Запорізька художниця з арттекстилю Тетяна Власенко вже кілька років робить оригінальні новорічні кулі. Вона почала їх створювати як подарунки для близьких людей, але з часом прикраси привернули увагу все більшого кола знайомих і сьогодні мисткиня робить їх і на замовлення та не тільки на новорічні свята. Кулі виготовлені за особливою технологією, яка потребує точного розрахунку та великої майстерності — це не іграшки для дітей, а яскравий та стильний декор для дому.

Тетяна Власенко багато років працює у Запорізькому академічному театрі молоді. Фото надане авторці

Тетяна Власенко – учасниця багатьох закордонних виставок, головний художник Запорізького академічного театру молоді. У неї зібрана вражаюча колекція тканин. Частина матеріалів використовувалася для оснащення театральних костюмів, але багато залишалося, і з цих шматочків почали народжуватися перші незвичайні новорічні прикраси. Для їх створення художниця використовує кулі з пінопласту, тканини та спеціальні шпильки-гвоздики.

Авторські кулі створюють особливий новорічний настрій і дарують тепло. Фото надане авторці

Процес створення прикрас надає мені спокій і натхнення”

А починалося все з бажання порадувати друзів напередодні Нового року.

– У нашому театрі працює надзвичайно дружній колектив художників і багато років напередодні Нового року у нас була традиція — ми збиралися та обмінювалися маленькими подарунками та побажаннями. Подарунки часто робили своїми руками, – розповідає Тетяна. – Я робила з тканини невеликі такі новорічні іграшки у вигляді символу прийдешнього року. А потім якось, напередодні року мавпи, мені не захотілося робити таку прикрасу, і я почала робити рибок і кульки. Всім сподобалося і головне, що мені процес створення таких прикрас приносить неабияке задоволення, спокій і натхнення. Мені до душі працювати з формою кулі.
Поєднання кольорів та текстур у прикрасах майстрині вражають. Фото надане авторці

– У вас неймовірно виходить поєднувати кольори й тканини, як вам це вдається?

– Я дуже люблю текстиль і навіть занадто (посміхається. – авт.). Я зібрала досить велику колекцію найрізноманітніших тканин. Купую їх в магазинах, секондах, дещо приносять люди. Я просто не можу пройти повз цікаву тканину. Наприклад, у мене велика колекція африканських та тайванських тканин.

Більша частина з цих тканин йшла на оздоблення елементів для театральних костюмів. У театрі всі знають, що у мене є запаси цікавих матеріалів та часто звертаються, якщо потрібен якийсь цікавий елемент. У мене в майстерні всі тканини розкладені певним чином, все систематизовано, і я знаю де і що лежить. Можу швидко знайти те, що потрібно.
Але маленькі клаптики залишалися і викидати їх мені не хотілося, тому і почала працювати у техніці печворк. Це вид декоративно-ужиткового мистецтва, коли за принципом мозаїки зшивають цілісний виріб зі шматочків тканини.

Ця робота надихає і заспокоює по своєму — це своєрідна медитація. Технологія, у якій я почала робити текстильні кулі, називається «Артишок». Для того, щоб у ній працювати, я купила в інтернет-магазині кулі з пінопласту та кілограм спеціальних гвоздиків-шпильок, які потрібні для виготовлення прикрас. Для шарів використовую різноманітні тканини — це може бути парча, тафта, атлас, шовковий жакард, бісер, прикраси й таке інше. На одну кулю йде приблизно 6-8 годин.
Кожен набір куль єдиний та неповторний. Фото надане авторці

Чотири роботи Тетяни Власенко були представлені на благодійному аукціоні

– Чи є якісь тренди у виготовленні цих прикрас?

– Тренди, звичайно, є, але я покладаюся на свої відчуття. Я відчуваю і бачу, як тканини грають між собою, що і з чим краще поєднати. Буває, тримаєш тканини в руках і вони самі просяться одна до одної. Окрім того, кожна куля має свою назву і вироблена дуже маленьким тиражем 2-5 шт. Це ексклюзивні прикраси.

Наприклад, кулі у жовто-блакитних кольорах називаються “Слава Україні!”. А якщо я вагаюся і не знаю, як їх назвати, то звертаюся у своїх соцмережах до підписників і вони мені радо допомагають.
Один з останніх наборів – патріотичний. Називається “Слава Україні”. Фото надане авторці

– Такими оригінальними кулями можна прикрашати будинок не тільки на новорічні свята?

– Так, звичайно. Вони використовуються для декору будинку у будь-який сезон. Наприклад, я робила якось для Хелловіну. Мені дуже приємно, що людям подобаються мої роботи, що вони проявляють інтерес, замовляють і таким чином підтримують мене.

Нещодавно Тетяна Власенко передала чотири кульки своєї роботи для благодійного аукціону для допомоги силам опору України (місто Ірпінь). Кошти, отримані на аукціони, були перераховані різним волонтерським організаціям або волонтерам. Так, гроші за новорічні кульки Тетяни Власенко передали волонтерській групі «Мармелад. Маскувальні сітки» (м. Київ).

– Ініціатором участі в цьому аукціоні моїх робіт стала Наталя Сафонова. Ми обидві є членкинями асоціації печворку, тому вона добре знає мої роботи. Наталя придбала у мене дві кульки, які передала для аукціону. І дві я надала особисто.
Це дуже потужний захід — всі кошти з цього аукціону підуть на підтримку наших волонтерів, а це дуже важливо, – говорить Тетяна. – Я зараз знаходжуся в Ужгороді й тут теж брала участь у волонтерському ярмарку, де також збирали кошти для волонтерів, які допомагають нашим хлопцям на передовій.
Вважаю, що кожен має долучитися, чим зможе, до наближення нашої спільної перемоги.
Такі кулі стануть яскравою прикрасою для будинку й не тільки взимку. Фото надане авторці

Фото для матеріалу надані Тетяною Власенко.

Читайте також: Неймовірну “Дівчину-калину” – скульптуру коваля з Бердянська – виставлять на аукціоні в Європі

Якщо об’єднається вся країна, то разом ми зможемо все: Ірина Чорна — про роботу фонду Посмішка ЮА