Поки пересічні українці скидаються на потреби фронту, влада, як центральна, так і місцева, роздає мільйонні підряди на нову бруківку, облаштування фонтанів, льодові стадіони чи сценарії для серіалів. Замовлення Міністерства культури, яке намагалося через своє держпідприємство замовити виробництво патріотичних серіалів і фільмів на понад 400 млн грн, викликало обурення не тільки в громадськості, але й Офісі президента. 

20 липня у своєму щоденному зверненні Володимир Зеленський відзначив: “Люди мають відчувати, що ресурси бюджетів використовуються справедливо й правильно. Кожен розуміє, про що йдеться. Бруківка, прикрашання міст, фонтани – почекають. Спочатку перемога”. І закликав профільні структури на подібні проєкти шукати позабюджетні кошти. А самому міністру культури Олександру Ткаченку – знайти заміну (Пізніше Ткаченко написав заяву про звільнення. ,Попри те, що профільний комітет Верховної ради її не підтримав, 27 липня народні депутати проголосували за його звільнення).

Зважаючи на резонанс, ми вирішили перевірити – куди витрачає гроші чернігівська влада. І тут одразу скажу: ні – барабанів чи елітних позашляховиків не купували. За що одразу “+”. Але є й “-”, принаймні на нашу думку. Бо окрім підрядів на відбудову, поточні ремонти та закупівлі необхідного для роботи міста та області, ми помітили як сотні тисяч гривень бюджету Чернігівщини витрачаються на піар. 

Ні-ні, не на важливу антипропаганду проросійським наративам і розвінчання російських фейків, а саме на рекламу місцевої влади Чернігова і обласної адміністрації. Гроші віддають за висвітлення їхніх зустрічей, інтерв’ю з їхніми працівниками та переказування їхніх же звітів. 

Пролог

Скрін з Фейсбук-сторінки Олександра Ломаки 

Цей допис на сторінці секретара Чернігівської міської ради і паралельно в.о. Чернігівського міського голови Олександра Ломаки з’явився 19 липня, якраз у розпал скандалу з мільйонними підрядами, якими розкидався Мінкульт. Місцевого чиновника шокувало, що бюджетні гроші йдуть на непріорітетні напрямки під час війни: 

Я не знаю, хто ці незабудки і тамади дивиться. Мабуть, це для «Єдиного телемарафону», на роботу якого з бюджету держави виділяють мільярди, але нічого спільного зі свободою слова та об‘єктивним інформуванням цей «марафон» не має. Але коштує 2 млрд грн на рік. А є ще канали Фрідом та Дом. 

Зокрема, Ломако ще і про новинний “телемарафон” згадав,  і про виділені на нього мільйони.

Фото з сайту 0462.ua 

Я вважаю, що виділяти у цей час гроші на рекламу – це взагалі… Краще ці гроші витратити на ремонтні роботи у центрі…

А вже так процитували реакцію члена виконкому Чернігівської міськради Вадима Антошина на нову міську програму, яку обговорювали на засіданні 13 липня, у міс. 

Справа у тому, що виконавчий комітет Чернігівської міськради погодив програму «Утримання та забезпечення діяльності Чернігівського міського центру соціальних служб на 2024-2028 роки». Ідея прекрасна – попередження домашнього насильства, підтримка сімей, які живуть з ВІЛ, людей з інвалідністю, робота з молоддю та інше. 

Вартість реалізації проєкту – 23,5 мільйони гривень. На 2024-ий передбачається 4 мільйони 229 тисяч. З яких понад 76 тисяч передбачені на піар кампанію проєкту – друковані матеріали та соціальну рекламу. Власне це і обурило Антошина. 

Але ці 76 тисяч на рекламну кампанію соціального проєкту – лише квіточки, в порівнянні з грошима, які виділяються на піар діяльність самої місцевої влади. Це сотні тисяч гривень на рік. На рік, який країна живе у війні з росією. Сотні тисяч – тільки на піар влади міста і області. 

Чернігів: сотні тисяч на передрук новин

Почнемо з аналізу закупівель рекламних матеріалів на рівні Чернігова. Тобто Чернігівської міської ради. Перший після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну тендер на послуги “з висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування” відбувся у вересні 2022-го року. Тоді виконавчий комітет Чернігівської міськради на 90 тисяч замовив рекламу в газеті “Чернігівські новини – сім днів”. За ці гроші видання мало до кінця 22-го друкувати “рекламу” міськради на своїх сторінках. 

Цікаво, що в документах було прописано: “Під дію Договору підпадають лише інформаційні матеріали, що виготовлені Чернігівською міською радою та її виконавчим комітетом та подаються пресслужбою”. Вже в грудні влада зрозуміла, що новин в них не так багато, тож ціну договору знизили до 50 тисяч. 

Ще на 30 тисяч гривень підписали договір на публікацію тих самих матеріалів на вебсайтах видання ТОВ “ЧМГ”- це популярні серед місцевих “Портал Чернігова” та “0462.ua” (сума угоди на початку також була вищою – 110 тисяч, але в грудні її знизила на 80 тисяч).

Ще одну угоду у вересні той самий виконком уклав з іншою місцевою газетою – “Весть”. Сам договір датований травнем 22-го, хоча тендер стартував у вересні.  Тим не менш – ціна замовлення 200 тисяч гривень. 200 тисяч за передрук новин і анонсів про місцеву владу до кінця року (згідно з даними з потрату публічних закупівель за цим договором вже заплатили 140 тисяч гривень).

Але це ж лише початок. Бо вже в січні 23-го з місцевою газетою “Весть” уклали угоду ще на 475 тисяч гривень – на піар місцевої влади на цей рік. Цікаво, що в умовах договору прописано, що видання не може змінювати, дописувати чи переписувати будь-які матеріали, які їм передає пресслужба.  

