З початком повномасштабного вторгнення в Україні оголошено загальну мобілізацію. Військовозобов’язані громадяни повинні самостійно з’явитися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, говорять фахівці. Тим, хто цього не зробив, роздають спеціальні повістки. Як правильно реагувати та чи означає отримана повістка стовідсотковий призов? Відповіді на ці питання – в інтерв’ю з Сергієм Монукалом, начальником мобілізаційного відділу Сумського обласного центру комплектування та соціальної підтримки.

фото автора
Де можуть вручати повістки?

Наразі ні одним законодавчим актом не встановлені місця, де можуть видавати повістки. Відповідно особі можуть вручити повістку або в людному місці, або в розважальному закладі, просто пересічному перехожому. На в’їздах і виїздах з населених пунктів на блокпостах патрулі територіальних центрів комплектування можуть перевіряти документи й вручати повістки.

Як реагувати на вручення повістки?

Ні в якому разі не варто боятися, ще раз усіх закликаю! Приходити до територіальних центрів комплектування мають усі військовозобов’язані, які перебувають на обліку. Перш за все – для перевірки військово-облікових даних. Це не означає, що особа одразу відправляється на Схід. По кожній людині окремо приймається відповідне рішення.

В який термін і з якими документами слід з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки?

При собі особа повинна мати паспорт громадянина України, документи про освіту, а також, якщо є підстава на відстрочку – документи, які дають підстави для отримання цієї відстрочки. А також військово-лікарські документи, якщо є якісь вади зі здоров’ям.

Якщо людина не прибуває вчасно, без поважних причин, не надає ніяких документів, на таку людину оформлюються документи для притягнення до адміністративної відповідальності. Якщо в мирний час за такі порушення передбачене накладання штрафу 1400-3300 гривень, то зараз 3300 гривень – старт накладання адміністративного штрафу.

Що відбувається після отримання повітки? Чи можуть людину відразу відправити на поле бою?

В чутках дійсно створюється картина для очорнення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, ніби після вручення повістки відправляють одразу в бій чи на передову. Насправді це не так. Існують у нас кілька видів повісток. Перша повістка – це для перевірки облікових даних. Вона вручається для уточнення відомостей про склад сім’ї, місце проживання тощо. Таким чином особу викликають до територіального центру комплектування. Під час виклику з’ясовуються всі питання. Якщо має чоловік підстави, право на відстрочку, він відповідні документи повинен мати з собою. Якщо не має – він проходить військово-лікарську комісію на визнання придатності і після цього приймається рішення.

Якщо під час військово-лікарської комісії виявилось, що особа придатна, що далі?

Після цього вручається друга повістка, так звана бойова повістка, якщо людина визнана придатною до служби в тих чи інших військах, їй дається термін на підготовку, на відправку команди й видається бойова повістка, на якій зазначається місце, дата, час відправки. На зворотному боці написано, які документи та речі повинна мати ця особа. Будь-яка людина, яка призивається зараз до лав ЗСУ або інших військових формувань, проходить як мінімум бойове злагодження. Якщо вона має певний досвід, а особливо досвід участі в АТО або ОСС, то направляється у військову частину, де проходить мінімум місячний збір, щодо поновлення своїх знань і навичок, а після цього уже виконує завдання за призначенням у складі свого підрозділу.

фото Олександра Варухи

Друга категорія осіб, це ті, які зовсім не проходили службу. Вони направляються в навчальні центри, зараз багато хто закордоном проходить навчання, зокрема на новітніх зразках озброєння. Навчання триває приблизно місяць-півтора, після чого вони розподіляються по підрозділах бойових і виконують завдання за призначенням.

У перші місяці повномасштабної війни під стінами територіальних центрів комплектування стояли черги добровольців. Яка ситуація зараз?

Наш народ дуже патріотичний Близько 30% осіб, які з’являються до територіальних центрів комплектування – це добровольці. Недавно ми сформували черговий стрілецький батальйон, для якого був визначений час формування лише тиждень. От за тиждень всі патріотично налаштовані особи з добробатів, з інших структур, просто з вулиці поприходили й стали кістяком цього батальйону. Результат за тиждень – укомплектованість цього батальйону складає 96%. Загалом, дефіциту, браку кадрів, немає: ми постійно  проводимо навчання, накопичення резерву. Це ще раз доводить, що наш народ патріотичний, здатний дати гідну відсіч ворогу!

Основне фото Олександра Варухи.

Читайте також: “Скількох диверсантів викрили на Волині у 2022 році“.