В лютому 2022 року Україна стикнулась не лише з повномасштабним вторгненням рф. Це своєю чергою призвело до масового виїзду українців в інші регіони, а також за кордон. Частина українців уже повернулась у свої рідні населені пункти. У цьому матеріалі ми вирішили поглянути на те, яким же у 2022 році та першій половині 2023 року було безробіття та працевлаштування на Хмельниччині.

Хмельницький обласний центр зайнятості

Державна служба зайнятості є централізованою системою державних установ, діяльність якої спрямовується та координується Міністерством економіки України. Хмельницький обласний центр зайнятості надає соціальні послуги населенню та роботодавцям. Мова йде про працевлаштування, навчання, профорієнтацію, підбір кадрів для роботодавців. Це наразі визначено законами України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про зайнятість населення».

Ринок праці на Хмельниччині

За інформацією обласного центру, в 2022 році мали статус зареєстрованого безробітного протягом періоду загалом 31,2 тисячі осіб, з них 17,5 тисяч було жінок та 2 691 особа була переселенцем. Отримали статус безробітного впродовж минулого року понад 19,1 тисячі осіб, з них 11,1 тисячі жінок та 2 663 внутрішньо переміщених осіб.

Поряд з цим у 2022 році було працевлаштовано 13 178 осіб, з яких 5 650 жінок. Також серед працевлаштованих було 420 внутрішньо переміщених осіб. Проходили профвишкіл, перепідготовку та підвищення кваліфікації торік 2 173 особи, з яких 1 347 чоловіків і 826 жінок. Серед них 40 людей мали статус внутрішньо переміщеної особи.

Як видно зі звітності, основні показники діяльності  Хмельницької обласної служби зайнятості у 2022 році були такими:

  • 13,2 тисяч громадян працевлаштовано, в тому числі 10 тисяч зареєстрованих безробітних;
  • 1,3 тисяч – було залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру;
  • 2,2 тисяч – проходили професійне навчання;
  • видано 3 ваучера громадянам старше 45 років;
  • послуги з професійної орієнтації отримали понад 33 тисяч громадян, з них близько 29 тисяч – зареєстровані безробітні.
Хмельницький обласний центр зайнятості. Скриншот сюжету Суспільне Хмельницький

У першому півріччі 2023 році мали статус зареєстрованого безробітного протягом періоду загалом 10 244 особи. Отримали статус безробітного впродовж вказаного періоду 4 670 осіб, з них 3 328 жінок та 492 внутрішньо переміщені особи.

Поряд з цим за шість місяців 2023 року було працевлаштовано 4 138 осіб, з яких 2 397 жінок та 1 741 чоловік. Також серед працевлаштованих було 228 внутрішньо переміщених осіб. Проходили профпідготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації за цей період 659 осіб, а направлено на профпідготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації протягом періоду 592 особи.

У січні-червні 2023 року послугами Хмельницької обласної служби зайнятості скористалися 14,7 тисяч громадян.  За 6 місяців 2023 року ринок праці був таким:

  • працевлаштовано понад 4 тис. осіб;
  • 377 осіб залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру;
  • 659 людей проходили професійне навчання;
  • 108 громадян отримали ваучер на навчання.

Актуальні проєкти, програми та їх реалізація на Хмельниччині

З 1 липня 2022 року в Україні реалізується  урядовий проєкт «єРобота», активним учасником якого є Державна служба зайнятості. В 2022 році в рамках проєкту «єРобота» стартувала програма «Власна справа», яка дає можливість  отримати мікрогранти на створення або розвиток власного бізнесу. З липня 2022 року отримали мікрогранти 118 осіб, із них – 52 жінки, 8  внутрішньо переміщених осіб. З початку 2023 року прийнято позитивні рішення щодо надання мікрогрантів 53 особам, із них – 23 жінкам, 3 внутрішньо переміщеним особам.

Оголошення державної програми «єРобота».
Інфографіка: Державна служба зайнятості

З  квітня 2023 року в рамках проєкту «єРобота»  стартувала програма «Грант для ветеранів». Станом на 20 липня 2023 року прийнято позитивні рішення щодо надання грантів ветеранам і членам їх сімей на створення або розвиток власного бізнесу 5 особам, із них – 2 члени сім’ї.

Успішна зайнятість грантоотримувачів

Людмила Наумець, інклюзивна кав’ярня «Sunny Coffee» (м. Шепетівка)

Людмила Наумець – підприємиця з Шепетівки на Хмельниччині, голова громадської організації «Діти Сонця». Отримала грант за урядовою програмою “Власна справа” на відкриття кав’ярні, в якій працюватимуть люди з ментальними порушеннями.

