Активні бойові дії, що відбуваються на території України, ракетні обстріли – не привід зупинятися отримувати нові знання. Завдяки Збройним силам України українці, що проживають у регіонах, на території яких не проходить лінія фронту, мають змогу продовжувати навчатись. У попередньому матеріалі ми вже розповідали про навчання людей похилого віку в Університеті третього віку. Зараз же розповімо про ще одну освітню ініціативу – Освітній хаб Хмельниччини.

Відкриття Освітніх хабів

У квітні 2022 року за спільної ініціативи Хмельницької обласної військової адміністрації та Міністерства освіти і науки України почав функціонувати Освітній хаб Хмельниччини. За наданою інформацією облдержадміністрації “цей проєкт є віртуальним майданчиком, який об’єднує у собі зусилля та можливості освітніх інституцій та онлайн-порталів”.

Зустріч з представниками МОН України. Фото з сайту департаменту освіти, науки, молоді та спорту ХОДА

Ось як на відкритті хабу його презентував голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Нам дуже приємно бути першими в Україні, де відкрито Освітній Хаб. Для реалізації цієї ініціативи ми залучили найкращих фахівців області, а базуватись Освітній Хаб Хмельниччини буде у приміщенні одного з найкращих технологічних коледжів України – Хмельницькому політехнічному коледжі.

На сайті Міністерства освіти і науки України зазначено, що подібні хаби планується відкривати і за кордоном. Мова йде про країни, де наразі перебуває велика кількість українських учнів і студентів: Румунії, Польщі, країнах Балтії, Чехії тощо.

Наразі існує гостра потреба в забезпеченні психологічної та емоційної підтримки, профорієнтації, якісного освітнього процесу під час війни, а також швидкого навчання працездатної молоді та їхніх батьків актуальним професіям для того, щоб українці могли матеріально забезпечити себе та свої родини під час війни та після її завершення, – повідомив  у своєму Телеграм-каналі Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Скриншот ТГ-каналу Сергія Шкарлета

Майбутня мережа хабів

За інформацією МОН, велика кількість українських учнів і їхніх батьків вимушені знаходяться в інших регіонах країни через розпочату рф війну проти України. І тому міністерство спільно з обласними військовими адміністраціями ініціювало створення мережі освітніх хабів. Їх головна мета – якісна та швидка організація освітнього процесу та побуту внутрішньо переміщених осіб.

Міністерство повідомило, що в хабах будуть організовані системні психологічні та профорієнтаційні консультації. Буде наявне тестування щодо визначення власних здібностей за допомогою штучного інтелекту та навчання головним навичкам ХХІ століття, навчання англійській і український мовам, а також затребуваним на ринку праці професіям.

Робота освітнього хабу на Хмельниччині

За 8 місяців діяльності Освітній хаб Хмельниччини охопив понад 10 тисяч учасників та став прототипом інших освітніх хабів, які з’явилися у обласних центрах та за кордоном. Про це повідомила Хмельницька ОДА у відповідь на запит.

Метою реалізації проєкту «Освітній хаб Хмельниччини» є:

  • організація системних психологічних консультацій для населення (надання психологічної допомоги населенню, гостра потреба якої спровокована війною в країні);
  • створення профорієнтаційно-консультативної системи для визначення здібностей до професійної діяльності;
  • організація навчання місцевих мешканців і внутрішньо переміщених осіб затребуваним професіям та навичкам, що дасть можливість швидко перекваліфікуватися та заробляти на життя українцям у період війни та відбудови країни.
Брифінг щодо відкриття Освітнього хабу. Фото: Хмельницька ОВА

В рамках Освітнього хабу будуть організовані системні психологічні та профорієнтаційні консультації, тестування щодо визначення власних здібностей за допомогою штучного інтелекту, навчання найзатребуванішим навичкам ХХІ століття, англійській та український мовам, а також навчання затребуваним наразі на ринку праці професіям здобувачів освіти та їх батьків, які вимушено знаходяться у Західних регіонах України під час війни, – повідомив заступник голови Асоціації інноваційної та цифрової освіти Дмитро Бондаренко під час відкриття Освітнього хабу

В облдержадміністрації повідомили, що для реалізації цього проєкту, організаторами було залучено психологів, тренерів, педагогів на волонтерських засадах та безкоштовні онлайн-ресурси (Lingva.Skills, Дитячий садок онлайн, Платформа з профорієнтації та розвитку кар’єри тощо). Партнерами проєкту стали заклади вищої та професійної освіти приватні освітні установи. Проєкт наразі існує віртуально та послуги надаються онлайн.

