Ви не відноситесь до людей, які постійно навчаються? Дарма, адже життя не стоїть на місці. Технології змінюються, відбуваються нові відкриття, змінюються смаки. Тому завжди потрібно тримати руку на «пульсі подій». А можливо у вас у дитинстві чи юності була якась мрія? Чому б її не реалізувати? Особливо, якщо ви вже маєте заслужений відпочинок та під боком онуків. Якщо це справді так, то саме для вас в Україні почали відкривати місця, де можна отримати нові знання – Університети третього віку. Більше п’яти років тому подібна ініціатива почала працювати і в Хмельницькому. Саме про роботу цього специфічного навчального закладу і поговоримо.

Виставка слухачів

Я наздогнала свою мрію. Раніше я не мала такої можливості, але тепер розумію, позаду більше часу, аніж попереду. Є вже вільний час, вийшла на пенсію, я дуже задоволена, я люблю малювати, – розповіла студентка «Університету третього віку» Людмила Галущинська під час виставки слухачів курсу «Образотворче мистецтво і дизайн»

Людмила Галущинська. Скриншот сюжету Суспільне Хмельницький

Два роки тому пані Людмила стала слухачкою курсу «Образотворче мистецтво і дизайн» в Університеті третього віку. Свою мрію в життя жінка почала втілювати, коли їй вже було за шістдесят. Відтоді вона малює при кожній слушній можливості.

Виставка слухачів курсу «Образотворче мистецтво і дизайн» відбулась 23 серпня в місті Хмельницькому. На ній було представлено понад тридцять декоративних виборів, зроблених людьми пенсійного віку: малюнки, гобелени, вишиті рушники та ляльки-мотанки. Організатори тоді зазначали, що головна мета експозиції – власним прикладом заохотити старше покоління до розвитку і навчання.

Слухачки УТВ розмальовують будівлю. Фото: Хмельницька міська рада

Поряд із курсом «Образотворче мистецтво і дизайн» в Університеті третього віку діють філологічний, театральний, технічний і спортивний напрямки. Загалом наразі нараховується 24 факультети та 39 груп.

Як все починалось?

Університет третього віку функціонує при Хмельницькому міському територіальному центрі соціального обслуговування з 2017 року. Саме тоді Хмельницька міська рада своїм рішенням затвердила Порядок та умови надання соціально-педагогічної послуги «Університет третього віку». Рівно через рік в квітні 2018 року була затверджена нова редакція цього Порядку та умов надання соціально-педагогічної послуги.

Відповідно до цього Порядку надання соціально-педагогічної послуги «Університет третього віку» забезпечується Хмельницьким міським територіальним центром соціального обслуговування. Послуга надається за наявності не менше 30 слухачів старшого віку.

Слухачами курсів можуть бути жінки від 55 років, чоловіки від 60 років, місце проживання яких зареєстроване в місті Хмельницький та які мають пенсійне посвідчення. Для внутрішньо переміщених осіб потрібно мати довідку. Слухачі можуть мати освіту будь-якого рівня та мають бути зацікавленими в участі в освітніх програмах.

Загалом метою надання послуги є реалізація принципу навчання людей старшого віку впродовж усього життя та підтримка їх фізичних, психологічних та соціальних здібностей.

Масштаби діяльності та досягнення

Як уже зазначалось, наразі працює 24 факультети Університету третього віку. Сформовано відповідно 39 груп. До прикладу, в 2017-2018 роках, на початку діяльності цього Університету, діяло лише 15 факультетів. Однак груп тоді було значно більше – 53.

Ми розширили перелік факультетів. Нагадаю, ми починали з 16, зараз їх 24 – напрямки, дисципліни, факультети, їх можна по-різному називати. Послуга стала доступнішою для жителів віддалених мікрорайонів міста: Ракове, Гречани, багато заходів проводилося у центрі міста. Але реалії нинішнього часу – карантинні обмеження, введення воєнного стану, внесли свої корективи. Ми під все це змушені були підлаштовуватися, – розповідала в інтерв’ю Суспільне Хмельницький кураторка Університету третього віку Мариною Куриляк

Скриншот сюжету Суспільне Хмельницький

За період діяльності Університету третього віку його слухачами стали 1 578 осіб. На початок 2022 року слухачами було 1 300 осіб. Після відновлення навчання в січні цього року по завершенню зимових канікул тут навчалось майже 400 хмельничан.

