У Чернівцях вирішили систематизувати інформацію про безкоштовний проїзд школярів, студентів та пільгових категорій громадян, облікувавши кожну поїздку. Це зрозуміло, бо в часи економічної кризи, викликаної війною, кожна копійка в бюджеті дорога. А саме з бюджету треба повертати кошти за пільговий проїзд комунальному підприємству Чернівецьке тролейбусне управління (далі – ЧТУ – ред.).

Розпочали з освіти: днями почали друкувати та роздавати школам спеціальні транспортні картки «Учнівські» – своєрідні проїзні.

Як розроблялося нововведення?

Проїзні гарантують дітям безкоштовний проїзд тролейбусами до навчальних закладів, – про таку ініціативу повідомив заступник міського голови Ігор Крохмаль.

Він запевнив:
Кожен квиток є адресним, містить прізвище учня та його фото. Крім того, кожна картка має чіп та індивідуальний номер, закріплений за конкретним школярем, тому передавати її “з рук у руки” не вдасться. Так ми зможемо фіксувати кожну поїздку і бачити, за що платимо.

Як реалізується ініціатива

Звідки з’явилася ідея такої модернізації і що планується далі? Ігор Крохмаль пояснює:

Ця ініціатива не нова. Мери міст розуміють, що кошти місцевих бюджетів треба розподіляти економно. Тож такі проєкти вже функціонують в інших містах України, зокрема у Вінниці, Тернополі – десь частково, десь повністю втілені. Ми вирішили взяти до уваги їх досвід. Розпочинаємо з введення учнівського проїзного. Це перша частина цілої комплексної системи модернізації роботи міського електротранспорту. Що це дає? Ми отримуємо можливість контролювати пасажиропотік у місті і бачити реальні його обсяги.

Однак реалізувати проект виявилося непросто. Стояло питання за електронним забезпеченням задуму. Міська рада провела конкурс на визначення оператора, який повинен був, використовуючи своє програмне забезпечення і відповідно вкладаючи кошти, впровадити у місті автоматизовану оплату проїзду у громадському транспорті. Однак з початком війни компаній, які мали б бажання інвестувати (а то немалі інвестиції), не знайшлося. Тому прийняли рішення реалізувати проект силами комунального підприємства Чернівецьке тролейбусне управління. Місто саме придбало програмне забезпечення, в тролейбусах почали встановлювати валідатори. За кошти міського бюджету для комунального транспорту, частка якого в місті приблизно складає 30%, вони ще дозакуповуються. Одночасно розпочали друкувати квитки. Наразі налагодили випуск учнівських, але їх перелік розширять.

Це будуть учнівські, студентські квитки та для пільгових категорій громадян – усі персоніфіковані, з фото. Так ми будемо мати можливість чітко відстежувати та відшкодовувати нашому тролейбусному управлінню кошти за фактом кожної поїздки. Отримаємо не якісь приблизні, а реальні цифри з бюджету. Зараз відшкодовуємо умовно, а так зможемо платити за точну кількість перевезених пасажирів, – пояснює заступник мера.

Хто, коли і як зможе скористатися квитком

Міська влада практично доходить до фінальної стадії проекту. Зараз у транспорті уже немає кондукторів, громадяни мають можливість обрати різні способи оплати: додатком у телефоні, карткою на валідаторі, можна розрахуватися скануванням QR-коду чи придбати квитки за готівку в терміналах… Найближчим часом планується випустити в продаж електронні картки-поповнювачі «Загальна». Кожен громадянин, купивши її, може постійно поповнювати рахунок через термінал чи інтернет-банкінг. Така картка продаватиметься в магазинах у відповідно забрендованих точках продажу.

Реформа торкнеться і студентів (транспортна картка «Студентська») – вони зараз сплачують 50%. Система дозволить обліковувати і ці поїздки – таку картку теж видаватимуть централізовано у вишах.

Картка врегулює й проїзд осіб, які належать до пільгових категорій. Щодо пільговиків, то у Чернівцях понад 17 000 громадян подали документи на виготовлення пільгової транспортної картки. Як це втілюється? Бажаючі отримати транспортну картку «Пільгова» заповнюють гугл-форму на сайті ЧТУ та очікують смс-повідомлення про її готовність, а також кожен може подати документи особисто.

Гугл-форма реєстрації на пільговий квиток

Ігор Крохмаль каже:
Ми вже почали видавати картки на руки. Це фаза фактичної реалізації проєкту. Після його завершення наше комунальне підприємство може брати участь у конкурсі. А також почнемо запроваджувати таку ж систему на приватному транспорті. Плануємо у 2023 році закрити це питання, щоб весь електротранспорт міста перевести на безготівкову оплату.

Що думають освітяни?

Перші 3000 учнівських транспортних карток уже передано в Управління освіти Чернівецької міської ради. Їх почали роздавати школам – і у громадському транспорті з’явилися пасажири з новими проїзними. Обмежень у кількості поїздок для дітей немає.

Як це втілюється, пояснює Ірина Ткачук, начальниця управління освіти Чернівецької міської ради:

Управлінням освіти було узагальнено інформацію стосовно учнів шкіл, які потребують проїзних. Відповідно ця інформація була передана департаменту транспорту. Було виготовлено перших 3000 квитків, які уже передані управлінню освіти. Квиточки мають порядковий номер, який є унікальним і закріплюється за конкретною дитиною. Зараз ці квитки роздаються дітям. Очікуємо наступну партію – 7000 квитків. До кінця року повинні бути видані біля 27000 квитків. Ці квитки будуть верифікуватися у базі з 1 грудня цього року.

Учень, зайшовши в тролейбус, повинен піднести свою картку до валідатора та зареєструвати поїздку. Це так званий «нульовий квиток». Не обов’язково демонструвати квиток кондуктору (на деяких маршрутах вони ще працюють) – просто треба буде надати підтвердження оплати на вимогу контролера.

Директорка ЗОШ № 3 м. Чернівці Галина Фурдига схвалює таке нововведення та очікує на транспортні квитки для своїх учнів:

Ми поки чекаємо. Сподіваємося, що до нового року черга дійде і до нашої школи та діти швидко освоять таке нововведення.

Перевізники не проти реформи

У Чернівецькому тролейбусному управлінні підтримують таку ініціативу і вважають, що за допомогою транспортних карток зможуть побачити реальний пасажиропотік, а заодно це дозволить розрахувати чіткі цифри для пільгових компенсацій.

На сайті ЧТУ інформують щодо впровадження електронного квитка:

Він дозволяє покращити облік пасажирів, звільнить водіїв від функції обілечування пасажирів, дозволить здійснювати посадку-висадку пасажирів на всі двері. Оптимізує економічну роботу та дасть змогу оцінити стан комунального транспорту.

Тож місто активно переходить на безготівкову оплату. Сподіваємося, реформа приживеться.

Головне фото – з сайту Чернівецького тролейбусного управління.

Читайте також: Опалення шкільних бомбосховищ: як вирішують проблему на Буковині.