У Чернівцях відкрили простір для внутрішньо переміщених осіб. Координаторка проєкту, переселенка з Маріуполя Лариса Петрова розповіла нам про ідею створення простору, його мету та потреби для внутрішньо переміщених осіб. Більше про це – читайте далі. 

“Я не впевнена, якщо б я була вдома, в Маріуполі, то я б виїхала”

Лариса Петрова на початку березня евакуювалася до Чернівців. Жінка родом з Маріуполя на момент повномасштабного вторгнення працювала у Краматорську, каже, це і дозволило швидко виїхати. 

“Я не впевнена, якщо б я була вдома, в Маріуполі, то я б виїхала. Я виїхала 17 березня з Краматорська. Я коли це згадую, то дуже важко. 12 людей у купе, в тамбурі скрізь люди. Ми коли їхали, я розуміла, що є відправна точка, а куди ми їхали, де я буду – нічого”.

Лариса Петрова координаторка проекту “Безпечний, комфортний простір можливостей для ВПО та учнівської молоді. Фото з facebook.com/larisa.g.petrova

По приїзду на Буковину разом з іншими внутрішньо переміщеними особами оселилася в одному з гуртожитків міста. Відтак виникла ідея створити спільний простір для переселенців. 

“Коли ми приїхали сюди на початку бойових дій, які розпочалися на сході України, нас поселили в гуртожитку і я побачила таку проблематику, що потрібно мати якийсь простір, щоб там могли спілкуватися люди, які переїхали, щоб це була така інтеграція і вимушено переміщених осіб з місцевим населенням, і локація була б зручна там, де люди проживають, тому що більшу частину часу вони знаходяться там”. 

Приміщення для простору виділили в гуртожитку Чернівецького професійного ліцею автомобільного сервісу де проживають внутрішньо переміщені особи. Кімната була не придатною для житла та потребувала ремонту. За кошти гранту тут поміняли вікно та облаштували простір. Зараз у гуртожитку, де живе Людмила Петрова, мешкають понад 120 переселенців. Здебільшого це люди літнього віку та сім’ї з дітьми. 

“Люди проживали у своїх домівках, а зараз наше ліжко і є наш дім”

“Коли ми проживали самостійно, то не було такої соціальної напруги, зараз дуже складно, люди подолали цілий шлях, коли їхали. Вони покинули свої домівки. Це створює психологічну напругу. Буває хтось щось сказав, десь не порозумілися чи в когось був поганий настрій чи щось трапилось, тому що ми весь час проживаємо в гуртожитку, а уявіть собі люди проживали у своїх домівках, а зараз фактично наше ліжко і є наш дім. Тому виникають такі складнощі. Зменшення цієї напруги може бути шляхом домовленості, зустрічей, розмов з психологами проведення різних заходів”. 

На базі простору для внутрішньо переміщених осіб будуть проводити навчальні тренінги, семінари, зустрічі з психологами та культурно-освітні заходи також тренінги для підвищення фінансової грамотності та правової освіти. Запрошуватимуть для участі не лише тих, хто проживає у гуртожитку. 

Фото надане авторці

“Це важлива тема, а особливо зараз, бо багато хто не знає, які є права ВПО, які зміни в законодавстві в цьому напрямку. В нас заплановані також заходи у вигляді тренінгів, їх будуть проводити різні фахівці. Також буде навчання фінансової грамотності. Я сама є фахівчинею в цьому напрямку, маю досвід більше 25 років у фінансовій і банківській сфері. Також будуть зустрічі з психологом, бо це дуже потрібно і зможе допомогти людям у цій складній ситуації”. 

Основна мета проєкту, за словами Лариси Петрової – це інтеграція ВПО в Чернівецьку громаду, зменшення соціальної напруги, спілкування між місцевими і вимушено переміщеними особами та комунікація людей різного віку. Подібними проєктами Лариса Петрова займалася і вдома. У Маріуполі в 2014 році допомагали переселенцям з Луганська та Донецька. 

“В 2014, коли почався цей страшний період, почалися військові дії, на той момент Маріуполь відстояли. До нас приїхало багато людей, вимушених переселенців, які їхали з Донецька та Луганська, і ми були приймаючою стороною. Дуже було складно, коли ми приїхали сюди і я спіймала себе на думці, що допомагати було простіше, ніж просити допомоги. Маючи такий досвід, мені дуже хотілося втілити в життя свою ідею про створення простору для вимушених переселенців”. 

Проєкт триватиме майже два місяці, з можливістю продовження. Грантовий міні-конкурс реалізовують від ГО “Чернівецьке об’єднання “Захист” у рамках проєкту «Інтеграція та самореалізація ВПО в життя громад». Всього було 11 заявок із 5-ти територіальних громад Чернівецької області. Для фінансування обрали 5 проєктів. Грантова підтримка кожного складає  77 500 гривень. 

Окрім проєкту «Безпечний, комфортний простір можливостей для ВПО та учнівської молоді» також будуть реалізовані проєкт «Майбутнє нації» в Сторожинецькій Громаді. Його мета – створення умов для інтелектуального та культурного розвитку 40 дітей ВПО, віком 5-15 років протягом двох місяців.

Проєкт «Інтеграція ВПО 60+ у Вижницьку територіальну громаду», шляхом проведення спільних культурно-освітніх заходів спільноти літніми місцевими мешканцями. У Берегометській громаді реалізують проєкт “Шелтер”- острів турботи» для покращення мікроклімату в місці компактного проживання ВПО через облаштування кухонного простору та створення комфортних умов перебування у Шелтері.

Також в Кельменецькій громаді буде реалізовано проєкт «Ігротека: граймося і розвиваймося». Його мета створити пізнавально-ігровий простір, який відповідатиме запитам та інтересам дітей Кельменецької територіальної громади та дітей ВПО, які проживають на території Кельменецької ТГ, а також вільний доступ до дитячої літератури, матеріалів для творчості та різноманітних ігор.

Читайте також: У Запоріжжі відкрили Центр по роботі з травмою для жінок і дітей