Людмила Наумець біля своєї кав’ярні. Фото: Телеграм-канал ХОЦЗ

7 квітня 2023 року кав’ярня «Sunny Coffee» вже прийняла перших відвідувачів.  Ідея кав’ярні – інклюзивність, а ще це осередок добра, позитиву і безбар’єрності в Шепетівці, підтримка інвалідів та інтеграція їх у реальне життя. І, звісно, смачна кава та фантастичні тістечка. Це перша в Хмельницькій області кав’ярня, у якій працюють люди з ментальними порушеннями.

Едвард Вінніцький, виготовлення дитячих ліжечок (м. Дунаївці)

Едвард Вінніцький, майстер з виготовлення сучасних дитячих ліжечок з Хмельниччини, який провадить підприємницьку діяльність понад чотири роки. Один з перших грантоотримувачів показує приклад успішного ведення бізнесу.

Підприємець виготовляє нестандартні дитячі ліжечка з масиву дерева під замовлення клієнтів. Коли ж дізнався про надання державою мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, зволікати не став та подав заявку. Адже ці кошти під час війни допоможуть бізнесу вижити. Грант підприємець освоїв на закупівлю обладнання та пиломатеріалів і оренду приміщення,  залучив найманих працівників, що дало змогу реалізовувати більше замовлень клієнтів з усієї України. А в планах – вийти ще і на європейський ринок.

Олена і Сергій Груздо, компанія “ФронтМед” (м. Шепетівка)

Олена і Сергій Груздо – управляють компанією «ФронтМед», яку започаткували ще у 2017 році двоє друзів-побратимів, коли повернулись з АТО. Олена і Сергій Груздо переїхали в Шепетівку, де базується «ФронтМед», рятуючись від війни, і надали новий подих смачному бізнесу. Вони подали заявку на мікрогрант за програмою «Власна справа», отримали його та використали кошти на розширення бізнесу – придбали інноваційну інфрачервону сушарку, завдяки якій збільшили виробництво пастили. Створили нові робочі місця в компанії та працевлаштували переселенців, яким дуже потрібна підтримка для адаптації на новому місці.

Крамниця “ФронтМед”. Фото: Телеграм-канал ХОЦЗ

Хмельницька філія Хмельницького обласного центру зайнятості

Відповідно до наказу Міністерства економіки України від 02.11.2022 року №4325 «Про утворення філій регіональних центрів зайнятості Державного центру зайнятості» у Хмельницькій обласній службі зайнятості створено 3️ філії, а саме: Хмельницька, Кам’янець-Подільська, Шепетівська.

До цієї реформи працював Хмельницький міський центр зайнятості, який надавав послугу в обласному центрі.

Навчання працівників. Фото: фейсбук-сторінка Хмельницької філії Хмельницького обласного центру зайнятості

Реєстрація безробітних громадян

Протягом 2022 року до Хмельницького міського центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні звернулись та отримали статус безробітного 2 355 осіб. Чисельність безробітних, які скористалися послугами центру за рахуванням зареєстрованих на початок року, склала 3 244 особи. Станом на 1 січня 2023 року на обліку перебувало 294 безробітних.

Протягом січня-червня 2023 року до Хмельницької філії Хмельницького обласного центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні звернулись та отримали статус безробітного 2 070 осіб. Чисельність безробітних, які скористалися послугами філії, з урахуванням зареєстрованих на початок року, склала 4 139 осіб. Станом на 1 липня 2023 року на обліку перебувало 1 090 безробітних.

Жіноче безробіття

Протягом 2022 року на обліку в Центрі перебувало 2 068 безробітних жінок. Частка жінок у загальній кількості безробітних минулого року становила 63,7%. Працевлаштовано 464 безробітних жінки. Професійною підготовкою, перепідготовкою або підвищенням кваліфікації охоплено 112 осіб жіночої статі. На громадських та інших роботах тимчасового характеру працювало 45 жінок. Отримали профорієнтаційні послуги 1 852 безробітних жінки.

Станом на 1 липня 2022 року статус безробітного мали 213 жінок. З них проходили професійне навчання 8 жінок.

За перші 6 місяців цього року на обліку філії перебувало 2 942 безробітних жінки. Частка жінок в загальній кількості безробітних збільшилась порівняно з минулим роком і становила 71,1%. Працевлаштовано 550 безробітних жінок. Професійною підготовкою, перепідготовкою або підвищенням кваліфікації охоплено 132 особи жіночої стації. На громадських та інших роботах тимчасового характеру працювало 137 жінок. Отримали профорієнтаційні послуги 2 484 безробітних жінки.

Станом на 1 липня 2023 року статус безробітного мала 821 жінка. З них проходили професійне навчання 21 жінка, брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру 5 жінок.