За період функціонування Університету третього віку цьому закладу було надано бюджетне фінансування у розмірі трішки більше як 1,4 мільйона гривень. На оплату праці викладачів пішла більша частка цього фінансування – 1,2 мільйона гривень. Майже 206 тисяч гривень було витрачено на придбання столів, стільців, комп’ютерів та іншого обладнання для аудиторів.

Відбір та діючі факультети

Ще в жовтні цього року тривав прийом документів на новий 2022-2023 навчальний рік в Університеті третього віку. Поряд з тим на деякі факультеті прийом діє без будь-яких обмежень. Навчання відбувається на безоплатній основі.

До певних напрямків можна долучитися протягом року. Якщо вивчати комп’ютер чи смартфон — бажано робити це від “А” до “Я”. А за такими напрямками, як хореографія, заняття у групах малювання, можна долучитися і протягом року, – в інтерв’ю Суспільному мовнику розповідала Марина Куриляк

Набір відбувався на такі факультети: основи володіння оргтехнікою (ОВО), основи вивчення смартфону (ОВС), основи збереження здоров’я (ОЗЗ), основи християнської етики, психологія, різноманітні мови (англійська мова, польська мова, німецька мова, італійська мова та українська мова), історія України, фольклор, рукоділля; крій, пошиття, ремонт одягу; живопис, образотворче мистецтво, дизайн, академічний малюнок, хореографія, оздоровча аеробіка та фітнес, вокальний та хоровий спів, театр та спів, агроландшафт та правознавство.

Новинкою нового 2022-2023 навчального року стало відкриття факультету оздоровчої аеробіки та фітнесу. Поряд з тим одним із найпопулярнішим факультетом є комп’ютерна грамотність, на якому студенти навчаються користуватися сучасними гаджетами.

Відвідувачки занять аеробіки. Фото: Суспільне Хмельницький

Цьогоріч одним із найпопулярніших факультетів – є факультет польської мови. Вивчати польську виявили бажання 60 осіб – створено 3 групи. Викладачем є талановитий і відомий соліст-організатор українського рок-гурту з Хмельницького «Мотор’ролла» Олександр Буднецький.

Для зарахування потрібно було подати такі документи, як заява, копія паспорта, копія пенсійного посвідчення.

В Хмельницькій міській раді під час розміщення оголошення про початок відбору слухачів до Університету третього віку на новий навчальний рік зазначили, що це особливо важливий проєкт для людей старшого віку. Цей проєкт, за їх словами, створено для поліпшення якості життя людей поважного віку, адже студенти отримують нові знання, знайомства, проводять з користю час. Кожен може обрати цікаву спеціальність, починаючи від спортивних тренувань, образотворчого мистецтва до вивчення іноземних мов та основ комп’ютерної грамотності.

Перший випуск студентів УТВ. 2018 рік. Фото: Хмельницька міська рада

Як працює УТВ

Наразі заняття відбуваються кожного дня, окрім вихідних, відповідно до затвердженого графіку за адресою: м. Хмельницький, вул. Перемоги, 7А. Раніше заняття проводились у багатьох локаціях та навіть на повітрі. Однак з початком повномасштабного вторгнення основною умовою проведення занять стало наявність укриття. Також в Університеті дослухались до здобувачів і деякі курси почали проводити в онлайн форматі. До прикладу, курс психології, наприклад, можна проходити як очно, так і онлайн — на вибір.

Тому, якщо ви маєте вільний час та бажання отримати нові знання у поважному віці – обов’язково зверніть увагу на діяльність Університету третього віку. До навчання на деяких факультетах можна долучитись хоч зараз, а до деяких придивитись і подати документи на новий навчальний рік.

Читайте також про діджиталізацію людей похилого віку на Сумщині.

Від Alona Bereza