Про священнослужителів-зрадників і їхню роль у війні з росіянами вже написали і відзняли сюжети чи не всі журналістські команди в Україні. Ці персонажі дійсно заслуговують на особливу увагу, адже роки відкритого і безкарного просування проросійських наративів через церкву дали можливість частині духовенства створити в Україні потужну і розгалужену агентурну мережу. На жаль, цей інструмент продовжує працювати і зараз, що дуже помітно по ситуації хоча б з Києво-Печерською лаврою. Цей “інструмент” дуже цінується ворогом, а підтвердженням може слугувати заява голови СБУ Василя Малюка, який ще в квітні розповів, що одного священника-колаборанта вдалося обміняти одразу на 28 полонених українських захисників. 

Частина Сумської області була окупована російською армією з 24 лютого до початку квітня 2022 року. Після деокупації виявилося, що долучитися до допомоги ворогу тут також вирішило чимало місцевих священнослужителів. Розповідаємо про те як саме люди, які обіцяли нібито нести світло, охоче приєдналися до абсолютного мороку.

Церковна пожертва для окупантів

37-річний отець Олександр Бойко – настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці Української православної церкви московського патріархату у селі Дептівка Конотопського району, що на Сумщині. Село, де священник проводив службу, невелике: населення до тисячі осіб. Тож церква, особливо для людей старшого віку, була чи не єдиним місцем збору у свята та на вихідних. Місцеві кажуть, що проросійські погляди священник мав уже давно, ще з 2014 року, і активно пропагував їх на службі у своєму храмі.

Фото: Релігійна Правда

Російські війська окупували Дептівку 25 лютого 2022 року. В окупації село перебувало аж до початку квітня. В цей час отець Бойко активно закликав місцевих не чинити опір російській армії, звинувачував у початку російського вторгнення українську владу, вихваляв росію та окупантів і називав повномасштабне вторгнення “громадянською війною”. Усі ці меседжі священник поширював на службі у храмі, а також розсилав ці повідомлення місцевим жителям у Вайбері.

Більше того священник заперечував обстріли росіян по цивільним об’єктам України і звинувачував у цьому ЗСУ. Коли село перебувало в окупації, отець Бойко під час церковних богослужінь у храмі Різдва Пресвятої Богородиці збирав із парафіян кошти на потреби російської армії та купував окупантам продукти, а також закликав місцевих годувати окупантів. Ну і “вишенька на торті”: священнослужитель ще й віддав російським військовим у користування власне авто – Volkswagen Transporter, аби росіянам комфортніше було пересуватися у селі. Звучить як божевілля, правда? Ні, бо про це йдеться в офіційних матеріалах кримінальної справи, які нам вдалося знайти в судовому реєстрі.

Підозри священнику

У липні 2022 року священник отримав дві підозри: у колабораційній діяльності та у виправдовуванні збройної агресії росії проти України. У суді отець Бойко визнав свою провину та підтвердив, що справді співпрацював з окупантами, попросивши при цьому про угоду зі слідством. У жовтні минулого року Конотопський суд Сумської області виніс священнику вирок – 34 тисячі гривень штрафу без конфіскації майна та два роки виправних робіт.

На одному із судових засідань зі священником спробували поговорити журналісти “Суспільного”:

“Отець Олександр, щодо закидів про колабораціонізм, що ви можете сказати? – Перший раз чую про це. – А чому ви тут тоді? – Я церковна людина. – Якщо ви перший раз про це чуєте, чому ви тут тоді? – Я вас не ображаю, ідіть до адвоката і домовляйтесь”.

Місцеві ж у коментарях журналістам так розповідали про священника: 

«Чула від тих, хто ходив до церкви, що він і до великої війни часто згадував про те, що росія — наш великий друг. А вже як війна почалася, то й поготів переконував не противитися і прийняти все як є».

