В Україні триває урядова програма “єРобота”. Підприємці, які хочуть розширити бізнес, та люди, які планують відкрити власну справу, можуть отримати грант у розмірі від 150 до 250 тисяч гривень. Програма запрацювала у липні 2022 року. Що для цього необхідно, які умови участі та історії тих, хто спробував – читайте у новому матеріалі.

Михайло Опарик є діючим підприємцем. Чоловік займається розведенням форелі понад 12 років.

“Купив земельну ділянку там, де є річка, будиночок і зробив ставок. Я живу у Вашківцях, у нас тут природні умови є для розведення форелі. Ця риба не скрізь живе. Потрібна відповідна температура, місцевість, вода”.

У жовтні минулого року чоловік подав заявку на отримання мікрогранту в рамках урядової програми “єРобота”. Підготувати документи допомогли знайомі, які раніше отримали фінансування.

“Хотів спробувати, я ніколи не брав кредитів, нічого подібного, з чогось треба було починати. Я не очікував, що виграю, але мої знайомі, які самі подавали, розповіли про умови, допомогли скласти бізнес-план. Враховуючи їхні помилки я зробив, як потрібно”.

Вже через два місяці Михайло отримав 150 тисяч гривень гранту та розпочав освоєння коштів. Бізнес-ідея полягала в облаштуванні басейнів для риби. Чоловік закупив дизельний генератор, насос для перекачування води та оксиметр для вимірювання кисню в басейнах.

“Це маленький грант, невеликі гроші загалом, просто я хотів сину показати, що можна працювати і заробляти гроші в Україні. Що для цього є такі можливості і підтримка. Також можна кредит взяти, наприклад. Бо в нього було бажання поїхати за кордон, бо там заробляють гроші”.

Мікрогрант на бізнес можна отримати на 150 і 250 тисяч гривень. В залежності від суми підприємці повинні створити одне або два робочих місця та впродовж двох років сплачувати податки за найманого працівника. Це є однією з основних умов для отримання фінансування.

“В мене син працевлаштований, він учиться на рибовода в академії. Мені б хотілося, щоб він продовжував мою справу, але в ній немає швидких грошей, потрібно чекати, але краще самому на себе працювати”.

“Це довгий процес, від ікри до продажу – 10-12 місяців”

Наразі у Михайла є три басейни, в яких він вирощує форель. Мальків купує в Польщі. Протягом року він вигодовує рибу, а кожні півроку продає її. Загалом, за рік підприємець реалізує 5-6 тонн форелі. Основний ринок збуту – заклади, які займаються зеленим туризмом у Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях. За словами підприємця, схема роботи налагоджена, проте процес тривалий.

“Це довгий процес від ікри до продажу – 10-12 місяців. У одному басейні росте більша риба, а в іншому – менша. Поступово риба росте, щоб була циклічність, і кожні півроку ми намагаємось продавати, якщо все добре. Але може не бути нічого, бо риба може захворіти. Ми завжди консультуємося з ветеринарами, але бувало таке, що на 20 тисяч доларів померло. Тому треба мати запас, щоб вижити у бізнесі після такого”.

У планах чоловіка – розширення бізнесу та створення переробного цеху. Але через війну продажі значно зменшилися.

“Зараз упала купівельна спроможність, а ціна риби залишилася. Менше заробіток, а для розширення потрібно більші об’єми, машину, водія. Зараз зі світлом були проблеми, тому ми ще не брали малька. Тільки зараз плануємо це зробити. Дуже дорого на генераторі це робити, то риба “золота” виходить”.

“Це як купувати лотерейний квиток, думаєш, що не виграєш, але спробувати треба”.

Богдан Фіщук з братом співвласники стоматологічної клініки. Фото надане авторці

Заявку на грант можна подавати впродовж року. Рішення щодо підтримки бізнес-ідеї приймає Державний центр зайнятості. У цьому році в Чернівецькій області вже отримали 25 заявок, 20 учасників були запрошені на співбесіди, 9 з них отримали схвальну відповідь на отримання мікрогранту. Серед них власник стоматологічної клініки Богдан Фіщук.

