Велика війна – час переосмислення й у шкільні освіті. Предмет “Захист України” стає одним з ключових у програмі, а підхід до його вивчення – практичнішим. Для учнів Хмельницької територіальної громади уроки тепер відбуватиметься із новим обладнанням та навчальними посібниками. Їх придбали за гроші міського бюджету. Для цього виділили понад 3 мільйони гривень. Що закупили та як це вплине на якість викладання?

Прощавай, старий автомате?

Пневматичні гвинтівки, військові прилади хімічної розвідки, дозиметри, протигази, бронежилети, шоломи, навчальні мапи. А ще – зразки протипіхотних і протитанкових мін, наступальних і оборонних гранат, саперні лопатки. Все це щойно придбане приладдя буде використовуватися в школах та закладах професійно-технічної освіти  Хмельницької тергромади. Всього у переліку 80 найменувань. Гроші на придбання виділили з міського бюджету відповідно до запитів шкіл.

Комплект навчальних мап, біноклі на інше придбане спорядження для уроків “Захист України”. Фото зі сторінки Олександра Симчишина

“Дерев’яні автомати та алюмінієві муляжі гранат мають назавжди зникнути із наших шкіл. Кожен український старшокласник має знати ази військової, інженерної, мінно-вибухової і медичної справи. Тільки так ми станемо нацією, яку не здолати ніколи.”, – про це написав Хмельницький міський голова Олександр Симчишин на своїй сторінці.

У переліку й дороговартісне обладнання. Це, до прикладу, інтерактивний лазерний стрілецький тренажер за 98 тисяч гривень. Його вже встановили в Палаці творчості дітей та юнацтва. Займатися на ньому зможуть учні 10-11-их класів шкіл та учні закладів профтехсовіти. На тренажері відпрацьовуватимуть різні вправи зі стрільби з пістолета та автомата перед польовими виходами.

Інтерактивний лазерний стрілецький тренажер. Фото зі сторінки Олександра Симчишина

Ще частина майна в дорозі.

“Це масогабаритний макет автомата Калашникова, ідентичний бойовій зброї. Його не вистачало у п’яти школах для якісного проведення уроків з розділу “вогнева підготовка”, вивчення будови автомату та виконання нормативу “неповне розбирання й складання автомата”, – каже головний спеціаліст відділу позашкільної освіти та виховної роботи Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Едуард Погоржельський.

До слова, згідно із Постановою Кабміну №1770, про озброєння, боєприпаси і військове майно для навчальних закладів мали би дбати органи постачання оперативних  командувань через територіальні центри комплектування. Проте, з огляду на дуже посередню до сьогодні матеріальну базу шкіл, можна дійти висновку: щось пішло не так. З початком великої війни Центрам також, вірогідно, стало не до забезпечення шкіл.

“Цього обладнання й навчальних посібників було не достатньо. Тому міський голова й вирішив виділити кошти. Адже, зважаючи на воєнний стан, центри комплектування займаються іншими питаннями”, – каже Едуард Погоржельський.  

Маневри “воєнруків”

Кожен навчальний заклад донині мав різне забезпечення для проведення уроків “Захист України”. Відповідно школи з кращою матеріальною базою потребували менших вливань. Одна з таких у Хмельницькому – навчально-виховний комплекс №10, для якого зараз виділили суму 38,5 тисяч гривень. На думку вчителя “Захисту України” Олександра Дьоміна, особливо часто оновлення потребують пневматичні гвинтівки, які швидко виходять з ладу. У школі вже придбали іспанську пневматичну зброю, але й досі зберігають приладдя старого зразка.

“Зараз є 6 гвинтівок ще радянського виробництва. Всі вони вже вийшли з ладу. А відремонтувати їх можна хіба самому. Гроші на це не виділяються. Ніяка майстерня не береться ремонтувати. І така ситуація фактично в кожного “воєнрука”, – каже Олександр Дьомін.

Навчально-виховний комплекс має свій навчальний тир, де відбуваються заняття зі стрільби, сидячи за столом з упором на лікті.

Тир в хмельницькому навчально-виховному комплексі №10. Фото авторки

Проте далеко не всі заклади можуть похизуватися наявністю такого приміщення, тому вчителям доводиться підлаштовуватися під реалії.

“Умови виконання вправи – відстань до мішені 6 метрів. Тобто в будь-якому разі можна знайти для цього приміщення. Коли я працював в іншій школі, я все виставляв на вулиці. Було би бажання, а місце завжди можна знайти. Підходить для цього і підвальне приміщення, – вважає вчитель.
Приміщення для уроків “Захист України” в хмельницькому навчально-виховному комплексі №10. Фото авторки

Викладач предмету “Захист України”, за словами Олександра Дьоміна, загалом може маневрувати в межах навчальної програми.

“У кожного вчителя є можливість щось прибрати, або навпаки додати на свій розсуд, в залежності від того, яка в нього матеріальна база, наскільки підготовлені учні. Якщо вони добре підготовлені в стрільбі, значить вогневу підготовку можна скоротити, натомість збільшити тактику”.

