У Чернівецькій області 12 лікарень дофінансовують з державного бюджету. Медичним закладам не вистачає власних коштів на забезпечення заробітних плат працівникам. Досі деякі лікарні отримували фінансування від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) на покриття зарплат за 49 пакетом медичних послуг. З 2023 року ці виплати припиняють. Відтак, медичні заклади самостійно повинні розробити план заходів для фінансової спроможності. Ми поспілкувались з представниками кількох установ, щоб дізнатися, як планують оптимізовувати витрати та збільшувати фінансові показники. 

Серед 12 закладів Буковни, які дофінансовують з державного бюджету Вижницька, Глибоцька, Герцаївська та Вашківецька лікарні. Новодністровська міська поліклініка та Чернівецька поліклініка №5. Чернівецький діагностичний центр та одна амбулаторія у селі Мариничі, Усть-Путильської сільської ради. Також 3 обласні вузькопрофільні медичні заклади: шкірно-венерологічний, протитуберкульозний диспансери, ендокринологічний центр та Чернівецька обласна клінічна лікарня. 

Обласний клінічний протитуберкульозний диспансер отримував доплати на заробітні плати медичним працівниками починаючи з другого кварталу цього року. Орієнтовно в місяць не вистачає 1 мільйон 200 тисяч гривень. Заклад  законтактований з НСЗУ на надання 5 пакетів медичних послуг. Головний лікар Іван Гавриш каже, це одна з причин нестачі коштів, адже вузькоспеціалізовані лікарні мають менше можливостей порівняно з багатопрофільними. 

“Фінансові проблеми були прогнозовані для вузькоспеціалізованих закладів”

Іван Гавриш, генеральний директор Чернівецького обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру. Фото: Іobltub.kzu.in.ua

“Чому ми пішли на 49 пакет. Такі вузькоспеціалізовані заклади, як ми, як шкірно-венерологічний диспансер, як ендокринологія – було зрозуміло спочатку, що тим колективом витягнути ситуацію неможливо, тому що пакетів не вистачає, хворих не вистачає тим паче. Розширити угоди немає куди. Багатопрофільним лікарням набагато легше. Ще був COVID-19 в 2021 році, масово нікого не обстежували, був наказ про заборону планової госпіталізації”.

Загалом заклад розрахований на 60 ліжко-місць, тут працює 156 медичних працівників. Для покращення фінансової ситуації наприкінці минулого року скоротили 45 людей, також часткову оптимізацію провели і у 2022, тоді звільнили – 15.

“Ми провели оптимізацію в жовтні-грудні 2021, але виплати продовжувались і в першому кварталі 2022 року. Адже коли людина йде, з нею потрібно розрахуватися і віддати все, що  їй було заборговано: заробітну плату, відпустку.  Це все вийшло в достатню суму, яка для нас була великою. Нам було важко в першому півріччі цього року, а 2022 році оптимізація була часткова, пасивна. Люди також виїжджали у зв’язку з війною”. 

Кількість хворих в протитуберкульозному диспансері збільшилась до півсотні

В цьому році кількість хворих, яким надавали допомогу в протитуберкульозному диспансері, збільшилась щонайменше до півсотні.  Це в свою чергу збільшить розмір виплат від НСЗУ. Відтак за словами головного лікаря Івана Гавриша зможуть працювати і без додаткових дотацій, скорочень поки проводити не планують. 

“Зараз у деяких відділеннях вже є проблеми з забезпеченням цілодобового догляду за хворими. В нас не типовий сучасний протитуберкульозний диспансер, де забезпечені всі умови інфекційного контролю, наші будівлі пристосовані а, є певні правила, ми всіх хворих в одне відділення змістити не можемо. Ми підрахували, що з тим штатом, який станом на сьогодні є, то без 49 пакету, якщо не буде інших моментів, ми з першого січня будемо працювати”. 

Закрили відділення та скоротили майже 100 людей

Іван Шкробанець, головний лікар Глибоцької багатопрофільної лікарні. Фото: hlyboka.info

У Глибоцькій багатопрофільній лікарні за словами головного лікаря Івана Шкробанця на заробітні плати не вистачає 12 мільйонів гривень. Таку ж суму медзаклад отримав від НСЗУ для виплати заробітних плат у першому кварталі. Зараз у лікарні проводять заходи з оптимізації, зменшили кількість ліжко-місць, а до кінця листопада планують скоротити майже 100 людей.

“Ми розпочали цей процес у другому кварталі  2022 року.  У нас на початку року було 220 ліжок, а зараз залишається 128. Закрито повністю неврологічне відділення, закриті по одному посту в інфекційному, дитячому та хірургічному відділеннях. Також 94 людини має бути скорочено. Я думаю, що оптимізація дозволить вийти на нуль”.

Загалом у лікарні надають послуги за 14 пакетами від Національної служби здоров’я. Задля збільшення фінансування планують відкрити реабілітаційне відділення. 

“Можливо перейдемо на 75% роботи, можливо ще десь ресурси знайдемо. Якщо дадуть нам 49 пакет, то ми впораємося. Але навіть на фоні показників цього року в нас є прогноз, що ми впораємося наступного”.

Вижницька багатопрофільна лікарня. Фото: КНП “ВИЖНИЦЬКА БЛІЛ”

У Вижницькій лікарні виплати від НСЗУ по заборгованості зарплат працівникам, за словами головного лікаря Федора Митринюка, отримуватимуть до кінця року. З наступного планують провести скорочення персоналу, а також укласти угоди з Національною службою здоров’я на надання паліативної допомоги та реабілітації. 

“Ми вже подали документи на реабілітацію та паліативну допомогу, можливо буде і до кінця цього року. У нас для цього все підготовлено та є спеціалісти. Ми до серпня мали свої гроші, в серпні нам надали 49 пакет. І до кінця року НСЗУ виплатять пакет по заборгованості на заробітні плати. Точно суму не скажу, вона змінюється щомісяця. Скорочення буде, але не у великій кількості”.

Читайте також наш матеріал про те, що змінилося в роботі сімейних лікарів в Чернівецькій області та як працює первинна ланка меддопомоги для внутрішньо переміщених осіб.