Планові, аварійні та спеціальні відключення електроенергії. Мало не щодня українці пристосовуються до нових і нових графіків вимкнень від енергетиків. Причина – регулярні ворожі обстріли, мета яких – знищення критичної інфраструктури України. Та українці продовжують жити, працювати й знаходити шляхи генерації електроенергії. Зокрема купують і встановлюють генератори. Як безпечно використовувати генератор – читайте далі.

“Або шукаєш вихід з ситуації, або їдеш жити на всю зиму в село, бо там протоплять грубу”

Галіна живе у Сумах, у приватному будинку. У вересні у неї народилась донечка, тож родина дбає, аби в оселі завжди було тепло.

«Опалення в нашому будинку автономне, але повністю залежне від електрики: немає світла – не працює насос і котел теж. А в нас маленька дитина. Їй треба, щоб хоч градусів 19-20 тепла було. І якщо ми, дорослі, можемо одягатися так, наче зібралися на полюс, то дитині так не зробиш».

Галіна, сумчанка

23 листопада після чергової ракетної атаки по всій Україні аварійно вимкнули електрику. На Сумщині світла не було близько пів доби, за цей час будівля повністю охолола, пригадує Галіна.

«Ми вирішили придбати генератор після того, як в місті на пів доби вимкнули світло, через удари ракетами по енергосистемі України. Вже тоді стало ясно, що зима не буде легкою. Якщо вдарили раз, то зможуть і другий, і третій. Воно б то так і не хотілося, але завжди думаєш про найгірше».

Галіна, сумчанка

Ціни на генератори постійно змінюються, і здебільшого – не на користь покупця. Коли Галіна з чоловіком остаточно вирішили викласти доволі суттєву суму за генератор, прилад, який їм підходив, коштував 8 тисяч гривень. Поки порівнювали ціни й чекали замовлення ціна виросла вдвічі, до 16 тисяч гривень.

«Загалом, або шукаєш вихід з ситуації, або їдеш жити на всю зиму в село, бо там протоплять грубу»

Галіна, сумчанка

Яку небезпеку можуть нести генератори електроенергії?

Під час роботи генератори виділяють чадний газ, яким можна легко отруїтися. Так, наприкінці листопада, на Київщині отруїлися чадним газом 6 осіб, один чоловік помер. У грудні неправильне використання електрогенератора призвело до загибелі подружжя на Закарпатті.

фото автора

Фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуацій пояснюють: встановлювати генератор можна лише на вулиці. Використання таких приладів в оселі чи на балконі може призвести до отруєння чадним газом або пожежі.

Як правильно використовувати генератор?

Використання генератора радять почати з вивчення інструкції до приладу.

«Будь ласка, не дивіться відеоролики з Youtube, а візьміть почитайте інструкцію, вона є до кожного приладу!»

Олег Стрілка, речник Головного управління ДСНС України в Сумській області

Генератори дозволяють встановлювати на відстані не менше 6 метрів від будівлі. Перед підключенням генератора необхідно перевірити його справність. А під час роботи – уважно стежити за приладом.

фото автора

«Якщо, боронь Боже, виникне пожежа, загориться ваш генератор, ви повинні перш за все, в залежності від ситуації, або зателефонувати на лінію 101, або самостійно його знеструмити. Якщо у вас є під рукою вогнегасник – не задумуючись скористайтесь ним, щоб самостійно локалізувати пожежу, щоб вона не набула масштабних розмірів. Слідкуйте за своїми дітьми, їм все цікаво, не допускайте їх до таких приладів!»

Олег Стрілка, речник Головного управління ДСНС України в Сумській області

Категорично забороняють самостійно переобладнувати генератори, втручатися в роботу приладу та використовувати пальне, непередбачене виробником.

Читайте також: «Спокій дитини залежить від стану батьків”: психологиня з Запоріжжя радить, як розмовляти про війну».