9 серпня 2022 року, через майже півроку від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, Черкаський окружний адмінсуд ухвалює рішення, яким забороняє Всеукраїнську громадську організацію “Соборне Гетьманське Козацтво”, а разом з нею всі її відокремлені підрозділи. Причина заборони – порушення норми Конституції. А ще в судовому рішенні йдеться про підозри у співпраці з росією.

17 серпня 2022 року керівник і кінцевий бенефіціар забороненого судом “Соборного Гетьманського Козацтва” Олександр Костюк оформлює у власність 2 земельні ділянки, що розташовані впритул до Національного історико-культурного заповідника “Чигирин”. 

На ці дві події, що відбулися з різницею у кілька днів, ми звернули увагу з однієї причини. У розпал повномасштабної війни, коли в ЗМІ з’являються новини, що правоохоронці затримують блогерів, обшукують благодійників і ”кошмарять” волонтерів, людина, організація якої заборонена і якій закидають ймовірну роботу на країну-агресора, людина, яка і сама є фігурантом кримінального провадження, продовжує буквально оточувати Національний заповідник. Виявилося, що оформлені в серпні минулого року дві земельні ділянки – це лише частина латифундистської імперії родини Костюків на історичній козацькій землі.

Активіст під прикриттям

У біографії Олександра Костюка сказано, що він громадський активіст широкого профілю, колишній депутат Київради і носій численних нагород та відзнак. 

Олександр Костюк – скірншот з Youtube

Чоловік також володіє десятками приватних підприємств та громадських організацій і називає себе Гетьманом – саме таку посаду чи то звання він отримав як засновник і керівник Всеукраїнської громадської організації “Соборне Гетьманське Козацтво”, яку ми вже згадували вище. Тож на ній і зупинимося.

Сама громадська організація була офіційно зареєстрована у 2010 році і ще рік тому мала понад дві сотні відокремлених підрозділів в різних куточках України. Чим вона займалися? В теорії – мала б розвивати козацтво і закликати козаків усього світу об’єднуватися. По факту – активно проштовхувала проросійські наративи – і не тільки у напрямку розвитку “козацької” спільноти. 

Наприклад, Костюк співпрацював з російською автономною некомерційною організацією «Кремлівська стратегія», основною метою якої було втілення в життя указів президента рф і ухвал уряду російської федерації.

Так, з “Кремлівською стратегією” “козаки” лобіювали вступ України до Митного союзу разом з росією, Білоруссю та Казахстаном: на захист цієї ідеї у 2011-2012-му встигли провести 12 тематичних форумів. 

“Дуже важливо знімати економічні бар’єри, але я думаю, що після цього будуть зніматися й інші бар’єри. Які ж тоді бар’єри у нас ще залишатимуться? Залишиться те, що було колись, те, що пам’ятає наше покоління, коли ми були єдиною державою, й було краще. Я думаю, що все так і буде, ми йдемо до цього”, – заявляв тоді Костюк.

Так, це було давно, але посил на єднання з росією був очевидним. Ця очевидність не завадила Костюку як представнику “Соборного Гетьманського Козацтва” у 2015 році увійти до складу Громадської ради при Міністерстві оборони України і протриматися там кілька скликань. 

Документ з сайту Міністерства оборони

Ба більше, як член громради у 2017-му Костюк став головою Комітету територіальної оборони і резерву Збройних Сил України. Тож, фактично отримав доступ до даних щодо резерву ЗСУ. 

Важливо зауважити, що представник організації, яка тісно співпрацювала з росіянами, мало того, що став членом Громадської ради при Міноборони, але й уклав договір про цивільно-військове співробітництво між Міністерством та його ГО щодо створення так званої «групи військових експертів», головним завданням якої став збір інформації щодо питань військового обліку, призовників, військовозобов’язаних та резервістів ЗСУ для об’єднання в «єдину базу даних». 

“Отже, вказані громадські організації, очолювані ним, можливо в інтересах державних та неурядових організацій Російської Федерації отримали доступ до відомостей про резерв Збройних Сил України, що становить пряму загрозу обороноздатності та державній безпеці України в цілому”, – йдеться вже в рішенні Черкаського окружного адмінсуду у серпні 2022-го.