Орієнтуються при проведенні уроків і на погодні умови, адже деякі теми потребують неодмінного перебування на вулиці.

“На зимовий період планую заняття в класі або в тирі. А от гранатометання, пересування на полі бою, стройова підготовка – теми, для яких потрібна вулиця. Це відпрацьовуємо у вересні й жовтні та частину залишаємо на весну, коли погода сприятлива для занять на вулиці”, – пояснює Олександр Дьомін.

Раніше тренувалися на манекені “Тарасі”

Потребували школи й обладнання для вивчення домедичної допомоги. У навчально-виховному комплексі №10 під час таких уроків учні відвідували навчально-методичний  центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. Тамтешні фахівці пояснювали, приміром, як реанімувати людину.

“У Центрі є манекен, якому навіть дали ім’я – Тарас. Діти все на ньому відпрацьовували. Поломані при штучному диханні ребра було видно на екрані. Зламав чотири ребра – вже межа”, – згадує Олександр Дьомін. 

Тепер для вивчення домедичної підготовки. придбали шини, бандажі, турнікети, кровоспинні джгути, медичні аптечки, бинти.

Бандажі, аптечки та інше приладдя для уроків “Захист України”. Фото Едуарда Погоржельського

А також- дороговартісне обладнання, якого в школах раніше взагалі не було.

Тренувальний манекен для відпрацювання реанімації. Фото зі сторінки Олександра Симчишина

“Це тренажери для серцево-легеневої реанімації і для встановлення назофаренгеального повітропроводу (м’яка гумова або пластикова трубка, яка забезпечує прохідність дихальних шляхів між носовими ходами і горлом – ред.), манекен для тампонування ран. Вони були закуплені на мікрорайони – по одному на 4 школи”, – зазначає Едуард Погоржельський.

“Те, що зараз придбали, дуже добре. Щоправда, в нашій школі такого тренажера не буде. Коли я прийшов викладати, у нас точно така ж картина була з макетом автомата. Його мали тільки в іншому закладі. Я туди приходив, брав його на тиждень або два. Але що таке один автомат, якщо при цьому в тебе 50 учнів. А кожен має навчитися хоча би розбирати й збирати”, –  зауважує Олександр Дьомін.

“Захист України” для хлопців і для дівчат

Відповідно до навчального плану на вивчення дисципліни “Захист України” виділяють 1,5 години на тиждень. Це означає, що в один з тижнів таких занять два, в інший – одне. Програма передбачає вивчення предмета за двома тематичними планами: – №1 та №2.

“За тематичним планом №1 займаються юнаки, за тематичним планом №2 – дівчата. Дівчата можуть за бажанням вивчати предмет разом з юнаками. А юнаки з певними релігійними поглядами, станом здоров’я можуть вивчати предмет в групі дівчат”, – розповідає Едуард Погоржельський.

“Якщо дівчинка бажає вивчати захист України разом з хлопцями, батьки пишуть заяву, яку підписує директор. У мене зараз є три такі учениці в 10-му класі. Точно так же хлопчик, якщо він пацифіст, чи віра не дозволяє брати в руки зброю, за заявою займається медично-санітарною підготовкою за програмою для дівчат”, – каже Олександр Дьомін.

Впродовж навчального року 18 годин відводиться на проведення навчально-польових занять (зборів).

“Збори в нас тривають і зараз. Попри погоду, старшокласники вчаться стріляти з основних видів зброї в умовах полігону. Вже понад 1150 учнів пройшли такі збори. На черзі ще 400”, – зазначив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.
Навчально-польові заняття учнів Хмельницької тергромади. Фото зі сторінки Олександра Симчишина

До вчителів предмету “Захисту України” передбачені особливі вимоги. Згідно з вже згаданою Постановою, це мають бути чоловіки, які пройшли строкову військову службу або військову службу за контрактом і відповідають вимогам підготовки офіцерів запасу. В реальності ж цю дисципліну викладають фахівці з дуже різною підготовкою.

“Найкраще, коли вчитель Захисту України офіцер запасу, який має, якщо й не бойовий, то принаймні військовий досвід. Тоді він на своєму місці, й уроки відбуваються на високому рівні. Так, можливо, є школи, де вчитель звільняється, приходить нова людина. Або приходить викладач, не офіцер запасу, а просто з вищою освітою, який свого часу проходив службу в Збройних Силах. Відповідно поки набереться досвіду, може бути рівень викладання нижчий, ніж у вчителів з більшим досвідом чи військовим стажем”, – визнає Едуард Погоржельський.

Для учителів “Захисту України” на початку кожного навчального року і під час зимових канікул проводять триденні навчання. Цьогоріч вони відбулися на базі нещодавно створеної комунальної установи “Навчально-тренувальний центр” Хмельницької міської ради. Там учителі стріляли з автомата Калашникова, навчалися наданню домедичної допомоги, отримали знання з тактичної медицини й психологічної підготовки.

Головне фото – зі сторінки Олександра Симчишина.

Про укриття в закладах освіти читайте в матеріалі “Опалення шкільних бомбосховищ: як вирішують проблему на Буковині”.