“ЧМГ” теж не залишили без грошей і цього року.  Контракт до кінця року на рекламу місцевої влади на їхніх сайтах підписали на загалом 170 тисяч гривень.

Чернігівщина: сотні тисяч на передрук 

Обласна рада виявилась дещо скромнішою за міську, хоча якщо дивитися на загальні витрати на піар, то Чернігівщина обійшла Чернігів. Загалом на висвітлення своєї діяльності Чернігівська обласна адміністрація після початку повномасштабної війни віддала близько 800 тисяч гривень.

Перші великі замовлення були зроблені ще в 22-му році. Наприклад, у серпні уклали угоду на 120 тисяч за передрук інформації від преслужби з редакцією газети “Чернігівський вісник” і тоді йшлося про оплату матеріалів на менш як півроку.

Другий і останній договір у 2022-му на публікацію новин про діяльність обласних ради та адміністрації уклали у жовтні – на 70 тисяч гривень і підписали його з приватною телерадіокомпанією “ТІМ”. Тут варто зазначити, йдеться не про банальний передрук написаного пресслужбою, а вже про виготовлення телевізійних сюжетів. Орієнтованих, втім, теж на піар.

У 2023-му ті самі редакції також отримали підряди від адміністрації. На ті самі послуги, але вже на цей рік. “Чернігівський вісник” – на 150 тисяч гривень, “ТІМ” – на майже 120 тисяч.

Решта замовлень були розділені між місцевими та районними ЗМІ, переважно газетами. І всі вони так само мають передруковувати інформацію про діяльність місцевої влади на місцях. Загалом йдеться про майже два десятки тендерів, кожне з яких вартістю у трохи більше 13 тисяч гривень. Ще на порталі публічних закупівель Prozorro значаться завершеними два тендери по 40 тисяч гривень на висвітлення діяльності Чернігівської обласної держадміністрації та Чернігівської облради в радіоефірі – у лютому та у червні

Окремо варто відзначити Ніжинську міську раду. Там на рекламі не економили. Наприклад, у 2022-му, ще до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну там провели тендер на висвітлення їхньої діяльності в ЗМІ (телевізійні послуги). Переможець – раніше згадувана нами телерадіокомпанію “ТІМ”. Ціна угоди – понад 189 тисяч гривень. Виплати за цим доровором відбувалися вже після початку повномасштабної війни.

Пізніше, в серпні 2022-го підписали ще один договорів на ті самі послуги з тією самою телерадіокампанією на 188 тисяч. 

Гроші на вітер? 

Справа у тому, що місцеві медіа і так пишуть про роботу місцевої влади. Більше того, і Чернігів, і область мають свої комунальні ЗМІ. Зокрема, за дослідженням Інституту масової інформації, станом на листопад 2022-го ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на мовлення мають 2 телеканали – КП ТК «Прилуки» Прилуцької міської ради/ «41Прилуки» (м. Прилуки та прилеглі райони); КП «ТРА «Новий Чернігів» Чернігівської міської ради/ «Новий Чернігів» (м. Чернігів). 

Також на Чернігівщині працює філія НСТУ – «UA:ЧЕРНІГІВ». Яке якраз і висвітлює новини регіону.

А хто як не місцева влада є ньюзмейкером? 

Скріншот з сайту Чернігівської міської ради

Ось новина від 15 травня цього року про те, що виконуючий обов’язки міського голови Чернігова та мер німецького міста Аахен підписали угоду про офіційне партнерство. Новину підготувала пресслужба чернігівської мерії і власне на їхньому ж сайті її розмістила. 

Скріншот з сайту 0462.ua

Аналогічна новина з’явилася і у виданнях, які отримали підряди від виконкому Чернігівської міськадміністрації. 

Колаж створений автором

А ще – на десятках інших сайтів, яким за це не платили. Також відео про цю подію з’явилося на кількох Youtube-сторінках телеканалів.

Або новина від пресслужби про створення проєкту меморіального комплексу в “Ялівщині” від 29 червня. Її можна побачити на сторінках ЗМІ. Зокрема і тих, які жодних підрядів від виконкому міськради не отримували. 

Тож цілком логічно можна припустити, що сотні тисяч гривень, передбачених на послуги з передруку новин від пресслужби, можна було б використати більш раціонально. Тим паче нагальних потреб у міста і області вдосталь.

ВИСНОВОК

Через скандали щодо масових витрат на неактуальні для захисту країни товари та послугу у Верховній раді обіцяють розглянути варіант обмежити закупівлі під час воєнного стану і дозволити купівлю критично важливих товарів для оборони та відновлення. 

Чернігівщина не відстає. Зокрема, на сайті міської з’явилась новина, що у Чернігові обмежать фінансування не першочергових видатків в умовах воєнного стану.

“Впевнений, що місцеве самоврядування має продовжувати демонструвати лідерство, в плані раціональності витрат бюджетів та допомоги ЗСУ. Тому я дав доручення фінуправлінню провести аудит видатків по окремим розпорядникам та комунальним підприємствам на II півріччя та надати мені відповідний аналіз. Після цього будуть внесені зміни до бюджету та з необов‘язкових, для військового часу, статей кошти будуть перенаправлені на більш актуальні”, – повідомив виконуючий обов’язки Чернігівського міського голови Олександр Ломако. 

Тож дуже сподіваємося, що в переліку “неактуальних” опиняться і бюджети на рекламу.

Читайте також: Пропаганда про Краматорськ: кроки в бік людожерства

Головне фото: колаж авторки