Служба безпеки України перевірила територію Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ (МП), на якій розташовані резиденція митрополита Буковини Мелетія та Миколаївський храм. Під час обшуку, як зазначили у прес-службі відомства, знайшли методички з Москви, підтвердили російське громадянство та посвідчення окупантів.

Результати слідчих дій шокують

У результаті слідчих дій правоохоронці виявили документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур. Зокрема виявилося, шо навіть митрополит – у миру Валентин Єгоренко – ще з 2007 року має російський паспорт з реєстрацією в Краснодарському краї. Це однак не заважає йому водночас бути громадянином України та керувати Чернівецько-Буковинською єпархією УПЦ (МП), що шокує, адже в країні йде війна з росією – державою-агресором та терористом.

Паспорт ворожої держави. Фото СБУ

Служба безпеки України знайшла і склади з оптовими партіями прокремлівської літератури, у якій вихваляють росію та закликають підтримати окупантів. Також СБУ викрила листування керівників єпархії зі своїми московськими кураторами, в яких вони отримують «методички» щодо «особливостей» проведення церковних літургій після повномасштабного вторгнення.

Молитва за росію. Фото СБУ

Йдеться про те, як треба зомбувати вірян, як перетворювати їх на апологетів «русского міра», фактично робити з них п’яту колону в Україні, яку можна задіяти в ситуації повномасштабного вторгнення на боці агресора. Зокрема, у вкрай негативній тональності в цій літературі представлена Православна Церква України (ПЦУ). Також немало негативу щодо католиків та протестантів, з якими батюшкам не рекомендують гратися в «екуменізм» та підтримувати міжконфесійні стосунки.

Як видно з цих видань, УПЦ (МП) збирається «утешить и собрать верующих с Украины, которые в результате последних событий рассеялись по Европе», а також відкрито визнає, що вона є частиною РПЦ, «отстаивая единство в московском понимании», та закликає молитися за росію.

Вилучена література. Фото СБУ

Висновки СБУ

Оптовими партіями такої літератури були заповнені цілі склади, очевидно, для масового поширення. З огляду на вилучене, СБУ робить висновок, що

«представники РПЦ ставили завдання займатися дезінформацією щодо суспільно-політичної обстановки в Україні та ситуації на фронті. Зокрема, вимагали від священників УПЦ заперечувати збройну агресію рф, розповідати про нібито утиски «московської церкви» тощо».

Крім того, під час огляду комп’ютерів керівництва єпархії виявлено фотокопії посвідчень росіян, які брали участь у бойових діях проти збройних сил України. Серед таких документів – посвідчення «героя росії», підписане міністром оборони рф за «захоплення Криму» у 2014 році. Слідству тепер доведеться встановити, яке відношення ці документи мають до релігії, чи є підстави вважати їх «духовною літературою» для спасіння мирян. Можливо, батюшкам рекомендували молитися за цих осіб, адже у їхніх архівах вони позначені як «герои россии»? Не факт, що такі богослужіння не звучали в храмах УПЦ (МП).

Церковники не визнають звинувачень

Перші коментарі від УПЦ МП того ж дня уночі оприлюднив архимандрит Никита. Він з обуренням заявив, що слідчі СБУ ввірвалися в приміщення єпархії, розбудили усіх, виламали двері, вивели з кімнат, приставили до стіни, навіть роздягнули служителів для обшуку та сфотографували. Панотець вважає, що вчинені ними дії руйнують репутацію церкви, та заявив про погрози з боку СБУ:

«Господь суддя всім тим, хто це написав. Дякую всім за молитви… Слава Богу, вистрілів не прозвучало, хоча такі погрози були…».

А також назвав державні служби України «зовсім недемократичними» за використання «деспотичних методів». Пообіцяв зустрітися ще не раз в ефірі, щоб розказати «нові подробиці того, що відбувалося в Чернівецько-Буковинської єпархії» за дванадцять годин слідчих дій та емоційно підсумував:

«Ось такі подарунки може отримати кожен православний християнин в Україні, якщо він вірить у Бога і не хоче зректися Православної Віри, віри своїх батьків та прадідів».

Також єпархія оприлюднила свою офіційну позицію:

«Справжня мета – дуже проста: дискредитувати священство в очах віруючих».

Однак батюшка та очільники Чернівецько-Буковинської єпархії жодним чином не прокоментували знайдені СБУ документи, не промовилися про стоси пропагандистської літератури, листування – власне те, що стало причиною висунутого кримінального обвинувачення в держзраді.

А що віряни?

Ситуація набула резонансу та вилилася у жваве обговорення в соцмережах. Ось, для прикладу, реакція читачів у Фейсбук:

Дехто й «підказує» слідству:

Очевидних симпатиків УПЦ МП не назбиралося.

Наразі слідчі Служби безпеки України розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Стаття за колабораціонізм в умовах воєнного стану передбачає позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна. Наразі тривають процесуальні дії.

Нагадаємо, це вже не перше звинувачення УПЦ МП в антиукраїнській діяльності. 22 листопада СБУ також провела обшуки на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині. Серед знайденого – аналогічні документи й література.

Читайте також: На Буковині священик УПЦ МП не дозволив відспівати у храмі бійця

Головне фото – СБУ.