Саме так, заборонити діяльність “козаків” Костюка змогли тільки у серпні 2022-го, на шостому місяці повномасштабного вторгнення в Україну росії.

Потенційний злив даних росії – це лише частина підозр, які взяв до уваги суд, зобов’язавши закрити “Соборне Гетьманське Козацтво” та всі його підрозділи. Якщо проаналізувати рішення суду, їм закидали і активну антиукраїнську інформаційно-пропагандистську діяльність, і підтримку терористичної діяльності, і контакти з урядом російської федерації.

За даними наших джерел в правоохоронних органах Олександр Костюк нині і сам є фігурантом кримінального провадження. Під час обшуків у нього було вилучено низку російських відзнак – медалей, орденів, іменного годинника з підписом президента росії на той час дмітрія мєдвєдєва. 

Раніше в ЗМІ повідомляли, що в 2011-му році на круглому столі в підтримку вступу України до Митного союзу, президент “Кремлівської стратегії” Вадім Могільов роздавав нагороди. Зокрема, він вручив орден Дмитра Донського учасникові круглого столу Олександру Костюку.

Нагороду Костюк, природно, одержав за внесок в справу приєднання України до Митного союзу. До того ж, за словами Мінгальова, особливої уваги заслуговує той факт, що Костюк володіє ділянкою землі в тому самому районі, де народився гетьман Богдан Хмельницький”, – написали тоді в ЗМІ.

“Земельна” імперія Костюка

Цікаво, що ані звинувачення організації у антиукраїнській пропаганді, ані підозри у роботі на країну-агресора, не завадили Костюку продовжувати розбудовувати власну “земельну” імперію, що (і це найбільш цинічно) межує з давньою козацькою землею.

Якщо вірити офіційному реєстру нерухомості, то у власності Костюка 9 будинків, 2 квартири, гараж, кілька нежитлових будівель (зокрема, ферма) та 19 земельних ділянок. Основна географія його імперії – Чернігівщина та Черкащина.

Майно засновника забороненого судом “Соборного Гетьманського Козацтва” на Чернігівщині зконцентрувалося у селі Тиниця, де він і народився. Там у нього є 2 квартири, 2 будинки і 11 земельних ділянок. 

А от на Черкащині земельний інтерес Костюка зосереджений навколо Національного історико-культурного заповідника “Чигирин”. І свою імперію тут він почав розбудовувати майже паралельно з розвитком “Соборного Гетьманського Козацтва” – з 2009 року. Якщо вірити документам, то частину нерухомого майна Костюк купував, частину – отримував у подарунок.

Чигирин – перша столиця України часів гетьмана Богдана Хмельницького. В селі Суботів розташований його родинний маєток. У самому заповіднику зберігаються історичні пам’ятки різних часів, більшість з яких пов’язані з історією козацтва та становленням державності українського народу. 

Ви точно бачили цю Іллінську церкву, якщо не наживо, то на п’ятигривневій купюрі (фото з сайту Pinterest)

Іллінська церква знаходиться в селі Суботів на території заповідника “Чигирин”. Там же ще одна історична пам’ятка – Замчище Богдана Хмельницького. Площа цієї частина заповідника – 2,5 гектари.  

Так от саме тут Костюк оформив у власність дві ділянки у серпні 2022-го, коли суд вже виніс рішення про заборону діяльності його ГО. За документами, землю там йому подарували. 

Карта володінь родини Костюків. Інфографіка авторки

Виходить, що в той момент чомусь ні в кого не виникло запитань до діяльності лідера організації, яку звинуватили в роботі на ворога, і відсутність цих питань дозволила Костюку продовжувати буквально оточювати заповідник по периметру. 

До речі, дружина Костюка – Світлана, також має два будиночки у Суботові – обидва на вулиці Музейній, впритул до заповідника. В одному з них і було приписане вже заборонене судом “Соборне Гетьманське Козацтво” її чоловіка.

Читайте також, російська пропаганда намагається демонструвати, що в російсько-українській війні РФ підтримують не лише росіяни, але й іноземці.

Головне фото: колаж авторки