“Як власник клініки, яка розширюється і розвивається, я зацікавився цим грантом. Оскільки ми хочемо бути сучасними, розвиватися, для цього плануємо придбати дороговартісний мікроскоп у стоматологічну клініку, тому подали заявку на грант. Я навіть не вірив, коли проходив співбесіду, що таке можливо. Це як купувати лотерейний квиток, думаєш, що не виграєш, але спробувати треба, і все вийшло”.

Заявку на грант у розмірі 250 тисяч гривень Богдан подав разом з рідним братом, який є співвласником стоматологічного бізнесу. Каже, коштів гранту для купівлі мікроскопу буде недостатньо, проте це значно допоможе.

“Цей мікроскоп ще дорожчий, ніж наші два гранти разом, які ми отримаємо. Вартість цього приладу становить від 15-20 тисяч євро, але це тільки мікроскоп без варіоскопа, додаткової підсвітки, додаткового виходу під фотоапарат та під екран”. 

Богдан Фіщук, власник стоматологічної клініки. Фото надане авторці

“Працюючи з мікроскопом можна виправити і не допустити помилки, зроблені людським оком. Перше його завдання – можна дістатись у важкопрохідні канали, виправляти попередні пломбування. Це дуже допоміжна річ у роботі, більш точно дозволяє виконати свою роботу і відповідно покращити її”.

Богдан працює стоматологом більше 13 років. Раніше він працював в орендованих кабінетах, а останні два роки має власний лікувальний заклад. Наразі чоловік планує розширення клініки та збільшення кількості робочих місць.

Богдан Фіщук, власник стоматологічної клініки. Фото надане авторці

“На цей час у нас є 4 стоматологічні крісла, але ми робимо ремонт на другому поверсі та плануємо ставити ще 4 стоматологічні крісла, що означає, як мінімум наявність 4 лікарів, 4 асистентів, 1-2 стерилізаційних медсестер та санітарок, тому кількість працівників буде набагато більшою”.

З 445 заявок на грант, 132 отримали хвалення

Упродовж минулого року в Чернівецькій області подали 445 заявок на отримання гранту, з яких 132 отримали схвалення та були профінансовані. Загалом в області буде створено 279 нових робочих місць, а максимальна кількість нових робочих місць на один проєкт складає 6 осіб. За словами заступниці директора обласного центру зайнятості Оксани Симак, успішність схвалення заявки залежить від чіткої бізнес-ідеї.

“Якщо людина впевнена в тому, що її бізнес буде працювати, він буде активним і діючим, то головне – правильно і логічно це викласти у бізнес-плані. Тобто, правильно описати все, відповідно до того, як передбачено. Якщо все правильно зроблено, це фактично 80 відсотків успіху. Подається заява і до неї прикріплюється бізнес-план, більше ніяких додаткових документів не потрібно”.

Оксана Симак, заступниця директора Чернівецького обласного центру зайнятості. Фото: Чернівецький обласний центр зайнятості

Подавати заявки можуть як діючі підприємці, так і ті, хто лише планує створити бізнес. Згідно інформації обласного центру зайнятості, 24 відсотки учасників, які отримали грант, створюють власну справу вперше. Також, 7 грантоотримувачів є внутрішньо переміщеними особами.

“Ніяких обмежень немає. Основне, людина має бути громадянином України. Не можуть подавати лише особи, які перебувають на окупованій території та там, де відбуваються бойові дії”.

За кошти гранту можна придбати обладнання для здійснення господарської діяльності, сировину, орендувати приміщення та замовляти послуги маркетингу та реклами. Заявки на грант приймаються протягом року до 19 листопада. Розгляд справ триває приблизно 15 днів. Після схвалення учасники мають зареєструватися як фізичні особи-підприємці та відкрити рахунок для отримання коштів.

Читайте також про те, як буковинський бізнес допомагає ЗСУ.