Попит на робочу силу та працевлаштування безробітних

Кількість наявних вакансій у минулому році становила 3 940 одиниць. Середній розмір оплати праці в розрахунку на вакансію становив 8 261 гривня 30 копійок. Лише 8,4% вакансій з заробітною платою вище середньої.

Кількість наявних вакансій у за перше півріччя цього року становила 3 640 одиниць. Кількість роботодавців, які надали інформацію про вакансії, становила 991 одиницю. Середній розмір оплати праці в розрахунку на вакансію становив 9 844 гривні 22 копійки.

За сприяння міського Центру у 2022 році роботу отримали 1 349 незайнятих громадян, у тому числі 947 безробітних громадян. Середня тривалість безробіття загалом становила 122 календарних дні, середня тривалість пошуку роботи – 100 днів. Найчастіше минулого року безробітні та шукачі роботи працевлаштовували за професіями: бухгалтер, менеджер, економіст, сестра медична (брат медичний), касир, оператор електронно-комунікаційних послуг, адміністратор, кухар, охоронник, продавець-консультант, продавець продовольчих і непродовольчих товарів, слюсар-ремонтник, в’язальник схемних жгутів, кабелів і шнурів, швачка, водій автотранспортних засобів, водій тролейбуса, комірник, підсобний робітник.

Просвітницький захід для військовослужбовців. Фото: фейсбук-сторінка Хмельницької філії Хмельницького обласного центру зайнятості

За сприяння Хмельницької філії у січні-червні 2023 року працевлаштовано 946 безробітних. Всього отримали роботу, у тому числі до набуття статусу безробітного, 1 507 незайнятих громадян.

Середня тривалість пошуку роботи, без урахування терміну проходження безробітними професійного навчання, становила 93 календарних днів. Середня тривалість безробіття становила 136 календарних днів.

Найчастіше безробітні та шукачі роботи за 6 місяців 2023 року працевлаштовувались за професіями: бухгалтер, менеджер, спеціаліст державної служби, сестра медична (брат медичний), оператор інформаційно-комунікаційних мереж, листоноша (поштар) , адміністратор, кухар, офіціант, молодша медична сестра  (молодший медичний брат) з догляду за хворими, соціальний робітник, охоронник, продавець-консультант, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, робітник на сільськогосподарських, лісогосподарських роботах, маляр, штукатур, слюсар, ремонтник, швачка, водій автотранспортних засобів, тракторист, прибиральник службових приміщень, робітник з благоустрою, укладальник, пакувальник, підсобний робітник.

Організація професійного навчання та громадські роботи

Протягом 2022 року охоплено професійною підготовкою, перепідготовкою або підвищенням кваліфікації 136 безробітних, з них перепідготовку пройшла 21 особа, підвищила кваліфікацію 101 особа. Усі безробітні навчалися під конкретні замовлення роботодавців.

Протягом січня-червня 2023 року охоплено професійною підготовкою, перепідготовкою або підвищенням кваліфікації 189 безробітних. Рівень працевлаштування після закінчення навчання становив 93,5%. Одним із факторів підтримки безробітних у період пошуку постійного місця роботи є організація громадських та інших робіт тимчасового характеру. Протягом 2022 року на таких роботах працював 61 безробітний. Протягом січня-червня 2023 року на таких роботах працювало 180 безробітних.

Реалізація проєктів і програм

Для забезпечення реалізації урядового грантового проєкту «єРобота» протягом 2022 року Центром та першого півріччя 2023 року філією проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота з безробітними та роботодавцями. Поширювалася інформація про проведення онлайн-консультувань Хмельницького обласного центру зайнятості щодо отримання мікрогрантів у рамках програми «Власна справа».

Виїзна робоча зустріч в одну із громад. Фото: фейсбук-сторінка Хмельницької філії Хмельницького обласного центру зайнятості

З серпня 2022 року по червень 2023 року мікрогранти на створення або розвиток бізнесу отримала 91 особа, які створили на території міста Хмельницького, Хмельницької територіальної громади та Хмельницького району 130 нових робочих місць.

Замість висновків

Проблема безробіття та працевлаштування завжди були та, на жаль, будуть актуальними. Особливо вони є нагальними в умовах повномасштабного вторгнення, коли значна кількість громадян змушена покидати свої домівки і розпочинати своє життя в нових місцях проживання. І з цим наразі працює Державна служба зайнятості та її структурні підрозділи в областях. Варто зазначити, що не лише працює, а й продовжує реформуватись, щоб мати змогу якісніше надавати свої послуги громадянам. Особливо це відчутно у напрямку реалізації проєкту “єРобота”, який дає можливість українцям розпочинати свою приватну справу.

Заголовне зображення – авторки.

Читайте також: Ринок праці на Хмельниччині: нові умови, старі зарплати та інший бік мобілізації.

Від Alona Bereza