Проєкти Освітнього хабу на Хмельниччині

Серед реалізованих проєктів хабу та тих, що реалізуються, ХОВА у відповіді на запит зазначила Всеукраїнський проєкт з емоційної підтримки українців. Це щоденні онлайн зустрічі з сертифікованими психологами та відомими українцями, які під час прямих ефірів давали практичні поради українцям.

Також на базі хабу запущено курс підвищення кваліфікації для освітян «Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу під час та після завершення воєнних дій». Цей курс із опанування навичок та технік першої психологічної допомоги та емоційної підтримки від міжнародних експертів для застосування під час навчального процесу було розроблено за моделлю змішаного навчання (blended learning). Він включає в себе: мультимедійні уроки у міжнародному форматі SCORM та практичний тренінг опанування техніки визначення психологічного стану дітей.

Зоотерапія на базі Освітнього хабу. Фото з сайту департаменту освіти, науки, молоді та спорту ХОДА

Hand made-курси

Навесні Освітнім хабом було організовано навчання внутрішньо переміщених осіб і хмельничан практичним умінням створення виробів ручної роботи. Мова про так звані hand made-курси. Це навчання за напрямами флористика та дизайн подарунків, акварельний живопис, вишивка, вузликове плетіння (макраме). За словами ХОВА ці навчання давали можливість відвідувачам відчути не лише емоційну підтримку, а й можливість інтегруватися у нове середовище. Учасники мали можливість знайти спілкування в новому місті. Ці курси дозволяли перетворити набуті вміння на джерело прибутку.

Понад 20 закладів професійно-технічної освіти, що географічно покрили всю область, забезпечили безкоштовне навчання учасників Освітнього хабу Хмельниччини близько 48 робітничим професіям. Навчання робітничим професіям здійснювалося через організацію короткотермінових освітньо-практичних курсів для здобуття часткової кваліфікації внутрішньо переміщеними особами та мешканцями області, які втратили роботу внаслідок війни.

Обери професію своєї мрії

Також на базі Освітнього хабу реалізувався Всеукраїнський проєкт з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії». Він дав можливість школярам Хмельниччини (учням 7-11 класів) швидко і точно сформувати Інтерактивний профіль здібностей учня та визначити перелік професій відповідно до індивідуальних здібностей кожної дитини. Навчання хмельничан затребуваним професіям у сфері IT-освіти Освітнього хабу відбувається у партнерстві з комп’ютерною академією «IT STEP». Разом вони організовують безкоштовні курси з опанування сучасних комп’ютерних програм для ВПО та мешканців Хмельниччини в офлайн- та онлайн-форматі.

Мережування в області та плани на майбутнє

За інформацією Хмельницької облдержадміністрації Освітній хаб Хмельниччини не отримує бюджетного фінансування. Поряд з тим хабу надає організаційну підтримку департамент освіти, науки, молоді та спорту ХОВА у вигляді контактів із навчальними закладами області.

В хабі планують в найближчому майбутньому реалізовувати розпочаті проєкти, приєднуватись на умовах партнерства до різноманітних освітніх і культурних інституцій, а також збільшувати кількість підписників телеграм-каналу та сторінки у Фейсбук для інформування населення про проєкт.

Презентація Освітнього хабу у Кам’янець-Подільському. Фото з сайту департаменту освіти, науки, молоді та спорту ХОДА

Загалом про діяльність хабу можна прочитати на сайті профільного департаменту у відповідному розділі, а також у Телеграм-каналі. Також до хабу можна звернутись за контактним телефоном (096) 203-28-02. Проєкт «Освітній хаб» розпочали реалізовувати в двох громадах Хмельниччини – в Шепетівці та Кам’янець-Подільському.

Читайте також про захисні споруди та їх особливості в матеріалі “Протирадіаційні укриття на Хмельниччині: наявність та особливості“.

Головне фото: Міністерство освіти і науки України

Від Alona Bereza