Аня та Марійка Заболотні живуть у Білопіллі, місті в Сумському районі, яке постійно обстрілюють російські військові. Дівчата підтримують українських захисників і виготовляють для них обереги, а нещодавно – вирішили відрізати й продати своє довге волосся, аби допомогти ЗСУ коштами. Історія про неймовірний вчинок двійнят – у нашому матеріалі.

Про життя під постійними ворожими обстрілами

Родина Заболотних живе у Білопіллі, невеликому містечку за 45 кілометрів від Сум. А до кордону з росією звідти лише 11 кілометрів. Підступний ворог регулярно обстрілює мирне українське місто. Під прицілом – житлові будинки цивільних, медичні заклади й навіть церкви громади.

«Обстрілюють часто й постійно. Тихо може бути лише три дні, не більше. А весь інший час наша громада постійно перебуває під обстрілами. Постійно. За дівчаток дуже переживаємо. Але поїхати не можемо: діти хворіють і потребують постійного нагляду своїх лікарів».

Віта Заболотна, мама дівчаток
фото автора

Ворог скидає на Білопільську громаду гранати й бомби, обстрілює з мінометів та артилерії, застосовує керовані й некеровані ракети.

Дівчата-волонтерки

8-мирічні Анна та Марія – спокійні та приязні, розповідає мама, але зовсім різні за характерами. З початку повномасштабного вторгнення росії дівчатка всіляко підтримують українських захисників. Зокрема виготовляють та передають для них обереги, янголів-охоронців. Понад пів року тому у сестричок виникла іще одна ідея – віддати своє довге волосся, аби підтримати армію матеріально. Батьки дівчаток буди здивовані та зворушені таким наміром доньок. І, безумовно, підтримали дітей.

«Наші дівчата зробили такий вчинок, на який піде не кожен дорослий. Волонтерка у Білопіллі допомогла знайти людину, яка купить волосся. Ми пішли у перукарню, дівчата обрізали свої довгі коси. Через пошту ми відправили волосся, а згодом отримали кошти, які всі-всі до копієчки передали Збройним силам України».

Віта Заболотна, мама дівчаток

4 тисячі гривень родина перерахувала оборонцям Бахмута. 2 тисячі гривень передали на придбання машини для військових. Ще тисячу – на маскувальні сітки та інші, важливі для захисників речі. Дівчатка не шкодують свого волосся, бо впевнені, що допомога військовим набагато важливіша.

Реабілітація та відпочинок

Зараз Анна та Марія Заболотні разом з мамою тимчасово перебувають у Сумах, проходять реабілітацію в обласній дитячій лікарні.

«Ми тут проходимо повний комплекс обстеження, реабілітацію. Ніжки лікуємо, спинку лікуємо. У дівчаток часті гайморити, тому носики теж лікуємо. Дуже вдячні за можливість перебувати у сімейній кімнаті, яка знаходиться в лікарні. Дітки навчаються тут, а я, тим часом, готую для них».

Віта Заболотна, мама дівчаток

Під час реабілітації, яку діти проходять по 3-4 рази на рік, родина користується послугами сімейної кімнати, облаштованої коштом благодійників. Тут можуть гратися, разом дивитися телевізор, приймати душ, розважатися та навчатися. Разом з тим, відпочивати від моторошних звуків обстрілів, які до Сум доносяться рідше, ніж до прикордонної Білопільщини.

фото автора

Попри пережиті жахи війни, постійні обстріли, що переривають процес навчання та ігор, дівчатка впевнені: Україна неодмінно переможе. Аби наблизити омріяне закінчення війни, все можливе роблять навіть найменші українці.

Основне фото надане представниками фундації.

Читайте також: «Від прихистку до амуніції: як допомагали нацспільноти Буковини впродовж року».