Цікаво, що у кримінальних справах отець Бойко фігурував і раніше: у 2021 році незаконно рубав ліс у Конотопському районі, правоохоронці затримали його на місці, а згодом відкрили кримінальне провадження за статтею “незаконна вирубка лісу”. Суд визнав священника винним і в якості покарання призначив штраф – 8500 гривень.

Втеча до ворога

Олексій Масленніков більш відомий як митрополит Іосиф Роменський і Буринський Української православної церкви московського патріархату. Народився у Молдові, а на початку 90-их переїхав до України. У 2013 митрополита Іосифа призначили керівником Роменської єпархії на Сумщині. Під час повномасштабного вторгнення митрополит утік до росії і вже 25 вересня 2022 року з’явився на відео з богослужіння у Свердловській області Уральського округу.

Символічно, що захід за участю Іосифа відбувався на старті масштабної мобілізації росіян і на оприлюднених відео митрополит з України молиться разом зі служителями РПЦ за мобілізацію російських солдатів.

Митрополит регулярно їздив до росії і до окупованого Криму ще з початку 2014 року. За неофіційними даними українських силовиків після 2014-го Олексій Масленніков нібито отримав російський паспорт. Нам вдалося підтвердити цю інформацію. У 2018 році Олексій Масленніков, він же митрополит Іосиф, з тимчасово окупованого Сімферополя вилетів до Домодедово (аеропорт у Москві), використавши російський паспорт із номером 3915008213. Документ з такими серією та номером, а також прив’язкою до ПІБ Масленников Алексей Александрович з датою народження митрополита на сайті російської федеральної податкової служби значиться дійсним.

Цікаво також, що до 2013 року Масленніков, під патронатом патріарха Кіріла, очолював в Україні так зване “казачество” російської православної церкви: синодальний відділ у справах пастирської опіки козацтва України та духовно-фізичного виховання молоді.  На практиці це була парамілітарна структура під крилом російської церкви, члени якої брали участь у війні проти України ще з 2014 року. Справами “казачества” Масленніков, схоже, цікавився активно, адже у 2011 році, коли Віктор Янукович створив “Координационный совет по вопросам развития казачества”, Масленніков став заступником його голови. Його колегою в цій справі став Олексій Селіванов, з яким вони разом навіть встигли провести тур Україною, де популяризували так зване “казачество”. В подальшому Селіванов перейшов на бік ворога, воював і продовжує воювати проти України.

Фото: Релігійна Правда

Церковні ресурси тоді так описували заходи за участю митрополита Іосифа:

“Открывая совещание, Владыка Иосиф заметил, что успех в объединении казаков может быть достигнут только на одном пути – когда воля казаков встречается с волей Церкви. Православная Церковь – единственная структура, сохранившая преемственность от апостолов до наших дней. В ту же Церковь, в которую ходили казаки прошлых веков, ходят казаки и сегодня. Это каноническая Украинская Православная Церковь, находящаяся в евхаристическом единстве с Московской Патриархией и всем мировым Православием”.

Кримінальні справи проти отця-“казака”

Наприкінці минулого року, коли Олексій Масленніков вже перебував у росії, його позбавили українського громадянства указом президента. А напередодні публікації цього тексту СБУ повідомила Масленнікову про підозру через публічне виправдовування збройної агресії рф проти України.

В актуальних кримінальних справах щодо держзради нині можна знайти імена десятків священнослужителів. Їх викривають, їх позбавляють громадянства, а часом навіть обмінюють на українських військових, передаючи в росію. Скільки ще нових імен зрадників з-поміж духовенства нам доведеться почути? Є підозра, що чимало. Росіяни витратили чимало ресурсів на створення агентурної мережі серед церковників, намагаючись впливати на якомога більшу кількість громадян. Так, українські спецслужби нині почали активно працювати в напрямку виявлення і покарання священнослужителів-зрадників, але ж для чого було чекати аж так довго? Риторичне питання. Принаймні, поки що.

Читайте також, як російські медіа поширюють пропаганду про Краматорськ.

Заголовне фото – скріншот із відео російського ютуб-каналу “Союз”.