На тлі успішних контрнаступальних дій Збройних сил України на Запорізькому напрямку та визволення кількох населених пунктів, окупанти та представники окупаційної влади шукають можливості, які дозволять їм вберегти своє крихке становище, зокрема, вдаються до фейків і маніпуляції.

Тож боротьба ведеться не тільки на фронті, а й в інформаційній площині. Раніше ми вже розповідали про те, як російська пропаганда намагається переконати українських громадян і громадянок у перевагах так званої російської влади та пропагує псевдореферендуми.

З огляду на різні турбулентні для російських ставлеників події (звільнення населених пунктів у Запорізькій області, заходи Російського добровольчого корпусу у Бєлгородській області, заколот ПВК Вагнер тощо), цей матеріал ми вирішили присвятити розбору зразків друкованої та цифрової пропаганди, яка поширюється на тимчасово окупованій території Запорізької області. Чи висвітлювалися у цих джерелах вищезгадані події? Якою новою неправдою підкріплюють свої наративи? Відповіді на це шукатимемо в інформаційних повідомленнях з Мелітополя та Бердянська.

РДК – це “українські диверсанти”, яких одразу витіснили 

Про це написали у матеріалі “Фейкометальники” – нібито покликаному спростовувати українські фейки.

Фото газети надані авторці джерелами з тимчасово окупованих територій

Але глибший огляд цих “спростувань” указує на те, що самі “російські фактчекери” вдаються до маніпулятивних технологій: узагальнень; емоційної лексики; тез, які не підтверджуються жодним джерелом. 

У цьому матеріалі операції “Російського добровольчого корпусу” (РДК) та легіону “Свобода Росії” на території РФ називають фейком, який “склєпали на колінці”. 

У першу чергу, звертаємо увагу на те, що ані назва РДК, ані “Свобода Росії” у матеріалі не лунає – у тексті вказано, що це “українські диверсанти”, які здійснили вторгнення у Бєлгородську область. Повідомляється, нібито “російські підрозділи прикриття держкордонів звідти їх витіснили”.

Утім, нам вдалося з’ясувати, що ця інформація не відповідає дійсності. І це підтверджують навіть російські чиновники. 

До прикладу, губернатор Псковської області Михайло Ведерніков повідомив, що наразі відомо про “щонайменше чотирнадцять відомих загиблих” унаслідок “атаки ДРГ на Бєлгородську область” та про десять окупантів, які потрапили у полон. Він також говорить про “зрадницькі формування” та “псевдоросійські організації”. 

У матеріалі також нібито розвінчується “фейк” про те, що в селі Нова Таволжанка були бої – нібито, про те, що це “фальшивка” свідчить той факт, що “у Новій Таволжанці немає білих двоповерхових будівель з номером 23”.

Натомість, про обстріли у цьому населеному пункті повідомляв губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков. У своєму зверненні до громадян він сказав: “Сьогодні ми поки що туди увійти не можемо, знаючи, що близько 100 осіб знаходилося, за доповіддю глави округу, але обстріли останніх двох днів нам не дозволяють уточнити інформацію. Сподіваюся, щойно ситуація зміниться, ми зможемо повернутися до того, щоб переконати людей залишити населений пункт”.

“Грошей нема, але ви воюйте”

Утім, на друкованій продукції поширення неправдивої інформації не завершується. Поширення маніпулятивних даних також здійснюється через Телеграм-канали, зокрема, “Запорізький вісник”.

Скріншот повідомлення з проросійського Телеграм-каналу “Запорізький вісник”

Проросійський телеграм-канал “Запорізький вісник” опублікував інформацію про те, що “Зеленський підписав закон, який позбавляє українських мобілізованих виплат у 30 тисяч гривень”. 

Утім, це не так. Насправді ж, Верховна Рада України 28 червня ухвалила законопроєкт №9342 про доплати та відпустки для військових. У ньому навпаки говориться про те, що військовослужбовцям може виплачуватися додаткова винагорода у 30-100 тис. грн.

Чергові маніпуляції щодо поширення нацизму

Фото газети надані авторці джерелами з тимчасово окупованих територій

У матеріалі з промовою Володимира Путіна під назвою “Чому українці мають жити нашим коштом і на наших історичних територіях?” наявні історичні маніпуляції та приклади наративу “Свій проти чужих”, в якому Росія як держава бореться проти країн Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки.

Але нашу увагу привернуло фото до матеріалу з підписом “У Незалежній дітям з младих нігтів прищеплюють нацистську ідеологію “Азову”, що визнано терористичною і забороненою організацією на території РФ”.

Ми знайшли оригінал цього фото та з’ясували, що воно вперше фігурувало у матеріалі за 2017 рік “Всередині українського воєнізованого дитячого табору”, який повідомляв про дитячий табір “Азовець”. Утім, про нацизм у статті не згадується. В іншому ж репортажі Foreign policy про воєнізований дитячий табір “Азовець” згадується таке: 

Інструктори в таборі заявили, що «Азов» не має нічого спільного з неонацизмом. «Ба більше: ми бачили, як одну дівчинку прилюдно покарали, коли вихователі виявили, що вона намалювала свастику у своєму щоденнику, під час ранкового прибирання в наметі: весь загін зібрали дивитися на те, як її лають», – розповіли автори. 

До того ж нам не вдалось знайти нової інформації про табір, що свідчить про те, що він може вже не функціонувати або працювати за оновленою методикою. Таким чином, фото та підпис у матеріалі є маніпулятивними.

