями місць та умов для тимчасового проживання чи перебування ВПО, стану інфраструктури, довкілля. Серед напрямків роботи – забезпечення харчування або можливістю для самостійного приготування їжі, гуманітарною та благодійною допомогою. Крім того займатимуться наданням комплексної медичної, психологічної та юридичної допомоги, соціальних та адміністративних послуг за місцем перебування. Важливою діяльністю є і працевлаштування ВПО та влаштування дітей у дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади комунальної власності.

З початком російської агресії наша область почала приймати величезну кількість людей, що потребували прихистку. Зрозуміло, що ніхто не був готовий до такої ситуації, і доводилося дуже оперативно вирішувати питання з їх розселенням та забезпеченням. Через це для вирішення нагальних питань залучалися люди з різних структурних підрозділів, які не завжди ефективно взаємодіяли між собою. Минуло понад 7 місяців, але ця проблема у нас досі виникає, – зауважив заступник голови Хмельницької обласної військової адміністрації Володимир Юр’єв під час установчого засідання робочої групи. – Аби уніфікувати усі дані, зосередити в єдиному центрі всю необхідну інформацію та ефективно її опрацьовувати, ми вирішили створити цю робочу групу

Склад та початок діяльності

Очільником робочої групи призначено Олега Мартинюка, заступника директора Департаменту освіти, науки, молоді і спорту ХОВА. Також до її складу увійшли представники різних структурних підрозділів обладміністрації, які дотичні до вирішення питань ВПО, представники РВА, Обласного центру зайнятості, ГУ Національної соціальної сервісної служби та ГУ ДСНС в області.  За необхідності до роботи будуть залучати і інших фахівців.

Останній звіт показав, що в нас пішов приріст внутрішньо переміщених осіб, якщо не помиляюсь, то 150 осіб пішло збільшення. По суті адміністрація до цього готувалась. У нас є розроблений план розміщення і от саме зараз робоча група цим займається. (…) Я б не сказав, що це інспекція, тому що в нас немає таких повноважень – контролювати і все. Це ознайомлення з місцем – чи дійсно ми туди можемо на осінньо-зимовий період поселити певну кількість людей. Тому що, як показує практика, особливо як тільки війна почалась, були такі потяги по декілька тисяч людей та існувала необхідність на початку березня буквально за декілька годин розселити, забезпечити дах над головую та їжу, а вже далі вирішувались інші потреби.

Робоча група для виконання зазначених вище завдань збирає та узагальнює отриману інформацію, проводить аналіз і розрахунки потреб місць тимчасового проживання чи перебування ВПО, оцінює можливості місцевих бюджетів та громадських організацій, благодійних фондів щодо задоволення потреб ВПО, аналізує роботу гуманітарних штабів із надання допомоги.

Проводиться робота щодо вдосконалення цих центрів. Це і забезпечення, робота з благодійними фондами. Це допомога, яка йде на область у цілому. Ми продивляємося, де необхідно максимально допомогти людям, і стараємось, щоб допомога надійшла найшвидше, і щоб когось ми не залишили без цієї допомоги», – наголосив Олег Мартинюк.

Наповнення трьох реєстрів

Під час установчого засідання, окреслюючи першочергові напрямки роботи, Олег Мартинюк зазначив, що основну увагу робочої групи наразі буде зосереджено на наповненні трьох основних реєстрів інформації. Один з них – діючий реєстр житла для ВПО в розрізі громад та районів, який регулярно оновлюється. Він містить інформацію щодо наявних приміщень, їх форми власності, потужність тощо. Дані цього реєстру мають у стислі терміни бути верифіковані, аби за необхідності можна було чітко визначити першочергові для заселення місця.

Другий реєстр зараз перебуває на стадії розробки. Він міститиме інформацію про наявні в громадах приміщення, на базі яких можна буде створювати центри компактного проживання ВПО, зокрема, про їх площу, загальний стан будівлі, наявність світла, води, опалення, санвузлів, кухонь, прогнозовану потужність та потребу в коштах для проведення усіх необхідних робіт. Ці дані є важливими для залучення допомоги від донорських організацій.

Цифра, яка була доведена від держави – 75 тисяч осіб. Наразі в нас вже розгорнуто понад 15 тисяч місць. Це такі місця, де ми можемо одразу приймати людей. Приходить потяг і ми конкретно знаємо, куди ми можемо везти людей. Зараз ми аналізуємо місця, які нам дали громади. Ми виїжджаємо і дивимось, чи дійсно там є опалення, тому що коли ми відправимо туди людей, то якщо там немає опалення чи вилізе інша проблема… Тому ми вивчаємо ці місця наперед. Проїжджаємо, дивимось, де чого не вистачає, яка потреба у громад. Чи це котли опалення, чи генератори, чи це дрова та вугілля. Ось в такому плані. І ми завчасно продивляємося так, щоб місця у нас були готові. В разі чого – приїхало тисяча осіб і ми зразу конкретно кудись їх порозселяли», – зазначив Олег Мартинюк про виконання перших завдань робочою групою.

Карта потреб та робота з нею

Інформацію про донорські організації, їх контактні дані, допомогу, яку вони пропонують, їх технічні та фінансові можливості планують узагальнити в третьому реєстрі. Це допоможе краще розуміти загальну картину щодо варіантів залучення ресурсів цих благодійників, аналізувати перспективи та результати співпраці, покращити комунікацію.

Перші напрацювання цієї робочої групи її керівник представив під час презентації інтерактивної карти потреб ВПО у Хмельницькій області, що відбулася 21 жовтня 2022 року. Там Олег Мартинюк оголосив перші потреби внутрішньо переміщених осіб, які проживають на Хмельниччині.

Презентація карти потреб. Фото Хмельницької ОВА

За словами посадовців, які проводили презентацію, карта потреб – це своєрідний сайт для швидкої та ефективної комунікації між громадами та міжнародними донорськими організаціями. Відтепер громади вноситимуть інформацію до єдиної бази даних про потреби ВПО, які у них проживають, а донори, зі свого боку, пропонують те, чим можуть допомогти. Це дозволить забезпечувати переселенців усіма необхідними речами та продуктами у короткі терміни. З картою потреб, в тому числі працюватиме новостворена робоча група.

Про роботу благодійного фонду «Рокада» та їх допомогу внутрішньо переміщеним особам можна дізнатись у матеріалі «Хмельницький осередок БФ «Рокада»: допомога з великим серцем та сяючими очима».

Головне фото – установче засідання робочої групи. Фото Хмельницької ОВА.

Від Alona Bereza