Навчання з мінної безпеки, знайомство зі службовим собакою і подарунки захисникам: у День Збройних Сил України прикордонники провели заняття для сумських школярів. Подробиці – у нашому матеріалі.

Навчання з мінної безпеки

У День Збройних Сил України урок в одній із сумських шкіл розпочинається за розкладом. Проте замість учителя – інспектори прикордонної служби. Зустріч зі школярами прикордонники розпочинають із найголовнішого: розповідають про правила мінної безпеки. Зокрема, вчать дітей, як поводитись із потенційно вибухонебезпечними предметами.

«Коли березень-лютий ішли ракети й обстріли по місту Суми, то в більшості дітей виникала паніка. Дітям потрібно пояснювати, де ховатися, під якими стінами, які їхні дії в надзвичайній ситуації. Ці знання допоможуть уникнути паніки й зберегти життя».

Віталій Скаченко, інспектор прикордонної служби

Школярам пояснюють, що до невідомих і потенційно небезпечних предметів не варто наближатися. При виявленні таких необхідно негайно телефонувати до поліції або рятувальників. Також важливо попередити дорослих. Ці правила здаються елементарними, але дітям варто повторювати їх регулярно:

«Щоб вони залишалися живими, здоровими, не чіпали вибухонебезпечні предмети, які небезпечні, й змогли про це повідомити відповідні органи, батьків або дорослих. Це вкрай важливі знання, тому що від цього залежить їхнє життя й життя тих, хто знаходиться поруч. Діти – це наше майбутнє».

Василь Мороз – інспектор прикордонної служби, кінолог

Заняття для п’ятикласників проводять у класі безпеки, який у сумській школі облаштували й відкрили відповідно до постанови Кабінету Міністрів. Тут дітей навчатимуть пожежній і мінній безпеці, відпрацьовуватимуть алгоритми дій у разі надзвичайної ситуації.

фото автора

«До роботи у класі безпеки залучаємо педагогічних працівників, а також представників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, правоохоронців, медиків та учасників бойових дій».

Марина Кривошеєва, директорка Сумської школи №9

Знайомство зі службовим собакою

Приємний сюрприз від прикордонників – знайомство школярів із Гуфі, службовим псом. Жартома його називають братом відомого на весь світ Патрона, бо Гуфі – тієї ж породи і так само відкритий до спілкування. Песик Гуфі – грайливий, активний і радий знайомству з п’ятикласниками. Але це у вільний час, бо на службі він витривалий і вмілий пошуковець.

фото автора

Разом з військовим школярі ховають від Гуфі небезпечний предмет, магазин з патронами. І менш ніж за хвилину собака знаходить схованку поміж вазонами у коридорі, й гучним голосом сповіщає: поруч небезпека. Така кмітливість викликає у школярів захоплення. Вони шикуються в чергу, аби похвалити й погладити пухнастого пошуковика.

Подарунки від школярів

Педагоги, учні й батьківський колектив Сумської школи №9 постійно допомагають військовим: плетуть і передають маскувальні сітки, збирають теплі речі та продукти. Не відпускають захисників із пустими руками й сьогодні.

фото автора

«Учнівським і батьківським колективом були зібрані всі необхідні речі для військових, які передадуть безпосередньо захисникам. Це й обереги, це смаколики, теплі речі, медикаменти й багато чого іншого».

Марина Кривошеєва, директорка Сумської школи №9

Для песика Гуфі школярі також підготували сюрприз: зібрали кошти та придбали 10 кілограмів корму, аби мав сили розміновувати території Сумщини.

Захисникам п’ятикласники дарують обереги, які виготовили власноруч. Їх передають разом із теплими привітаннями й словами вдячності:

«Ми хочемо вам подякувати за те, що ми спимо в теплих ліжечках!»

«Дякую нашим воїнам за те, що вони приїхали! Хочу побажати їм щастя, добра, щоб вони скоріше поверталися до нас!»

«Я бажаю їм гарних-гарних днів! Щоб вони були здорові, щоб у них завжди було дуже багато енергії та сил!»

«Дякуємо за таку важливу інформацію, яку сьогодні розповіли нам військові. Про мінну безпеку особливо важливо знати під час війни. Дякую їм!»

Прикордонники ж обіцяють приходити до дітей ще, коли дозволятиме час, щільно зайнятий військовою службою.

Читайте також: Запорізька волонтерка Катерина Чернова: «Я відчуваю себе щасливою через здатність знаходити у собі світло».