Неправда про те, що ЗСУ не досягають поставлених цілей

Фото газети надані авторці джерелами з тимчасово окупованих територій

На зустрічі з російськими воєнкорами Путін заявив, нібито “на жодному з ділянок бойових дій українські війська не досягають поставлених перед ними цілей”. Утім, ця інформація не відповідає дійсності. Газета датована 15 червня 2023 року: тобто, до повідомлень про звільнення П’ятихаток, Лобкового та кількох інших населених пунктів Запорізької області. Однак, навіть раніше з’являлися повідомлення про успіхи ЗСУ на кількох напрямках. Наприклад:

  • Просування Сил оборони України до 1 400 м на деяких ділянках на Бахмутському напрямку підтвердив речник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий (новина 10 червня).
  • 5 червня Ганна Маляр повідомляла, що “Оборонна операція містить усі, в тому числі й контрнаступальні дії. Тому, на деяких напрямках ми переходимо до наступальних дій. Таким, епіцентром бойових дій залишається Бахмутський напрямок. Там ми рухаємося добрі широким фронтом. Маємо успіх. Займаємо панівні висоти”. 
  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) 10 червня повідомляли, що “10 червня українські війська проводили контрнаступальні дії щонайменше на чотирьох ділянках фронту” (на Луганському, Бахмутському, Донецькому та Запорізькому напрямках).

Тож ця інформація у промові Путіна щонайменше є применшенням інформації про задачі, які виконують Збройні сили України.

Будівлі новоокупованих територій “не знали ремонту за київської влади” 

Фото газети надані авторці джерелами з тимчасово окупованих територій

На титульній сторінці 10го випуску газети “Запорізький вісник” повідомляють, що на новоокупованих Росією територіях змінюються школи та лікарні, “що не знали ремонту за київської влади”.

Ця інформація не відповідає дійсності, адже у населених пунктах Запорізької області активно впроваджувалися програми Великого будівництва. Як повідомляла Запорізька обласна державна адміністрація:

У 2020-2021 роках в регіоні вже реалізовано або знаходиться на стадії завершення реконструкції 129 проєктів. В тому числі 9 приймальних відділень, 3 лікарні, 16 амбулаторій, 8 шкіл, 4 дитячі садки, 2 стадіони, 1 ДЮСШ, 29 активних парків, 8 спортмайданчиків, 1 басейн, 1 льодова арена, 1 будинок культури й не тільки. Ось кілька прикладів ремонтів шкіл і медичних закладів у Мелітополі та Бердянську.

Інфекційна лікарня у Мелітополі після капітального ремонту, 2021. Фото Суспільне Запоріжжя

Спортивна школа після ремонту у місті Мелітополі, 2021. Фото UNDP Ukraine

Оновлені прилади та ремонт у лікарні в Бердянську, 2021. Фото ЗОДА.

Маніпуляції про легалізацію марихуани

Скріншот повідомлення з сайту ZP.news.ru

На сайті ZP-news.ru з’явилося таке повідомлення:

Зеленський закликав український парламент легалізувати марихуану – це допоможе українцям «терпіти біль, стрес та травми через війну»

Виступаючи в парламенті, він назвав такий захід «однією з найкращих світових практик», який має бути застосований в Україні: «Ми маємо нарешті чесно легалізувати для всіх, хто цього вимагає, ліки на основі канабісу».

Утім, це повідомлення є маніпулятивним. Справді, Президент України заявляв про необхідність легалізації медичного канабісу. 

Усі найкращі світові практики, всі найбільш ефективні політики, всі рішення, якими б складними чи незвичними вони не здавалися б нам, мають бути застосовані в Україні, щоб українцям, українкам, усім нашим громадянам не довелося терпіти біль, стрес та травми війни. Зокрема, ми маємо нарешті чесно легалізувати для всіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу, відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво», – наголосив Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді з нагоди Дня Конституції.

Але у промові Президента йшлося саме про легалізацію медичної марихуани та ліків на основі канабісу. З тексту ж повідомлення проросійського сайту складається хибне враження про те, що йдеться про вживання марихуани з рекреаційною метою. Також новина супроводжується дивним відеоколажем, яке нібито має підтвердити тезу авторів новини.

Один з фрагментів відеоколажу з сайту ZP-news.ru.

Маніпуляції суспільною думкою

Фото газети надані авторці джерелами з тимчасово окупованих територій

У замітці “90% за партію президента” присутні маніпуляції як у заголовку, так і в основному тексті повідомлення. Адже з заголовка новини може скластися хибне уявлення, що йдеться про політичні вподобання або ж готовність проголосувати за партію. Натомість, як повідомляється далі, це стосується того, що партія Єдина Росія “більше за інші політичні партії допомагає регіону”.

Результати опитування Телеграм-каналу “Запорізький вісник” 

Що стосується самого опитування, воно також є маніпулятивним. По-перше, участь у ньому взяло лише 6142 учасники, причому саме підписники каналу “Запорізький вісник”. По-друге, ми не знаємо, хто ці люди, що склали вибірку, та чи справді вони є жителями тимчасово окупованих територій Запоріжжя. По-третє, самі відповіді розташовані таким чином, щоб наштовхнути учасників на “правильну” відповідь. 

Про те, хто від Запорізької області буде брати участь у фейкових російських виборах від партії “Єдина Росія”, можна дізнатися у цьому матеріалі.

Таким чином, у червні російські та проросійські джерела випускали на тимчасово окупованих територіях Запорізької області неправдиву та/або маніпулятивну інформацію. 

Заголовне фото надане авторці джерелами з тимчасово окупованих територій

Від Kristina But